Latvieši ēd pārāk daudz tauku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas iedzīvotāju diēta ir nesabalansēta, un pārāk daudz uzturā tiek lietoti dzīvnieku izcelsmes produkti, ceturtdien Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotā konferencē sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) novērtēšanas un reģistrēšanas centra direktors Gatis Ozoliņš.

Iepazīstinot ar divu gadu laika veiktu pētījumu par latviešu ēšanas paradumiem, Ozoliņš norādīja, ka pārāk daudz uzturā tiek uzņemtas olbaltumvielas. Iedzīvotāju uzturā prevalē dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti un pārāk daudz tiek lietoti piesātinātie tauki.

"Var diezgan droši apgalvot, ka Latvijas iedzīvotāju diēta ir nesabalansēta,"

atzina PVD pārstāvis.

Viņš arī uzsvēra, ka būtu jāattīsta uzturvērtības marķējums, norādot, cik procentus no dienā uzņemamās sāls, kaloriju, piesātināto taukskābju, olbaltumvielu, ogļhidrātu devas satur katrs konkrētais pārtikas produkts, līdzīgi kā tas tiek darīts daudzās citās Eiropas valstīs.

Receptes kārdina

Neglaimojoši secinājumi par Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumiem bija arī dietoloģei Lolitai Neimanei. "Latviešiem garšo taukaini ēdieni, bet iztērēt tos nemaz tik viegli nav," pastāstīja dietoloģe.

Viņa klāstīja, ka diemžēl arī daudzas žurnālos atrodamas receptes kārdina ar gardi pagatavotām zivīm vai gaļu, bet diemžēl zem "laima mērces" vai "saldā krējuma mērces" mēdz slēpties liels daudzums tauku.

"Tauku mums ir vienkārši jūra," piebilda dietoloģe.

Tomēr viņa norādīja, ka situācija pakāpeniski uzlabojas un cilvēki sāk vairāk ieklausīties veselīga uztura ieteikumos. "Transtaukskābes jau ir kļuvušas par lamuvārdu," smaidot piebilda dietoloģe.

Aicina aizliegt transtaukskābju lietošanu

Jau vēstīts, ka LĀB ceturtdien rīkoja preses konferenci par transtaukskābēm un to pretmetu – veselīgām Latvijā gatavotām eļļām. LĀB aicinājusi Ministru prezidentu, zemkopības un veselības ministru sekot Dānijas, Islandes un Šveices paraugam un aizliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu