Zatlers dibinās "Reformu partiju"

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksprezidents Valdis Zatlers nolēmis iesaistīties politikā un dibināt "Reformu partiju". Jaunais politiskais spēks - Valda Zatlera Reformu partija, ir atvērts ikvienam, kas pieņem un atbalsta pārmaiņu nepieciešamību un minētos desmit principus, uz kuriem tas balstīts. Partijas dibināšanas kongress paredzēts tautas nobalsošanas dienā - 23.jūlijā.

Interneta vietnē "www.valdiszatlers.lv" publicēts partijas manifests, kurā iekļauti 10 darbības principi:

"1.Vienkārši, skaidri un vienādi spēles noteikumi visiem bez izņēmuma.

2.Pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai - maza un praktiska. Tā strādā konkrētam mērķim un rezultātam, kas attaisno tās pastāvēšanu.

3.Tiesu vara ir neatkarīga, ātra un taisna. Tiem, kas vainīgi, no atbildības neglābties.

4.Spēcīgas ģimenes un kopienas ir attīstības, solidaritātes un valsts nākotnes stūrakmens. Kur cilvēki paši var lemt un izdarīt, tur ierēdņa starpniecībai nav jābūt.

5.Par savu un bērnu labklājību un veselības aprūpi nodokļu maksātāji lemj atbildīgi un patstāvīgi.

6.Veselīga ekonomika ar stingru naudas disciplīnu un efektīvu valsts atbalstu ir pamats pensiju un pabalstu sistēmas ilgtspējai. Nodokļiem jābūt saprotamiem un samaksājamiem.

7.Eiropas mērogā konkurētspējīga izglītība ir viegli pieejama un lietderīga kā jauniem, tā veciem.

8.Pilsoņu iniciatīvas un referendumi kā pašvaldībās, tā valsts līmenī virza attīstību un īsteno iedzīvotāju gribu, ne šauru grupu intereses un vienošanās.

9.Godīga konkurence un vienādi noteikumi Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem gan Latvijā, gan Eiropā ir valsts nacionālās intereses.

10. Visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu".

Šajā interneta vietnē arī teikts: "Divdesmit gados kopš neatkarības atjaunošanas mēs neesam iemācījušies labi pārvaldīt savu valsti, izveidot efektīvu un godīgu pārvaldi, pieņemt to par savu un saprātīgi kopā rīkoties. Par to maksājam ar lauku iztukšošanos, cilvēku aizbraukšanu, atpalicību no kaimiņiem, korupciju un atsvešinātību pašiem no savas valsts. Tautas izturība un krīzes mācība mums devušas vienreizēju iespēju - nepieciešamas un gudras reformas beidzot īstenot līdz galam un nesavtīgi veidot valsti tādu, kurā mēs un mūsu bērni gribam dzīvot, mācīties un strādāt. Pārmaiņas var notikt tikai ar cilvēku brīvu gribu un līdzdalību. Ja visi, kas to grib un spēj, domā līdzi, iesaistās un rīkojas, tad pārmaiņas nav apturamas".

Tiek norādīts, ka jaunais politiskais spēks - Valda Zatlera Reformu partija, ir atvērts ikvienam, kas pieņem un atbalsta pārmaiņu nepieciešamību un minētos desmit principus, uz kuriem tas balstīts.

Eksprezidents iepriekš uzsvēra, ka Latvijas politikas pamatā ir jāliek patiesums un atklāts dialogs ar sabiedrību.

Nesadarbosies ar ZZS, LPP/LC un TP

Eksprezidenta Valda Zatlera Reformu partija nesadarbošoties ar partijām, kuras, viņaprāt, ietekmē oligarhi.

Šodien preses konferencē Zatlers paziņoja, ka Reformu partija nesadarbosies ar Tautas partiju, Zaļo un zemnieku savienību kā arī LPP/LC.

Savukārt, lai sadarbība notiktu ar "Saskaņas centru", tam būs jāatzīst Latvijas okupācijas fakts.

Zatlers šodien informēja, ka drīzumā atvērs partijas biroju, kurā varēs līdzdarboties visu tautību cilvēki.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") atzina, ka šāds Zatlera paziņojums jau bija gaidāms un tas esot jāsaprot kā Zatlera atriebība par to, ka Valsts prezidenta amatā netika atkārtoti ievēlēts viņš, bet gan Andris Bērziņš, kura kandidatūru izvirzīja vairāki ZZS deputāti. Arī tas, ka vēl pirms jaundibināmās partijas programmas izklāstīšanas Zatlers nāk klajā ar paziņojumu, ar kurām partijām nesadarbosies, Lembergam liek izdarīt secinājumus. "Zatlera programma ir atriebība. Tā nebūs programmu cīņa, bet cīņa ar cilvēkiem," sacīja Ventspils mērs.

Kā ziņots, dažas nedēļas pirms savas prezidentūras beigām, 28.maijā, Zatlers rosināja Saeimas atlaišanu, kura savukārt 2.jūnijā notikušajās prezidenta vēlēšanās šajā amatā ievēlēja Saeimas deputātu Andri Bērziņu (ZZS). Tādējādi Zatlers kļuva par pirmo prezidentu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurš prezidenta amatā nav pārvēlēts uz otru termiņu. Viņa pilnvaru termiņš beidzās 7.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu