Zatlers cer lauzt "vecos stereotipus" par politiķiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksprezidents Valdis Zatlers līdz ar jaunveidojamās "Zatlera reformu partijas" izveidi cer lauzt vecos stereotipus par politiķiem.

Aicinājums plašam dažādu profesiju un tautību pārstāvju lokam pievienoties partijas rindām vienlaikus būs arī mēģinājums mainīt domāšanu, ka vārds "politiķis" saistāms vienīgi ar negācijām, taču jānotiek paaudžu nomaiņai, sestdien žurnālistiem teica Zatlers.

"Tas ir tas vecais stereotips par to, kas ir labs un kas nav labs. Šobrīd tas stereotips ir jālauž caur pašiem cilvēkiem, kuri nāk ārā. (..) Tā būs jauna paaudze, jauni, profesionāli cilvēki, kas līdz šim politikā nav darbojušies, bet redz politiskās sistēmas un likumu trūkumus un ir gatavi to mainīt savu bērnu vārdā," teica Zatlers.

"Šiem cilvēkiem varbūt nav šo skaisto vārdu vai sejas, bet viņi ir ļoti pārliecināti un zina ko dara. Viņiem nav bailes no melnā PR, ko redzam politiskajā cīņā, jo vienkārši nav [nekas slikts] par viņiem ko teikt," turpināja Zatlers.

Vienlaikus viņš gan norādīja, ka uz topošo partiju varēšot nākt arī cilvēki, kuri bijuši citu partiju rindās, taču "katram pašam jābūt gatavam grēksūdzei", taču priekšroka būs cilvēkiem, kuri nav bijuši citās partijās. Taču nekāda šķeltniecība no topošās partijas puses nebūšot.

Tāpat Zatlers pauda, ka saistībā ar norisēm politiskajā vidē sabiedrību pārāk daudz "saindējam ar baumām", tāpēc pilnīgi ticama ir tā informācija, ko politiķis pauž publiski. Zatlers gan nepiekrita tam, ka jaunās partijas tapšanā iesaistīto cilvēku vārdu nenosaukšana arī ir baumu vairošana.

"Arī tā ir vecu stereotipu domāšana. Katram cilvēkam pašam ir jāpieņem lēmums un par to jāpaziņo, nevis man tas ir jāpasaka," klāstīja Zatlers. Vienlaikus viņš norādīja, ka vairāki cilvēki, piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle un sociālantropologs Roberts Ķīlis ir paši pateikuši, ka politikā neiesaistīsies.

"Ja cilvēkam dod tiesības pašam lemt un paust savu viedokli un nerunāt viņu vietā, tad viņa pašapziņas līmenis ir daudz augstāks, viņš ir daudz efektīvāks sabiedrībai. Kad kādam kaut ko sāk norādīt, ko darīt, cilvēki var palikt pasīvi. Mans uzdevums nav cilvēkiem kaut ko iestāstīt, bet ļaut pašiem izteikt savas domas," viņš arī piebilda.

Zatlers pauda, ka situācija pēc maija beigās izdotā rīkojuma Nr.2 par rosinājumu atlaist Saeimu ir unikāla, jo cilvēki neslēpj savus politiskos uzskatus un atklāti runā, par kurām balsojuši un cik apmierināti vai neapmierināti jūtas. Tas nozīmējot, ka cilvēki ir daudz apņēmīgāki, ka spēj ietekmēt valstī notiekošo.

Jau vēstīts, ka Zatlers sestdien oficiāli paziņoja par partijas dibināšanu. To sauks par "Zatlera reformu partiju", kas ir atvērta ikvienam. Partijas dibināšanas kongress paredzēts tautas nobalsošanas dienā - 23.jūlijā.

Zatlers sestdien gan vēl neatklāja to cilvēku vārdus, kas varētu kopā ar viņu veidot jaunās partijas kodolu. Viņš gan norāda, ka iesaistījušies daudz profesionāļu, kam vēl esot darba līgumi, tāpēc vēl publiski nevar atklāt. Viņu vārdi kļūšot zināmi dibināšanas kongresā.

Jauno partiju iecerēts veidot atšķirīgu no iepriekšējām - iecerēts, ka tās rindās varētu iestāties septiņi līdz desmit tūkstoši cilvēku un katram no viņiem būtu iespējams nākt ar savu iniciatīvu, ko partija varētu respektēt un ņemt vērā. Tie varētu būt gan atbalstītāju lomā, gan ar mērķi iesaistīties politikā. Partijā aicināti iesaistīties visu tautību un visu profesiju pārstāvji.

Pašlaik izdevumus, kas saistīti par partijas izveidi, tajā iesaistītie cilvēki sedz no savas kabatas, taču laika gaitā, meklējot finansējumu, tiks skaidri noteikts, ka to nefinansēs "lielie sponsori", tādējādi cerot mainīt līdzšinējo praksi, ka partijas kļūst atkarīgas no apjomīgajiem ziedotājiem. Ja tiks saņemts kāds lielapjoma ziedojums, tad tas tikšot atskaitīts atpakaļ, solīja Zatlers.

Lielais vairums no tiem, kuri iesaistījušies "Reformu partijas" izveidē, nav no politiskās vides, savukārt ar tiem, kuri uz šo partiju vēlēsies pārnākt no cita politiska spēka, būs striktas pārrunas par politiskajām nostādnēm, lai izvērtētu viņa atbalstu partijas vienoto politiku, kas balstīta uzskaitītajiem desmit principiem.

"Reformu partijas" izveides procesā ir iesaistījusies bijusī Valsts prezidenta kancelejas darbiniece Daiga Holma. Viņa teica, ka piekritusi kļūt par topošās partijas sabiedrisko attiecību konsultanti.

"Divdesmit gados kopš neatkarības atjaunošanas mēs neesam iemācījušies labi pārvaldīt savu valsti, izveidot efektīvu un godīgu pārvaldi, pieņemt to par savu un saprātīgi kopā rīkoties. Par to maksājam ar lauku iztukšošanos, cilvēku aizbraukšanu, atpalicību no kaimiņiem, korupciju un atsvešinātību pašiem no savas valsts. Tautas izturība un krīzes mācība mums devušas vienreizēju iespēju - nepieciešamas un gudras reformas beidzot īstenot līdz galam un nesavtīgi veidot valsti tādu, kurā mēs un mūsu bērni gribam dzīvot, mācīties un strādāt," teikts topošās partijas manifestā.

Partijas mājaslapā http:// www.valdiszatlers.lv publiskoti desmit partijas principi - vienkārši, skaidri un vienādi spēles noteikumi visiem bez izņēmuma, pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai — maza un praktiska, tā strādā konkrētam mērķim un rezultātam, kas attaisno tās pastāvēšanu, tiesu vara ir neatkarīga, ātra un taisna, tiem, kas vainīgi, no atbildības neglābties, spēcīgas ģimenes un kopienas ir attīstības, solidaritātes un valsts nākotnes stūrakmens, kur cilvēki paši var lemt un izdarīt, tur ierēdņa starpniecībai nav jābūt, savukārt par savu un bērnu labklājību un veselības aprūpi nodokļu maksātāji lemj atbildīgi un patstāvīgi.

Principos paredzēta veselīga ekonomika ar stingru naudas disciplīnu un efektīvu valsts atbalstu ir pamats pensiju un pabalstu sistēmas ilgtspējai, nodokļiem jābūt saprotamiem un samaksājamiem. Principos teikts, ka Eiropas mērogā konkurētspējīga izglītība ir viegli pieejama un lietderīga kā jauniem, tā veciem, pilsoņu iniciatīvas un referendumi kā pašvaldībās, tā valsts līmenī virza attīstību un īsteno iedzīvotāju gribu, ne šauru grupu intereses un vienošanās, godīga konkurence un vienādi noteikumi Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem gan Latvijā, gan Eiropā ir valsts nacionālās intereses, kā arī visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu