Vēlētāji ir aktīvi. Pasteidzies arī Tu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien līdz plkst.12 tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu aktivitāte bijusi mazāka nekā pērn 10.Saeimas vēlēšanās, taču viena no augstākajām līdz šim notikušajos referendumos Latvijā. TVNET aicina iedzīvotājus būt aktīviem, izteikt savu viedokli un līdzdarboties labākas nākotnes veidošanā. Kad vēl, ja ne tagad!

CVK: vēlētāju aktivitāte par 10.Saeimas atlaišanu rīta stundās ‒ viena no augstākajām līdz šim notikušajos referendumos Latvijā

Piecu stundu laikā līdz plkst.12 referendumā par 10.Saeimas atlaišanu piedalījušies 18,5 procenti balsstiesīgo, un tas ir viens no augstākajiem līdzdalības rādītājiem referendumos, novērtēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

"Konfliktsituācija starp parlamentu un prezidentu ir cilvēkus augsti motivējoša, kā arī atšķirībā no citiem referendumiem vēlētājiem uzdots korekts jautājums – par kuru cilvēkam ir viedoklis vai pieredze, salīdzinot ar ekonomiskajiem jautājumiem un citiem specifiskiem jautājumiem," aktivitātes iemeslus izskaidroja Cimdars.

Augsts līdzdalības līmenis esot bijis referendumā par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, taču par to atšķirībā no šīs tautas nobalsošanas bijuši daudzi informatīvi pasākumi.

"Iepriekš bažījos, ka varētu būt diezgan daudz vēlētāju, kas varētu būt izbrīnīti, kas šodien notiek," sacīja Cimdars, jo, viņaprāt, nav bijis liels informatīvais piesātinājums par 23.jūlijā notiekošo tautas nobalsošanu.

Līdz plkst. 12 referendumā piedalījušies 276 459 jeb 18,53% vēlētāju

Piecu stundu laikā līdz plkst.12 referendumā par Saeimas atlaišanu piedalījušies 18,53% jeb 276 459 no 1 491 735 vēlētājiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati. Savukārt iepriekšējās Saeimas vēlēšanās līdz pusdienlaikam bija nobalsojuši 377 317 vēlētāji jeb 25,29% balsstiesīgo.

Kažoka: Vēlētāju aktivitāte ir necerēti augsta

Salīdzinot ar lielāko daļu citu referendumu Latvijā, šodien dienas pirmajā pusē vēlētāju aktivitāte ir necerēti augsta, sacīja "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Kažoka atzina, ka tradicionāli uz referendumiem vēlētāju aktivitāte ir zemāka nekā uz vēlēšanām, jo pirms vēlēšanām kampaņas ir izvērstas, cilvēki mobilizēti. Visā pasaulē uz regulārām vēlēšanām nav vairāk cilvēku nekā uz referendumiem, līdz ar to jāsalīdzina aktivitāte šajā un citos notikušajos referendumos.

Politikas pētniece norādīja, ka patlaban vēlētāju aktivitāte ir nedaudz lielāka nekā referendumā 2008.gadā, kad tika balsots par grozījumiem Satversmē, lai dotu iespēju tautai pašai rosināt Saeimas atlaišanu.

"Man šķiet - tā ir laba zīme, tādēļ, ka uz šo referendumu vēlētāji nav tik motivēti doties, jo zina, ka nav nepieciešams minimālais atnākušo skaits, lai tas tiktu uzskatīts par notikušu. Skatoties no šādas perspektīvas, aktivitāte manā vērtējumā ir ļoti laba, un tā liecina, ka cilvēkiem ir, ko pateikt šai Saeimai," sacīja Kažoka.

Viņa prognozēja, ka šodien iedzīvotāju līdzdalība varētu būt aptuveni 40%.

Kažoka neprognozēja, kā sadalīsies balsu proporcijas, tomēr piebilda, ka ir "skaidrs, ka Saeima tiks atlaista", bet nav zināms, cik daudz būs nobalsojuši pret atlaišanu.

Politologs neprognozē lielus rekordus

Politologs Valts Kalniņš sarunā ar portālu TVNET prognozēja, ka līdz dienas beigām tautas nobalsošanā varētu būt piedalījušies aptuveni puse balsstiesīgo. Viņš prognozēja, ka šajā referendumā cilvēku aktivitāte nesasniegs nekādus rekordus. Tas saistīts ar to, ka daļa cilvēku nesaskata jēgu doties balsot. Tāpat - daļai ir vienalga.

Lielāka aktivitāte Vidzemē

Tāpat kā pērn arī šogad lielākā aktivitāte ir Vidzemes apgabalā.

Savukārt salīdzinot ar iepriekšējo referendumu, kas notika 2008.gada 23.augustā un kur pilsoņi balsoja par likumprojektu "Grozījums likumā "Par valsts pensijām", šodien vēlētāju aktivitāte dienas pirmajā pusē ir teju divas reizes lielāka. Iepriekšējā referendumā līdz plkst.12 bija piedalījušies 140 627 balsstiesīgo.

Jau ziņots, ka Vidzemē šodien nobalsojuši 22,38% no balsstiesīgajiem, Kurzemē - 21,63%, Zemgalē - 20,48%, Latgalē - 15,24%, savukārt viszemākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur priekšpusdienā nobalsojuši 13,91% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Referendums notiks līdz plkst.22

Referenduma jautājums ir: "Vai jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Balsošanas biļetenā ir divas iespējamās atbildes - "par" un "pret". Lai nobalsotu, jāievelk "+" (plusiņš) iepretim izvēlētajai atbildei.

TVNET saviem lasītājiem visas dienas garumā atspoguļos jaunākos notikumus tautas balsošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu