Ušakovs aicina pārdēvēt Dudajeva gatvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) šodien nosūtījis vēstuli Rīgas pilsētas Pieminekļu padomes priekšsēdētājam Ojāram Spārītim, aicinot izskatīt jautājumu par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu, jo sabiedriskās domas aptaujas liecinot, ka pašreizējais nosaukums rīdzinieku vidū netiekot uztverts visai pozitīvi, informēja pašvaldībā.

Rīgas domes pārstāve Laila Ivāna skaidroja, ka Dž.Dudajeva gatves pārdēvēšana jau ilgāku laiku esot diskusiju objekts, tāpēc pašvaldība par šo tēmu vairākas reizes veikusi iedzīvotāju aptaujas. Pēdējo reizi šis jautājums pētījumu centra SKDS aptaujā iekļauts pagājušā gada vasarā, kurā aptaujāti 800 rīdzinieki. Rezultāti liecina, ka pretējus viedokļus parasti pārstāvot līdzīgs skaits rīdzinieku.

Pagājušā gada vasarā 35% rīdzinieku bijuši pret Dž.Dudajeva gatves pārdēvēšanu, savukārt 27% uzskata, ka tā jāpārdēvē nekavējoties. Vēl 18% respondentu ideju kopumā atbalsta, taču nepauž kategorisku viedokli, sacīja Ivāna.

Savukārt šā gada februārī veiktajā aptaujā 43% rīdzinieku norādījuši, ka jautājums par Dž.Dudajeva gatves pārdēvēšanu būtu jāvērtē, 28,7% uzskata, ka šis nosaukums jāsaglabā, bet 28,3% Rīgas iedzīvotāju norādījuši, ka "grūti pateikt", informēja Ivāna.

Par to, kādus jautājumus sabiedriskās domas aptaujās uzdot rīdziniekiem, lemj dome atkarībā no darba aktualitātēm. Jautājumus iesniedz Rīgas domes komiteju priekšsēdētāji, analizējot savas darbības sfēras aktualitātes, savukārt Sabiedrisko attiecību nodaļa tos akceptē un nodod pētījumu centram. Konkrētu amatpersonu, kas rosinājusi iekļaut SKDS aptaujās jautājumu par Dž.Dudajeva gatves pārdēvēšanu, neesot iespējams pateikt.

Tā kā šajā gadījumā iela nosaukta kādas personas vārdā, tās nosaukuma maiņu vispirms vērtēs Pieminekļu padome, pēc tam šo priekšlikumu skatīs Pilsētas attīstības komiteja, bet galīgo lēmumu pieņems Rīgas dome.

Dudajeva gatvi varētu nosaukt pasaulslavenā čečenu dejotāja Mahmuda Esambajeva vārdā, domā Ušakovs. Esambajevs (1924-2000) par ieguldījumu dejas attīstībā saņēmis daudzus apbalvojumus, bijis arī Čečenijas Republikas kultūras ministrs.

Jau ziņots, ka 11.maijā Rīgā viesojās Čečenijas galvaspilsētas Groznijas delegācija, kuras vizītes laikā pārrunāti ne tikai saimnieciski jautājumi, bet arī skarts jautājums par pašpasludinātās čečenu republikas Ičkērijas pirmā prezidenta Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu Rīgā.

Groznijas vicemērs Saīds Emi Hučijevs uz žurnālistu aicinājumu paust viedokli par Dudajeva gatvi Rīgā atbildēja izvairīgi. "Tas ir slidens jautājums. Mēs nevaram dot viennozīmīgu atbildi, bet iedzīvotāju vēlme ir likums ievēlētajiem. Domāju, ka pilsētas vadībai ir tiesības izlemt, kā rīkoties, un Rīgas iedzīvotājiem pašiem ir jāizdomā, ko darīt."

Groznijas domes būvniecības un pilsētsaimniecības komitejas priekšsēdētājs Saīds Magomeds Inorkajevs savukārt atzina: "Es pat nezināju, ka šeit ir tāda iela." Tomēr viņš atbalstītu ielas nosaukuma maiņu: "Dudajevam ir gan atbalstītāji, gan pretinieki. Lai neaizvainotu čečenu tautu, ielu varētu pārdēvēt kāda cita varena čečena vārdā, piemēram, Mahmuda Esambajeva vārdā," sacīja Inorkajevs.

Čečenu uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs, kurš ir viens no Rīgas un Groznijas draudzības galvenajiem lobētājiem, paskaidroja, ka Esambajevs ir izcils čečenu dejotājs, kurš uzstājās ar dažādu tautu dejām un ieguvis vairākus augstus Padomju Savienības apbalvojumus, tostarp arī par sabiedrisko darbu un tautu saliedēšanu. "Kad bijām mazi, redzējām, kā viņš 60 gadu vecumā 10 stundas bez apstājas dejoja visas pasaules dejas. Domāju, ka Latvijā dejas un dziesmas ļoti ir cieņā, tāpēc tas būtu piemērots variants," sacīja Abdulmuslimovs.

Inorkajevs savukārt aicināja izvairīties no iespējamiem asumiem Rīgas un Groznijas attiecībās un šo jautājumu labāk necilāt. "Tas ir jūsu tautas viedoklis, bet es vēlos teikt, ka čečenu tauta kā Krievijas republikas daļa jūs no sirds mīl. Atbraucot uz Grozniju, neieraudzīsiet nevienu čečenu, kas pret jums neizturēsies patiesi kā pret brāli vai māsu," uzsvēra Inorkajevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu