Wikileaks: Satikt Šleseru un nobučot viņa... gredzenu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Pirms četriem gadiem reti kurš ticēja, ka LPP/LC līderim Aināram Šleseram nav sirdsapziņas vai morālo sirdsēstu. ASV vēstniecības ziņojumā Vašingtonai vēstniece Beilija citē "Latvija Statoil" izpilddirektori Baibu Rubesu: "Šleseram nav nekas pretī rūpēties par Latvijas interešu aizstāvību, bet īpaši tad, ja šīs intereses sakrīt ar paša vēlmēm."

Politbizness Rīgas Brīvostā un lidostā

"22.februārī vēstniece tikās ar norvēģu kompānijas "Statoil" Latvijas uzņēmuma izpilddirektori Baibu Rubesu. Uzņēmums aktīvi darbojās Rīgas Brīvostā, un, tā kā "Statoil" lūko paplašināties arī Rīgas lidostā, Baiba Rubesa ir vērtīgs informācijas avots, jo viņas unikālā pieredze un darbība abās frontēs ļauj mums ieskatīties aiz dzelzs priekškara Rīgas Brīvostā un Rīgas lidostā, lai uzzinātu, kas tur notiek," teikts ASV diplomātu ziņojumā.

Vairākas dienas pēc sarunas ASV vēstniece Beilija raksta: "Sarunā Rubesa uzsvēra - korupcija, caurskatāmības trūkums un Latvijas politiskās un biznesa elites privātās intereses dominē Rīgas Brīvostas un Rīgas lidostas attīstības projektos. Politbiznesa elite šajos attīstības projektos saredz iespēju gūt personisku labumu sev, nevis veicināt stratēģisku investīciju piesaisti, kas nāktu par labu visai valstij."

Rīgas attīstības projekti neparedz labumu iedzīvotājiem

"Rubesa atzina, ka Rīgas Brīvostas un lidostas izaugsme ir neizbēgama un sola lielus ienākumus, tomēr Latvijas iedzīvotājiem tā nesīs daudz mazāk labuma, nekā varētu," ASV vēstniecība ziņo Vašingtonai.

"Lai arī Rubesa bija optimistiski noskaņota par Rīgas ostas un lidostas izaugsmi, vairākkārt atkārtojot, ka redzējusi grandiozus attīstības plānus abām vietām, tomēr viņa atzina, ka attīstības projekti būtu nesuši lielāku labumu visiem Latvijas iedzīvotājiem, ja būtu atklāti izstrādāti un ieviesti, nevis slēpti nestu labumu dažām izredzētajām personām."

"Rubesas skatījumā, pēdējās izmaiņas Rīgas domē, it sevišķi partijas "Jaunais laiks" nostumšana malā1 (ASV vēstniecības piezīme: partijas platforma ir cīņa pret korupciju), bija inscenētas, lai atbrīvotos no pēdējā šķēršļa, kas liedza īstenot šos (slēptos - red.) plānus.

Valsts esmu es!

"Statoil Latvija" izpilddirektore Baiba Rubesa par toreizējo Kalvīša valdības satiksmes ministru Šleseru: "Ļoti aktīvs, it sevišķi saistībā ar Rīgas lidostas attīstības projektiem. Šlesers tic Latvijai un kapitālismam, bet visvairāk viņš tic pats sev." Rubesa ministru raksturo ar viduslaiku monarham Luijam XVI piedēvētajiem vārdiem: "Valsts esmu es!"2

ASV vēstniecības ziņojumā arī citēta Baibas Rubesas ironiskā piezīme par tikšanās faktu ar ministru, lai "nobučotu viņa gredzenu" un iegūtu "krusttēva" svētību kādam "Statoil" darījumam Rīgas lidostā, tomēr Rubesa nekonkretizē, par kādu tieši darījumu ir runa3.

"airBaltic" un "Kurzemes degviela"

Kā piemēru politiskās un biznesa elites cieši turētajai Rīgas Brīvostas un lidostas attīstības projektu pavadai ASV vēstniecība atstāsta Rubesas teikto: ""Statoil" ticis faktiski piedraudēts – ja kompānija vēlas paplašināties Rīgas lidostā, tad "Statoil" nopietni jāapsver savas degvielas uzpildes stacijas (krastmalā pie Rīgas pasažieru ostas – red.) zemes nodošana citās rokās, ja tiks lemts pasažieru ostas kapacitāti palielināt."

Rubesa apraksta vēl kādu gadījumu, kur "Statoil" piedalījās konkursā par aviācijas degvielas piegādi valsts aviosabiedrībai "airBaltic": "Procesa vidū Rubesai pateikts, ka "Statoil" piedāvājums nav atzīts par pietiekami labu, bet līgumu ieguvusi vietējā kompānija "Kurzemes degviela", kas cieši saistīta ar politisko eliti. (ASV vēstniecības piezīme: Rubesa arī izteicās, ka "Kurzemes degvielas" īpašnieku vidū ir vairāki bijušie KGB virsnieki, kuri visnotaļ veiksmīgi darbojas Krievijas enerģētikas sektorā.)"

AŠ kvadrātā

Pusotru gadu vēlāk 2008.gada 29.maijā Andra Šķēles polittehnologs Jurģis Liepnieks ASV vēstniecībai stāstīs4, ka Aināra Šlesera ietekme Rīgas Brīvostā nav tik liela, kā varbūt izskatās:

"Pārsteidzoši, bet Liepnieks apgalvoja, ka satiksmes ministram Aināram Šleseram, kuru uzskata par vienu no turīgākajiem cilvēkiem Latvijā, ir naudas plūsmas problēmas. Šlesera finansiālā situācija ir atkarīga no vairākiem lieliem projektiem, lielākoties nekustamā īpašuma biznesā, kuru attīstīšana ir neparedzēti ievilkusies," teiks Liepnieks: "Ja Šlesers izstāsies no šiem projektiem tagad, viņš var zaudēt ļoti daudz."

"Liepnieks izteicās, ka Aivara Lemberga politiskā un ekonomiskā ietekme ir stipri sarukusi, pateicoties dažādiem tiesas procesiem un īpašnieku maiņām naftas tranzītuzņēmumos. Savukārt Andris Šķēle ir nostiprinājis savas pozīcijas pār citiem oligarhiem un negrasās sēdēt rokas klēpī salicis."

Liepnieks vēstniecībai atklās, ka Šķēle un Šlesers ir iesaistīti vairākos kopīgos projektos, galvenokārt ap Rīgas ostu, bet abu attiecības ir visnotaļ merkantilas:

Andris Šķēle pieprasa papildu finanšu ieguldījumus no Šlesera, labi zinādams, ka pēdējam naudas nav, - šādā veidā Šķēle gūst iespēju politiskām manipulācijām ar Šleseru.

Atsauces:

1- Rīgas mēra Aivara Aksenoka (JL) vietā ieceļ Jāni Birku (TB/LNNK).

2 - "Valsts esmu es!". L 'etat c 'est moi – franču val.

3 - No 2007. gada 1. jūnija SIA Latvija Statoil sāka aviācijas degvielas piegādi Rīgas Starptautiskajā lidostā, pilnībā pārņemot degvielas piegādi, ko līdz šim nodrošināja "Neste oil" meitas uzņēmums SIA "Neste Latvija".

4 - RIGA 000304 Confidential. Subject: The return of Jurgis Liepnieks. 2008-06-02

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu