Pacientiem par velti pieejamas Latvijā ražotas pretvēža zāles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1.jūlija kompensējamo zāļu sarakstā ietverts arī Latvijā ražots unikāls vēža ārstēšanas medikaments „Rigvir”. Tagad ļaundabīgā ādas vēža – melanomas - pacientiem par šo preparātu vairs nav jāmaksā, tā ceturtdien informēja LNT ziņas.

Viena „Rigvir” ampula, ko organismā nepieciešams ievadīt reizi mēnesī, vidēji maksā 60 latus. Viroterapijas kurss pacientam tiek nozīmēts uz trim gadiem.

Latvija - viroterapijas līdere pasaulē

Pasaulē Latvijas sasniegums viroterapijas jomā, radot šo vēzi ārstējošo preparātu „Rigvir”, tiek augsti novērtēts. Kamēr ārvalstīs vēl pēta, kā ārstēt vēzi ar vīrusa palīdzību, tikmēr Latvijā to jau dara.

Latvija šobrīd veiksmīgi konkurē ar galvenajām farmācijas un medicīnas lielvalstīm. „Rigvir”, kas satur dzīvu vīrusu, analoga pasaulē neesot, vēstīja LNT ziņas.

Tieši profesore Aina Muceniece pagājušā gadsimta 60.gados atklāja, ka maza bērna zarnu trakta vīruss spēj iznīcināt vēža šūnas. Pēc klīniskiem pētījumiem 2004.gadā preparāts tika reģistrēts Valsts zāļu aģentūrā, bet gadu vēlāk to sāka ražot un tirgot.

Mazāk nepatīkamu blakusefektu

Tradicionālās vēža ārstēšanas metodes ir ķirurģiskā, staru un medikamentozā terapija, taču latvieši pierādījuši, ka ļaundabīgo audzēju var uzveikt arī ar pacientam daudz saudzīgāko vīrusa terapiju.

Onkologs Gunārs Lasmanis raidījumam pauda viedokli, ka šim Latvijā izgudrotajam preparātam esot krietni vien mazāk blakusefektu nekā daudzām citām medikamentozajām terapijām.

„Cilvēkam nav slikta dūša, ne viņam pazūd mati vai citas problēmas, kas saistās ar spēcīgu medikamentu iedarbību. Otrkārt,

vīrusa preparātam ir ļoti selektīva ietekme - tas neēd veselās šūnas, bet tam ļoti garšo tieši vēža šūnas: tas prot tās atrast organismā, inficēt un piespiest ražot to, ko vīruss pavēl.

Tātad - nevis vēzis uzkundzējas organismam, bet vīruss uzkundzējas vēzim,” skaidroja Lasmanis.

Turpinās zinātniskie pētījumi

Viroterapija pagaidām gan nespējot palīdzēt visiem vēža slimniekiem. Ar „Rigvir” ārstē melanomu, kas pieskaitāma pie viena no agresīvākajiem vēža paveidiem. Zinātniskie pētījumi gan turpinās, un cerība pastāv arī citiem onkoloģijas pacientiem.

Tikmēr Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš ir pārliecināts, ka preparāts „Rigvir”, kas šobrīd pieejams vien Latvijas aptieku plauktos, var kļūt par pasaules mēroga medikamentu un arīdzan par miljardus vērtu eksporta preci.

Taču, lai šo mūsu valstī radīto medikamentu pārdotu citās valstīs, ir nepieciešams tajās veikt klīniskos pētījumus, un tam nepieciešams finansējums.

Tāpēc Kalviņš uzskata, ka valstij būtu jārod risinājums, kā šādus inovatīvus medikamentus atbalstīt.

„Visā pasaulē reto slimību ārstēšana tiek kompensēta no valsts budžeta, līdz ar to, protams, būtu labāk, ja Latvija pārdotu zāles Amerikai, Japānai, Ķīnai un tā tālāk, lai tās tiek jebkuram pacientam šajā valstī, kuram tas ir nepieciešams,” norādīja Kalviņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu