Nākamgad ģimenes valsts pabalsts būs 8 lati

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģimenes valsts pabalstu turpinās izmaksāt arī nākamgad, ceturtdien pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Viņš norādīja, ka nākamgad ģimenes valsts pabalstu plānots izmaksāt tāpat kā līdz šim - astoņu latu apmērā par katru bērnu.

Vienlaikus gan padome šodien devusi uzdevumu Labklājības ministrijai sagatavot izvērtējumu, kā šo pabalstu varētu diferencēt atkarībā no iedzīvotāju ienākumu līmeņa un arī uzdots izvērtēt citu valstu pieredzi.

Padome šodien uzdevusi sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) izvērtēt izmaksas un sagatavot modeļus bērnudārzu pieejamības uzlabošanai.

Tāpat uz jau nākamā gada valsts budžetu varētu tikt virzīts priekšlikums, dot iespēju pašvaldībām noteikt 50% nekustamā īpašuma atlaidi daudzbērnu ģimenēm. Šī priekšlikuma fiskālā ietekme gan vēl tiks vērtēta sadarbībā ar FM.

Jau iepriekš Labklājības ministrija norādīja, ka šo pabalstu būtu jāturpina izmaksāt līdzšinējā apmērā visiem cilvēkiem, kam tas pienākas.

Labklājības ministre Ilona Jurševska uzskata, ka pabalsts ir jāsaglabā līdz tam laikam, kad valsts spēs nodrošināt kompleksu pieeju atbalsta sniegšanā ģimenēm arī pēc tam, kad bērns būs sasniedzis divu gadu vecumu.

Šis pabalsts ļoti būtisks arī vidusslānim

Jurševska gan arī atzina, ka pabalstu piešķiršanas sistēma ir jāvērtē kompleksi un tajā jāveic izmaiņas, jo, kā diskutēts jau iepriekš, trūcīgas personas nav vienīgā sabiedrības daļa, kam šis pabalsts ir obligāti nepieciešams. Viņa sacīja, ka šis pabalsts ir būtisks un nepieciešams arī strādājošajiem, kuri neiekļaujas trūcīgo personu statusā, taču atalgojums ir tikai nedaudz virs minimālās algas.

"Samērā mazajam vidusslānim, kas palicis un strādā publiskajā sektorā, piemēram, policistiem, skolotājiem, medicīnas darbiniekiem un citiem, kuru atalgojums ir nedaudz virs minimālā, bet kuri nekvalificējas kā trūcīgas personas, arī ir nepieciešams šis pabalsts, līdz valsts spēs nodrošināt kompleksu pieeju pabalstu sistēmas pārveidē," teica Jurševska un piebilda, ka Labklājības ministrijai ir uzdots strādāt tālāk šā jautājuma risināšanā.

Tāpat Demogrāfijas lietu padomes sēdē spriests par bērnudārzu pieejamības, mācību līdzekļu iegādes un brīvpusdienu nodrošināšanas jautājumiem. Kad tam būšot rasti risinājumi, varēs vērtēt, vai "šis astoņu latu pabalsts vēl spēlē savu lomu vai nespēlē". Kamēr tas tā nav, šī pabalsta izmaksa ir jāturpina, paskaidroja ministre, apliecinot, ka to noteikti turpinās maksāt visu 2012.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu