Pastāv drauds, ka 11 klašu izglītību ES varētu neatzīt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms mēneša izglītības ministrs Rolands Broks (ZZS) pilnībā atbalstīja prezidenta Bērziņa (ZZS) rosinājumu iegūt vidējās izglītības diplomu vienu gadu agrāk. Savukārt tagad ministrs savas domas ir mainījis, norādot, ka pāreja uz 11 klašu izglītību var draudēt ar vidējās izglītības diploma neatzīšanu Eiropā, intervijā LTV raidījumā "Labrīt Latvija" atzina izglītības un zinātnes ministrs.

"Sekas varētu būt Latvijas vidējās izglītības diploma neatzīšana Eiropā, jo Eiropā vidēji izglītība ir 12 gadu. Vērtē arī to, kas tiek apgūts šajā laikā, bet runāt par 11 gadiem, tas būtu apdraudējums vidējās izglītības diploma atzīšanai Eiropā," norādīja Broks.

Jāpagarina mācību gads

Kā vienu no risinājumiem, lai skolu beigtu 18 gados, viņš redz mācību gada pagarināšanu vai skolas gaitu sākšanu agrāk.

"Manuprāt, tas ir saprātīgi un loģiski beigt skolu 18 gadu vecumā. Sabiedrībā būtu jāizdiskutē dažādi varianti. Viens variants ir sākt mācības agrāk vai mācīties katru gadu ilgāk. Pēc statistikas Latvijā ir viens no īsākajiem mācību gadiem Eiropā - 169 dienas, bet vidēji Eiropā tā ir 181," skaidroja Broks.

Atgādināsim, ka jūlija sākumā Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība) teica, ka pilnībā atbalsta Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokli par jauniešu iespēju iegūt vidējās izglītības diplomu vienu gadu agrāk.

Mēnesi iepriekš kā vienīgo iemeslu nepāriet uz 11 klašu izglītību ministrs minēja finanses: "Esošajā situācijā šādas izmaiņas prasītu tikai politisku lēmumu finanšu jautājumos, jo tās ir saistītas ar jaunu mācību programmu un mācību līdzekļu ieviešanu, kā arī pedagogu pārkvalifikāciju," norāda ministrs.

Prezidents Bērziņš atbalsta maksas augstāko izglītību

Jau rakstījām, ka jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš, vērtējot savas darbības prioritātes, neko svarīgāku par izglītību neredz. Viņš atbalsta ieteikumu atteikties no budžeta vietām augstskolās un norāda uz nepieciešamību vidējā izglītībā pāriet uz 11 klasēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu