Vilks nekandidēs uz KNAB priekšnieka amatu; apdomās Stucka

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks konkursā uz KNAB priekšnieka amatu neplāno piedalīties, savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un satiksmes ministra padomnieks Artis Stucka šādu iespēju varētu apsvērt.

Vilks teica, ka viņš jau iepriekš paudis nevēlēšanos kandidēt un pie tā arī palikšot. Iemesli tam ir vairāki. "Gan tīri personiski, gan pietiekami ilgi šeit ir nostrādāts. Jau pagājušajā konkursā es nekandidēju, tā ka tas ir ilgstošā laika posmā pieņemts lēmums," viņš sacīja.

Vilks uzskata, ka Latvijā ir iespējams atrast cienīgu KNAB priekšnieku. "Es domāju, ka tik lielos mazvērtības kompleksos nevajadzētu ieslīgt, ka Latvijā nav iespējams atrast atbilstošu cilvēku. Vienīgais ‒ Latvija ir pietiekami maza, un politiķiem ir interesanti, kurš ieņems šo amatu," viņš klāstīja.

Vai būs profesionālis vai partiju cilvēks?

Jautājums gan pastāv, vai politiski pieņemtais lēmums pieļaus, ka uz biroju atnāk strādāt profesionālis, kurš ir neatkarīgs, nevis partijas bīdīts cilvēks, norādīja Vilks.

Obligātu prasību, ka KNAB priekšniekam vajadzētu būt no biroja, gan, viņaprāt, nevajadzētu izvirzīt ‒ tas varētu būt cilvēks no malas. Cilvēkam bez godīguma un profesionālajām īpašībām ir jābūt arī labam menedžerim, un, protams, tādus cilvēkus ir iespējams atrast ārpus KNAB. Tomēr korupcijas apkarošanas un novēršanas sfēra ir pietiekami specifiska, un atsevišķās jomās tieši labākie speciālisti strādā tieši KNAB, atzina Vilks. Tādēļ izslēgt KNAB amatpersonas no kandidēšanas nebūtu pareizi.

Vilks gan pieļāva iespēju, ka politiķi meklēs sev lojālu KNAB priekšnieku, turklāt visus iepriekšējos KNAB priekšnieka meklējumus ir pavadījuši lielāki vai mazāki skandāli. "Galvenais, no kā vajadzētu baidīties, ir, lai uz šo amatu netiktu virzīts politiski angažēts cilvēks," viņš piebilda.

iepriekšējie kandidāti neplāno startēt konkursā

Bijušais prokurors, pašreizējais advokāts Armands Stumbergs teica, ka viņš apsvēris iespēju arī šoreiz kandidēt, taču, ņemot vērā, ka "šis amats tiek pārvērsts par farsu un cilvēka izņirgāšanu no politisko spēku puses, nolēmis stāvēt likumības pusē kā advokāts un nekandidēt".

Viņš norādīja, ka KNAB nav ērta iestāde īpaši politiskajiem spēkiem, "birojs vienmēr būs peramais zēns un to vienmēr izmantos politiskajās spēlēs". "Es savulaik politikā mēģināju iet iekšā, taču nolēmu, ka labāk es kā advokāts mierīgi pildu savu darbu," sacīja Strumbergs.

Pēc viņa domām, šajā amatā jāapstiprina profesionāls un no dažādiem spēkiem neatkarīgs cilvēks, un Latvijā šādu cilvēku ir pietiekami daudz.

Advokāts, bijušais Drošības policijas darbinieks Artūrs Zvejsalnieks pastāstīja, ka pagaidām nav apsvēris iespēju kandidēt, taču drīzāk nekandidēšot. "Iepazīšos ar konkursa nolikumu, taču drīzāk nē, nevis jā," viņš piebilda.

Pēc Zvejsalnieka uzskata, KNAB pašlaik ir pārāk politizēta iestāde, kurā normāls darbs nav iespējams. "Tā ir politiska iestāde pašlaik pataisīta, kur risina nevis to, kā normāli apkarot korupciju, bet notiek politiska cīņa par to, kurš ir pareizāks vai nepareizāks," informēja Zvejsalnieks.

Pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa (Zaļo un Zemnieku Savienība) padomnieks un satiksmes ministra Ulda Auguļa (Zaļo un zemnieku savienība) padomnieks Artis Stucka pavēstīja, ka pēc iepazīšanās ar konkursa nolikumu pieņemšot lēmumu par kandidēšanu vai nekandidēšanu.

"Es pārdomāšu šādu iespēju. Kad es redzēšu konkursa nolikumu, kāpēc ne? Redzot nosacījumus, izvērtēšu šādu iespēju," norādīja Stucka, kurš savulaik bijis Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks.

Jau iepriekš, kandidējot uz KNAB priekšnieka amatu, viņam uzdots jautājums, ko vajadzētu KNAB darbā novērst, uz ko Stucka atbildējis, ka "vajadzētu novērst to, ka birojs ir pārāk politizēts".

Stuckam ir savs redzējums par to, kā KNAB varētu darboties. "Piemēram, ir redzējums par interešu konflikta likumu, kurš patlaban, manuprāt, ir pārlieku pārspīlēts ar procedūrām, ierobežojumiem un nosacījumiem," viņš minēja.

Jau ziņots, ka otra KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe pagaidām vēl nav izlēmusi, vai kandidēt konkursā uz KNAB priekšnieka amatu, taču arī viņa pieļauj to nedarīt. Kad iepazīšoties ar konkursa nolikumu, tad arī izlemšot par vai pret kandidēšanu.

Valdība otrdien nolēma, ka atklātu konkursu uz vakanto KNAB vadītāja amatu izsludinās ceturtdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu