Čurā uz ielas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Visticamāk, ikviens no mums kādreiz saskāries ar pēkšņu spiedīgu vēlmi nokārtot dabiskās vajadzības. Īpaši pazīstama šī situācija ir mazu bērnu vecākiem. Laukos ar pačurāšanu parasti nav problēmu – aizejat aiz lielāka krūma un lieta darīta. Taču pilsētā varat nonākt tik pazemojošā un neapskaužamā situācijā kā kāda šai rakstā minēta sieviete.

Vispirms dodamies uz Rīgas starptautisko autoostu, kuru ik dienas izmanto tūkstošiem cilvēku. Ieejot ēkā, uzreiz labi redzama norāde uz maksas labierīcībām. Jau pie pašas ieejas lieliem burtiem rakstīta cena – 20 santīmu. Autobusu šoferiem ir atlaides, bet bērniem un invalīdiem par tualetes apmeklējumu nav jāmaksā vispār.

Kāda sieviete, kura autoostu apmeklēja kopā ar bērniem, gan stāstīja - ja pieaugušais ved pačurināt bērnu, bet viņam pašam nokārtoties nevajag, par tualetes apmeklējumu jāmaksā vienalga. Maksa esot par ieeju tualešu telpā.

Tualetes papīrs, tāpat kā vairumā sabiedrisko tualešu Latvijā, jāpaņem jau pie kases. Turpat izsniedz arī čeku par tualetes apmeklējumu. Aizejot garām kasierei, nonākam tīrās, bet smakojošās tualetēs, kurās ar birsti un lupatu darbojas kāda apkopēja.

Autoostas tualetes
Autoostas tualetes Foto: TVNET

Pēc tualetes apmeklējuma ieejam turpat autoostā esošajā "LiveRiga" birojā. Tās darbiniece apgalvo, ka tuvākajā apkārtnē bezmaksas tualešu nav. Tādas esot tikai Vecrīgā.

Kā pirmo bezmaksas tualetes vietu viņa min Rīgas domi.

Iespējams, bezmaksas nokārtošanās vietas esot arī "Čili picā".

Tālāk dodamies Centrāltirgus virzienā. Uzrunātie pārdevēji visi kā viens mudina doties uz Gaļas paviljonu. Paklausām viņiem.

Paviljona kreisajā pusē tiešām ir labierīcības, taču par to izmantošanu jāšķiras no 15 santīmiem. Paejot garām tirgus darbinieku ģērbtuvēm, nonākam pie mazu un šauru tualešu kabīņu rindas. Iekšā nav pārāk pievilcīgs –

gan smako, gan arī tualetes poda vāks ir saplēsts un nočurāts.

Tālāk mūsu ceļš ved uz Centrālo dzelzceļa staciju. Samaksājot 15 santīmus, te var izmantot vienkāršas un tīras tualetes.

Tualete Rīgas centrāltirgus gaļas paviljonā
Tualete Rīgas centrāltirgus gaļas paviljonā Foto: TVNET

Tā kā visvairāk tūristu apmeklē Vecrīgu, dodamies tās virzienā. Pie 6.tramvaja nejauši pamanām pēc izskata ļoti jaunas tualetes. Iemetam durvīs esošā atverē 20 santīmu monētu un pārliecināmies, ka tualete tiešām ir ļoti laba – tīra un smaržīga. Te atrodams gan spogulis, ūdens krāns, izlietne un ziepes, gan tualetes papīrs, atkritumu tvertne un roku žāvētājs.

Šī ir viena no retajām tualetēm, uz kuru nebūtu kauns vest ārzemniekus.

Ļoti dažāda ir Vecrīgas kafejnīcu un krogu attieksme pret cilvēkiem, kuri vēlas nokārtot dabiskās vajadzības, taču negrib maksāt par kafejnīcas gardumiem.

Daļā kafejnīcu portāla TVNET pārstāvjus laipni ielaida savās tualetēs, taču bija arī tādi krogi, no kura čurātgribētājiem nācās iziet, nenokārtojot savas dabiskās vajadzības, – bārmeņu izturēšanās bija noraidoša un tualetes netika atvērtas.

Vēl daļā kafejnīcu bārmeņi prasīja simbolisku – pārdesmit santīmu – samaksu par tualešu izmantošanu.

Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas tualete
Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas tualete Foto: TVNET

Interesantu situāciju piedzīvojam Rīgas domē, kur pačurāt mūs mudināja doties “LiveRiga” birojā. Paejot garām sargam, kurš mūs aizdomīgi nopēta, taču neko nejautā, pieejam pie domes ēkas pirmajā stāvā iekārtotajām tualetēm.

Rīgas domes tualetes mums sagādāja pamatīgu vilšanos.

Uz to durvīm atrodas uzraksti, ka visas tualetes ir slēgtas un tuvākās labierīcības atrodas ārpus šīs ēkas!

Protams, ja pazīstat kādu domē strādājošo, varat palūgt ielaist iekšējās darbinieku tualetēs, taču piekritīsiet, ka vairumam uz Rīgu atbraukušo tūristu galvaspilsētas domē nav draugu, kas varētu šādi izlīdzēt...

Pozitīvs pārsteigums

Pārsteigums, bet šoreiz pārmaiņas pēc pozitīvā ziņā mūs sagaida, pieejot pie Līvu laukuma tualetēm.

Lai gan parasti par to izmantošanu ir jāmaksā, šodien tās ir vaļā un arī iekšā viss ir tīrs un sakopts.

Kad par tualetēm iejautājamies "Galerijas Centrs" informācijas biroja meitenēm, viņas laipni mudina doties uz ceturto stāvu, kur atrodas maksas labierīcības. Bez maksas nokārtoties varot tikai dažās apkārtnes kafejnīcās, piemēram, "Pelmeņos" un "Lido" . Veikalā tādu iespēju neesot.

Tualetes Līvu laukumā
Tualetes Līvu laukumā Foto: TVNET

No Vecrīgas dodamies uz pilsētas centrālās daļas pusi. Ļoti viegli tualetes atrodam Vērmanes dārzā, taču

Ziedoņdārzā, kuru ik dienas apmeklē simtiem bērnu, tualešu nav vispār!

TVNET uzrunātās māmiņas atzīst, ka bērni dabiskās vajadzības kārto parka krūmiņos un pie kokiem.

Zem ceriņu krūmiem TVNET apmeklējuma laikā palien arī kāds jaunais tētis, kura meitiņai ievajagas čurāt.

Nesamulsdams par žurnālistu klātbūtni, vīrietis apgalvo, ka citu variantu viņam nav – līdz viņu mājām meitiņa nenociestos: bērnam čurāt vajag uzreiz, bet apkārtējās kafejnīcas čurātgribētājus uzņem nelabprāt...

Tualetes pie Brīvības pieminekļa
Tualetes pie Brīvības pieminekļa Foto: TVNET

Čurā vienkārši uz ielas

Īpaši noraidoša attieksme esot pret pieaugušajiem, kuri grib izmantot kafejnīcu tualetes. Iespējams, ar to saskārās arī kāda sieviete, kura netālu no Ziedoņdārza bija iegājusi vārtrūmē un, vienkārši notupusies uz asfalta, kārtoja savas dabiskās vajadzības. Redzot nosarkušo sievieti un uz ielas tekošo čuru, garāmejošie

bērni rādīja ar pirkstiem un smējās, bet pieaugušie smīkņāja un sačukstējās...

Vajadzīga nekaunība un neatlaidība

Pēc šīs reportāžas, kuras laikā apmeklējām ļoti daudz Rīgas tualešu, secinājām – ja ir nedaudz naudas un latviešu vai krievu valodas zināšanas, ar pačurāšanu Rīgā problēmu nav. Tādā gadījumā pavisam viegli un ātri atradīsiet, kur nokārtoties.

Taču, ja esat iztērējis pēdējos santīmus vai neprotat Latvijā populārākās valodas, varat nonākt arī situācijā, kad nākas čurāt apstādījumos, aiz parku kokiem vai pat uz ielas...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu