Vīruss var izārstēt vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Visticamāk, nākotnē Latviju varēs pazīt ne tikai pēc gardas piena šokolādes vai īpaša melnā balzama. Iespējams, turpmāk daudz plašāk Latvijas galvaspilsētas vārds pasaulē izskanēs saistībā ar īpašu vīrusu, kas tapis tieši Rīgā. Latvijas onkologi vīrusu "Rigvir" vērtē kā efektīvu līdzekli ļaundabīgo audzēju, it īpaši melanomas ārstēšanā.

Latvijas Viroterapijas asociācijas izpilddirektors, onkologs Gunārs Lasmanis intervijā portālam TVNET vispirms atgādina, ka cilvēki ar vārdu vīruss parasti saprot kaut ko sliktu, kas nodara ļaunumu cilvēka organismam un bojā tā veselību.

Taču patiesībā ne visi vīrusi ir cilvēkiem postoši. Viens no tādiem ir "Rigvir", kuru jau pagājušā gadsimta 60.gados atklāja latviešu profesore Aina Muceniece. Vēl vairāk -

"Rigvir" ir viens no vīrusiem, kas var palīdzēt cīņā ar citām slimībām.

Dakteris uzsvēra, ka šis vīruss un ar to inficētais cilvēks nav bīstams apkārtējiem ļaudīm. Pārējie bez bažām var lietot tos pašus traukus un higiēnas piederumus, ko sasirgušais.

Kā “Rigvir” darbojas?

Tāpat viens no "Rigvir" pozitīvajiem aspektiem ir tas, ka vīruss neiedarbojas uz veselajām šūnām. Tas atrod un inficē tikai ļaundabīgās šūnas, līdz tās no vīrusa pārpilnības pārsprāgst un iet bojā. Savukārt vīruss turpina darbu un meklē arvien jaunas vēža skartās šūnas.

Tās iznīcinot, būtiski uzlabojas pacientu veselības stāvoklis – dzīve paildzinās un tā kļūst pilnvērtīgāka.

Viena “Rigvir” flakona cena ir aptuveni 60 latu. Tā lietošanas shēmu nozīmē ārsts
Viena “Rigvir” flakona cena ir aptuveni 60 latu. Tā lietošanas shēmu nozīmē ārsts Foto: Publicitātes foto

Vīrusam ir ne tikai augsts terapeitiskais indekss, bet arī maz blakusparādību. Tas neizraisa matu izkrišanu, sliktu dūšu, caureju, kā arī aknu un nieru bojājumus, kā daži citi stipras iedarbības medikamenti.

Vīruss aktivē cilvēka imunitāti.

Onkologs Lasmanis pauž pārliecību, ka viroterapija nākotnē kļūs par vienu no galvenajām vēža ārstēšanas metodēm. Patlaban šīs slimības ārstēšanā pamatā izmanto ķirurģiju, starošanu, kā arī medikamentus.

Lai arī pamazām, tomēr onkologi uz viroterapijas un tostarp “Rigvir” izmantošanu raugās arvien cerīgāk. Dakteris uzsver, ka šī terapija un konkrētais vīruss nav nekas mistisks, šarlatānisks un ar burvestībām saistīts. “Rigvir” efektivitāte pierādīta ar klīniskiem pētījumiem.

“Rigvir” ir pasaulē vienīgais ģenētiski nemodificētais vīrusa preparāts.

Pēc daktera teiktā, kādu citu vīrusu preparātu izmanto tikai Ķīnā, taču tas ir ģenētiski modificēts. Tādējādi tā ietekme uz organismu ilgtermiņā ir grūtāk prognozējama.

Rigvir noteikti jāuzglabā sasaldētā veidā. To var iegādāties vai pasūtīt Latvijas aptiekās
Rigvir noteikti jāuzglabā sasaldētā veidā. To var iegādāties vai pasūtīt Latvijas aptiekās Foto: TVNET

Uz “Rigvir” palīdzību cer ne tikai latvieši

Lasmanis “Rigvir” attīstībai Latvijā un pasaulē redz plašas iespējas.

Jau tagad vīrusu izmanto ļoti daudz ārvalstu pacientu, kas atzinīgi novērtējuši tā panākumus.

Viroterapijas centra pakalpojumus izmanto cilvēki no kaimiņvalstīm, taču ir arī pacienti no tādām tālām zemēm kā Austrālija, Kanāda un pat arābu valstis.

Viroterapijas centrs patlaban meklē sadarbības partnerus un, iespējams, par tiem varētu kļūt arī vairākas Latvijas slimnīcas, kurās būtu atbilstoši apstākļi un kvalificēts personāls ārzemnieku ārstēšanai.

Ja šis vīruss būtu radīts kādā citā valstī vai tā īpašnieki būtu lieli farmācijas giganti, mēs uz viņu panākumiem skatītos ar apbrīnu un noteikti gribētu šo vīrusu izmantot, dakteris teica un piebilda, ka mums vairāk jātic saviem spēkiem un pašu radītajiem produktiem, tostarp arī “Rigvir”.

Latvieši pārāk maz tic saviem spēkiem un panākumiem.

Kā Rīgā radās īpašais vīruss?

80.gados Latvijas pētnieki bija rokas stiepiena attālumā no "Rigvir" kā medikamenta reģistrācijas, taču līdz ar Padomju Savienības sabrukumu preparāta izstrāde pieklusa.

Pēdējos gados vīrusa izpēte atsākās ar jaunu sparu, un tagad jau tas ir iekļauts 100% kompensējamo zāļu sarakstā.

Pagaidām par viropreparāta iegādi nav jāmaksā melanomas pacientiem, bet efektīvi vīrusu izmanto arī dažādu citu ļaundabīgu audzēju gadījumos, piemēram, kuņga, zarnu, aizkuņģa dziedzera, urīnpūšļa un citiem vēžiem.

Uzmanīgi ar dzimumzīmēm

Nedaudz pastāstot par melanomām, onkologs atgādina, ka dzimumzīmes vajadzētu aiztikt pēc iespējas mazāk. Dzimumzīmes nevajadzētu bakstīt vai apstrādāt ar kādu šķīdumu.

Ārsts savā praksē sastapies ar cilvēkiem, kuri, vēloties tikt vaļā no dzimumzīmēm, mēģinājuši tās apstrādāt ar etiķi un citu stipru šķidrumu. Tāda rīcība ir nepareiza, un tādā veidā veselībai var nodarīt neatgriezenisku ļaunumu.

Tāpat nevajadzētu pārāk daudz uzturēties saulē un solārijā.

Rūpēsimies par savu veselību!

Noslēgumā kāds pārdomas raisošs daktera teikums, kas mudina rūpēties par veselību un saudzēt to.

Ar vēzi Latvijā ik gadu saslimst 10 tūkstoši cilvēku.

Turklāt ap 5000 ļaužu gada laikā parasti atstāj šo pasauli, jo nevar vēzi izārstēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu