Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šonedēļ Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sāk mēnesi ilgu veselīga uztura veicināšanas kampaņu „Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!”.

Papildināts

Kampaņas mērķis ir pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību veselīgas pārtikas un sabalansēta uztura nozīmei.

Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto pārāk maz augļu un dārzeņu,

tādēļ kampaņas laikā plānots uzsvērt augļu un dārzeņu lietošanas nozīmi iedzīvotāju veselības uzlabošanā – it īpaši šajā laikā, kad bagātīgā klāstā pieejami vietējie augļi un dārzeņi.

Augļiem un dārzeņiem - ik dienas uzturā

„Biedrība ir labi informēta un satraukusies par negatīvajām tendencēm attiecībā uz pieaugušo un bērnu veselības stāvokli Latvijā. Izmantojot brīdi, kad Latvijas laukos un mežos ienākas augļu un dārzeņu raža, mēs vēlamies iedzīvotājus informēt un atgādināt, ka augļiem un dārzeņiem vajadzētu būt uz galda katrā ēdienreizē.

Ar katru apēstu - vislabāk svaiga - augļa vai dārzeņa kumosu mēs uzņemam vitamīnus, minerālvielas, balastvielas un bioloģiski aktīvas vielas, tai skaitā antioksidantus, kas sargā organisma šūnas no dažādiem bojājumiem, un samazinām risku saslimt ar kādu no 21. gadsimta draudošākajām slimībām - sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātu asinsspiedienu, insultu, 2 tipa cukura diabētu, aptaukošanos un dažu lokalizāciju vēzi,” uzsver biedrības vadītājs Pēteris Apinis.

8 fakti, kāpēc uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi

Veselības ministrija apkopojusi vairākus iemeslus, kādēļ uzturā būtu jālieto vairāk augļu un dārzeņu:

1. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka ir seši galvenie hronisko slimību riska faktori - augsts asinsspiediens, smēķēšana, palielināts holesterīna līmenis asinīs, mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā, liekais svars, aptaukošanās, pazemināta fiziskā aktivitāte.

2. Latvijā jaundzimušo paredzamais mūža ilgums ir par 6,9 gadiem īsāks nekā vidēji ES un jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums vīriešiem ir par 9,8 gadiem īsāks nekā sievietēm.

3. Latvijā joprojām galvenie iedzīvotāju nāves cēloņi ir hroniskas neinfekciju slimības (sirds un asinsvadu slimības, ļaundabīgie audzēji, plaušu slimības un diabēts). Pēc Veselības ekonomikas centra datiem, 2009.gadā no sirds un asinsvadu slimībām nomira 53,8%, bet no ļaundabīgiem audzējiem - 19,9% iedzīvotāju.

4. Tikai 49% Latvijas iedzīvotāju ikdienas uzturā lietoto pārtiku uzskata par kopumā veselīgu,

savukārt 39% atzīst, ka viņu ikdienas uzturs nav veselīgs.

5. Vīriešiem kopumā ir sliktāki uztura paradumi, zems ikdienas dārzeņu patēriņš, zems pilngraudu un kliju maizes patēriņa īpatsvars.

6. Tikai 29,2% iedzīvotāju svaigus dārzeņus uzturā lieto katru dienu. Arī augļus un ogas katru dienu uzturā lieto tikai 21,8% iedzīvotāju.

7. Augļus un dārzeņus uzturā ik dienas lieto tikai vidēji 23% skolēnu. Dārzeņus uzturā ikdienā lieto tikai apmēram trešā daļa meiteņu un piektā daļa zēnu.

8. Nepareizas bērnu ēdināšanas rezultātā pirmsskolas vecumā piektajai daļai pirmklasnieku ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās.

LĀB kampaņu īsteno sadarbībā ar veselīga uztura ekspertiem, valsts pārvaldes institūcijām, mācību iestādēm, plašsaziņas līdzekļiem, vietējiem dārzeņu un augļu audzētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu