Vēlēšanās uzvar SC; "nacionālajiem" kopā 53% atbalsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apkopotie rezultāti liecina, ka ārkārtas vēlēšanās pārliecinoši uzvar "Saskaņas centrs" (SC), kurai seko Zatlera reformu partija (ZRP) un "Vienotība". Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, saskaitot balsis 1025 no 1027 iecirkņiem, par SC balsis nodevuši 28,43% vēlētāju. Par ZRP nobalsojuši 20,81%, bet par "Vienotību" - 18,82%. Kopā ar VL-TB/LNNK trīs partijām ir ap 53% nobalsojušo atbalsts.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka par SC balsis nodevuši 259749 vēlētāji, par ZRP nobalsojuši 190098 vēlētāji, bet "Vienotību" - 171907 balsotāju.

Par apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nobalsojuši 13,86% jeb 126640 vēlētāju un par Zaļo un zemnieku savienību - 12.19% % jeb 111358vēlētāji, bet pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Vēlēšanu iecirkņos Latvijā Saeimas ārkārtas vēlēšanās nobalsojuši 903 510 jeb 60,55% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskie dati.

Jau svētdien sāksies sarunas starp "Vienotību" un ZRP par koalīcijas veidošanu

Jau svētdien sāksies sarunas starp "Vienotību" un Zatlera Reformu partiju (ZRP) par koalīcijas veidošanu nākamajā Saeimā, sestdien žurnālistiem apliecināja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Viņš vairākkārt norādīja, ka ZRP ir pirmais "Vienotības" sabiedrotais, ar kuru tiks spriests par sadarbību koalīcijā.

Tālāk tikšot runāts arī ar pārējām partijām.

Dombrovskis uzsvēra, ka, pēc provizoriskiem vēlēšanu rezultātiem, galvenais ārkārtas vēlēšanu mērķis ir sasniegts, proti, oligarhiem pietuvinātās partijas ir zaudējušas vēlētāju uzticību. Viņš piebilda, ka "Vienotība" kopīgi ar ZRP ir guvusi vairāk nekā 40% vēlētāju atbalstu un tādējādi tieši ar ZRP tiks risināta pirmā sarunu kārta par koalīcijas veidošanu. Sarunas tiks sāktas jau svētdien, bet laiks tiks precizēts.

Premjers piebilda, ka tāpat otrajā kārtā tiks runāts ar pārējām Saeimā iekļuvušajām partijām – gan ar Nacionālo apvienību, gan "Saskaņas centru" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Arī Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers aģentūrai BNS apliecināja, ka svētdienas rītā "ar svaigām galvām" tiks sāktas sarunas ar "Vienotību" par iespējamo sadarbību koalīcijā. ZRP sarunu partneri prioritārā secībā būs "Vienotība", Nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs".

SC nav pārliecināts par iekļūšanu valdībā

To, komentējot vēlēšanu dienā veiktās aptaujas jeb "exit poll" datus, žurnālistiem sestdien atzina viens no redzamākajiem SC politiķiem Andrejs Klementjevs.

Šī iemesla dēļ Vecrīgā, "B-Bārā", kur apvienība sagaida vēlēšanu rezultātus, aptaujas dati tika sagaidīti ar šķidriem aplausiem un SC biedru sejās neparādījās smaids. Kopīgajā rezultātu sagaidīšanā klāt gan nav SC līderu un premjera amata kandidātu Nila Ušakova, kurš patlaban atrodoties televīzijā, un Jāņa Urbanoviča, kurš saslimis. Rezultātu sagaidīšana SC pulkā kopumā nav pārāk kupli apmeklēta, taču ir ieradušies kandidāti ne tikai no Rīgas, bet arī citiem reģioniem.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu