Partiju finansēšanai no valsts budžeta nepieciešami Ls 440 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts finansējumam būs iespējams pieteikties pieciem 11.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem un Šlesera reformu partijai LPP/LC (ŠRP- LPP/LC), kā dēļ to finansēšanai valstij nākamgad varētu būt jāatvēl kopumā aptuveni 440 000 latu.

Ja partijas pieteiksies un tām tiks piešķirts valsts finansējums, tad nākamgad "Saskaņas centrs", kuram savas balsis atdevuši 28% vēlētāju, varēs saņemt aptuveni 130 000 latu no valsts budžeta, Zatlera reformu partija - 95 000 latu, "Vienotība" - 86 000 latu, apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 63 000 latu un Zaļo un zemnieku savienība - 56 000 latu.

ŠRP-LPP/LC vēlēšanās pārvarēja 2% barjeru, un, lai gan neiekļuva parlamentā, tai tomēr būs iespēja pieteikties ikgadējam 11 000 latu finansējumam no valsts budžeta.

Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteikts, ka no 2012.gada partijām, kuras Saeimas vēlēšanās saņēmušas vairāk nekā 2% vēlētāju balsu, ir iespējams pieteikties valsts finansējuma saņemšanai. Likuma pārejas noteikumos atzīmēts - lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, politiskām organizācijām jānosūta KNAB iesniegums līdz šā gada 1.novembrim. Finansējums tiks piešķirts līdz ar nākamo gadu, un partijas varēs to saņemt par periodu no pēdējā kalendārā gada ceturkšņa līdz pilnvaru beigām Saeimā.

Likumā paredzēts, ka valsts finansējums var tikt atteikts partijām, ja pēdējo četru gadu laikā tā ir sodīta par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10%, par gada pārskatā vai vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai saņemtiem ziedojumiem kopumā vairāk nekā 100 minimālo mēnešalgu apmērā un lēmums ir stājies spēkā. Tāpat arī politiskiem spēkiem, kuriem saskaņā ar Krimināllikumu ir piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis un tiesas nolēmums ir stājies spēkā, nebūs iespējams saņemt finansējumu no valsts budžeta.

Savukārt izlietot valsts finansējumu partijas ir tiesīgas telpu īrei un ar to saistītiem pakalpojumiem, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām un citiem maksājumiem fiziskajām personām, kas saistīti ar attiecīgās partijas darbību, zvērināta revidenta pakalpojumiem, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai. Tāpat valsts finansējumu drīkst izlietot pētniecības darbiem, iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu, tostarp semināru un labdarības pasākumu, organizēšanai, grāmatu, bukletu izdošanai un izplatīšanai, izņemot ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu