Izsludina grozījumus Krimināllikumā par partiju finansēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grozījumus Krimināllikumā saistībā ar partiju finansēšanu otrdien Valsts prezidenta Andra Bērziņa vietā izsludinājusi Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, liecina publikācija "Latvijas Vēstnesī".

Valsts prezidents šonedēļ atrodas vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs.

Saeima 8.septembrī pēc vairāku gadu ilgušajām diskusijām pieņēma grozījumus Krimināllikumā, kas paredz bargus sodus par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu un nelikumīgu dāvinājumu pieņemšanu.

Likums paredz kriminālatbildību par nelikumīgu partijas vai to apvienības finansēšanu, kā arī starpniecību nelikumīgā finansēšanā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau 2008.gadā rosināja dažādot atbildību par partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Grozījumi likumos vairākkārt apspriesti gan valdībā, gan Saeimā, bet 2009.gadā Saeimas atbildīgā komisija tos nevirzīja tālāk. Arī 10.Saeimā šai iecerei neizdevās gūt parlamenta atbalstu, līdz šo jautājumu šā gada jūnijā aktualizēja tolaik Valsts prezidenta krēslā sēdošais Valdis Zatlers.

Augusta beigās, tiekoties ar Valsts prezidentu Bērziņu, KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe uzsvēra nepieciešamību pēc iespējas ātrāk pieņemt šos likuma grozījumus, pamatojot, ka to pieņemšana KNAB ir ļoti svarīga.

Salīdzinot ar 2008.gada grozījumiem, likuma grozījumi ir pārstrādāti, sodus samērojot ar jauno sodu politikas koncepciju.

Likums paredz kriminālatbildību par nelikumīgu partijas vai to apvienības finansēšanu, kā arī par starpniecību nelikumīgā finansēšanā.

Turpmāk par partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Ja šīs darbības veiks personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, varēs piemērot brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Savukārt par starpniecību nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā partijas vai to apvienības sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām algām.

Par partijas vai partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Par šādu pārkāpumu, ja to būs izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja pārkāpums saistīts ar finansējuma pieprasīšanu lielā apmērā, piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz divsimt minimālajām mēnešalgām paredzēts par partijas finansējuma izspiešanu.

Krimināllikumā paredzēts atbrīvot personu no kriminālatbildības, ja nelikumīga partiju finansēšana saistīta ar izspiešanu vai persona pēc partijas nelikumīgas finansēšanas labprātīgi paziņo par notikušo. No kriminālatbildības varēs atbrīvot arī personu, kas paziņos, ka atbalstījusi un bijusi par starpnieku nelikumīgā partijas finansēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu