Rupjību dēļ LTV atlaiž Streipu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Žurnālista Kārļa Streipa rupjā izteikuma dēļ Latvijas Televīzija (LTV) pieņēmusi lēmumu pārtraukt raidījuma "Skats no malas" demonstrēšanu, informēja televīzijas pārstāve Ieviņa Ancena.

Šo lēmumu pieņēmusi LTV vadība, laužot līgumu ar Streipu.

"19.septembra raidījumā tā vadītājs Kārlis Streips izmantoja necenzētus izteicienus, aizskarot cilvēku godu un cieņu. Latvijas Televīzija to savā ēterā nepieļauj un nepieļaus," paziņojis LTV valdes loceklis Edgars Kots.

Viņš uzsvēra, ka šo lēmumu pieņēmuši vairāki LTV ziņu redaktori kopā, konsultējoties ar mediju ekspertiem.

"Patiešām žēl atteikties no tik profesionāla žurnālista sabiedriskās televīzijas ēterā, bet mēs esam spiesti tā rīkoties, jo sarunas ar Kārli Streipu par viņa nepārdomātajiem formulējumiem ēterā bijušas vairākkārt," atzina LTV1 informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme.

Streips par šo LTV lēmumu ir informēts.

Televīzija izsaka pateicību žurnālistam Kārlim Streipam par ilggadēju darbu LTV ēterā.

"Mauka" nav vulgārs vārds

"Televīzijai ir visas tiesības pieņemt un atlaist cilvēkus pēc savas izpratnes. Taču vēlos teikt, ka, pirmkārt, Valsts valodas komisija ir noteikusi, ka vārds "mauka" nav vulgārs, otrkārt, vārds bija lietots pārnestā nozīmē un netika attiecināts uz vienu konkrētu cilvēku," paskaidroja Streips un piebilda, ka tas viņam licies trāpīgs apzīmējums.

Komentējot vēlēšanu rezultātus, raidījumā viņš pauda domu, ka Zaļo un zemnieku savienības atkarība no "viena krimināli apsūdzēta mazpilsētas mēra ir slimīga, pie tās es palieku".

"Esmu teicis, ka tas bija nevietā, un esmu atvainojies. Citreiz es to nedarītu," atzina žurnālists.

Streips, kurš strādā arī Latvijas Radio, nedomā, ka televīzijas lēmums lauzt ar viņu līgumu, ietekmēs viņa karjeru tur.

Streips ZZS nosauc par "maukām"

Jau vēstīts, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēma ierosināt administratīvā pārkāpuma lietu pret Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanāla pirmdienas raidījumu "Skats no malas", kura laikā tā vadītājs Kārlis Streips lietoja vārdu "maukas", pavēstīja NEPLP sekretariāts.

NEPLP norāda, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka pienākumu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, veidojot savu programmu, respektēt viedokļu daudzveidību, kā arī laikā no plkst. 7 līdz 22 aizliedz programmās lietot rupjus vai nepieklājīgus izteicienus. Tomēr, neskatoties uz likumā noteikto, pirmdien plkst. 19.50 tiešraides raidījumā "Skats no malas"

Streips, komentējot politiskās norises, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) nodēvēja par maukām.

NEPLP uzsver, ka tas ir rupjš, nepieklājīgs un vulgārs vārds, kura lietošana elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās šajā laikā ir aizliegta.

Padome arī klāsta, ka raidījumā tika definēta raidījuma tēma ‒ ārkārtas vēlēšanu rezultātu analīze. Taču, neskatoties uz noteikto tēmu, NEPLP ir secinājis, ka raidījuma ietvaros tika realizēta vienpusīga politisko partiju un apvienību it kā negatīvo darbību, lēmumu vai iespējamo rīcību apspriešana. Padome uzsver, ka šāda pieeja raidījumu veidošanā nav pieļaujama, ne tikai raugoties no neatkarīgas žurnālistikas pamatprincipu viedokļa, bet arī no likumā noteiktā pienākuma nodrošināt viedokļu daudzpusību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu