Saeimā neievēlētie deputāti stāsies bezdarbniekos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāki no 11.Saeimā neievēlētajiem deputātiem jau izlēmuši, ko darīt pēc 10.Saeimas pilnvaru termiņa beigām - kāds stāsies bezdarbniekos, kāds atgriezīsies akadēmiskajā vidē, bet vēl kāds pievērsīsies piena lopkopības biznesam, sestdien raksta "Latvijas avīze".

Mandātu zaudē 44

No 10.Saeimas deputātiem ārkārtas vēlēšanās savus mandātus zaudējuši 44 parlamentārieši.

Nākamajā Saeimā nav pārvēlēts, piemēram, "Vienotības" pārstāvis Uģis Rotbergs. "Man pašlaik ir zināms pārdomu laiks.

Nekāda rezerves lidlauka man nav, tādēļ droši vien uz laiku papildināšu bezdarbnieku rindas un pavērošu situāciju," atzinis politiķis.

Atgriezties Pasaules dabas fonda direktora amatā, kur strādājis pirms kļūšanas par deputātu, viņš neplāno, jo šajā amatā jau pieņemts cits cilvēks.

Dežūrēs zem svītras

Pārdomu periodā atrodas arī 11.Saeimā nepārvēlētā Ingrīda Circene ("Vienotība"), kura ārkārtas vēlēšanās palika uzreiz zem svītras Kurzemes sarakstā. Viņai esot izteikts darba piedāvājums medicīnas jomā un saistībā ar starptautiskajām organizācijām, bet vispirms viņa vēlas sagaidīt, vai kāds no Kurzemes apgabala deputātiem nekļūs par ministru, paverot viņai ceļu uz tā saukto mīksto mandātu. Ar līdzīgu apņemšanos uzreiz zem svītras "dežurēs" arī Ingmārs Čaklais un Lolita Čigāne (abi "Vienotība").

Silva Bendrāte ("Vienotība") deputātes mandāta zaudēšanu izmantošot sevis pilnveidošanai un savas "radošās puses atraisīšanai". Politiķe gatavojas doktorantūras studijām Kultūras akadēmijā, kur pētīšot rotu kultūras attīstību Latvijā.

Paralēli tam viņa apgūst rotu darināšanas mākslu gan īpašos kursos, gan no sava tēva - daiļamatnieka.

Pirms politiskās darbības Bendrāte strādāja par radiožurnālisti un nodarbojās ar izdevējdarbību, bet vairs neplānojot atgriezties šajā nozarē, jo tirgus esot pārpildīts. Toties viņai esot citas biznesa ieceres, par kurām politiķe pagaidām runāt nevēlējās. Bendrāte neredzot iespēju atgriezties politikā pēc skandāla par viņas trasta līgumu ar Aivaru Lembergu, kurš esot aizdevis naudu Kurzemes radio izveidošanai. Pēc Bendrātes domām, mediji apzināti noklusējuši par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) slēdzienu, kurā atzīts, ka viņa kā amatpersona neko nav pārkāpusi.

Laimis Šāvējs (Zaļo un zemnieku savienība), zaudējot Saeimas deputāta mandātu, atjaunos savu pašvaldības deputāta mandātu Jaunpiebalgas novada domē. Pirms aiziešanas uz Saeimu viņš bija šīs pašvaldības priekšsēdētājs, bet tagad šo amatu jau ieņem cits politiķis. Tādēļ Šāvējs meklēšot vēl kādu darbu.

Līdzīgi rīkosies arī viņa frakcijas kolēģis Oskars Zīds, kurš ievēlēts par Liepājas Universitātes profesoru un pasniegšot vadības zinātnes. Taču uz nepilnu slodzi, tādēļ arī viņam būšot paralēli jāmeklē vēl kāda nodarbošanās. Savu darbību lielajā politikā Zīds iepauzēšot, bet no Liepājas partijas gan prom neiešot.

Šķēle darbosies lopkopībā

Nākamajā Saeimā vairs nebūs pārstāvēta apvienības "Par labu Latviju" frakcija. Viens no tās līderiem Andris Šķēle kārtējo reizi pateicis politikai ardievas un gatavojas pievērsties piena lopkopības biznesam.

Savukārt Ainārs Šlesers "atdošot parādu ģimenei" un veltīšot vairāk laika savai sievai un bērniem.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu deputātiem, kuri nav pārvēlēti nākamajā Saeimā, saņems pabalstu trīs mēnešalgu apjomā (deputāta mēnešalga pirms nodokļiem ir 1417 latu). Pabalsts tiek izmaksāts pa daļām - ne vairāk kā vienas mēnešalgas apmērā mēnesī. Ja deputāts nākamajā Saeimā nav ievēlēts, bet var atgriezties tajā ar tā saukto mīksto mandātu, viņam pabalsta izmaksu izbeidz ar nākamā mēneša pirmo dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu