Krievvalodīgo prese aicina pārtraukt etnisko diskrimināciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šorīt iznākošie krievvalodīgie mediji vienojušies kopīgā akcijā, jo uz laikrakstu "Čas", "Vesti segodna" un "Telegraf" pirmajām lapām publicēts aicinājums Valsts prezidentam Andrim Bērziņam pārtraukt etnisko diskrimināciju koalīcijas veidošanas procesā, tajā neiekļaujot apvienību "Saskaņas centrs" (SC), un demonstrēt drosmi, paziņojot, ka Latvijā visiem dzīvojošajiem pilsoņiem ir vienādas tiesības.

Publicēto aicinājumu parakstījuši minētie laikraksti, kā arī radio "Baltkom", radio "MixFM" un "Pirmā Baltijas kanāla" redakcijas pārstāvji.

Pirmās lapas paziņojumā teikts, ka par SC nobalsojuši 260 000 balsstiesīgo vēlētāju, starp kuriem lielākā daļa esot krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji. "Pašlaik tiek darīts viss iespējamais, lai Saeimas vēlēšanu uzvarētājus atstātu opozīcijā, neievērojot faktu, ka SC līderi ir darījuši visu iespējamo, lai sarunu laikā par koalīcijas izveidi tiktu meklēti un panākti vairāki kompromisi," teikts paziņojumā.

Līdz ar to tiek uzdoti jautājumi, kāpēc tā notiekot un "kā ir iespējams, ka SC vietā par koalīcijas partneri tiek aicināti ekstrēmisti no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK, kuri lielu daļu Latvijas iedzīvotāju var nosaukt par nelikumīgiem kolonistiem."

Paziņojuma noslēgumā Valsts prezidentam tiek izteikts aicinājums pārtraukt etnisko diskrimināciju un demonstrēt drosmi, paziņojot, ka Latvijā visiem iedzīvotājiem pieder vienādas tiesības. Ja prezidents nespēj spert šādu soli, tad viņš tiek aicināts paziņot, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri runā krievu valodā, nav vietas ne vien valdībā, bet arī politikā.

Jau ziņots, ka pirmdien pēc vairāku stundu garām sarunām tika nolemts, ka koalīciju veidos ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti, un kā premjera amata kandidāts piedāvāts pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Koalīcijas sarunās ZRP panākusi sev veto tiesības lēmumu pieņemšanas procesā, savukārt nacionālā apvienība pievienojusi dokumentam savu izpratnes skaidrojumu par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību, okupāciju un pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem. VL-TB/LNNK apņēmusies nevirzīt iniciatīvas Saeimā, ko neatbalstīs pārējie koalīcijas partneri, tomēr saglabā tiesības palikt pie saviem atsevišķajiem uzskatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu