Saeimas deputāti zvēr uzticību; ķibeles, dodot šo solījumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā Saeima pirmajā sēdē ievēlēja balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Pēc minētās komisijas ziņojuma 100 deputātiem, kas ievēlēti 11.Saeimā, latviešu valodā bija jādod svinīgs solījums. Jaunajiem deputātiem gadījās dažādas kļūmes, dodot svinīgo solījumu, tāpēc vairākiem tautas kalpiem vajadzēja to atkārtot.

Ziņa papildināta ar video.

Svinīgais solījums: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram jaunievēlētajam deputātam solījums bija jāapliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima nobalsoja par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Tagad deputātiem būs jāievēl Saeimas Prezidija locekļi - Saeimas priekšsēdētājs, divi viņa biedri, sekretārs un viņa biedrs. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par Saeimas Prezidija katram amatam izvirzītajiem kandidātiem balso vienlaikus aizklātā balsošanā ar vēlēšanu zīmēm.

Pirms Saeimas priekšsēdētāja iecelšanas izsludina divu stundu pārtraukumu

Pēc tam, kad visi ievēlētie 11.Saeimas deputāti bija nodevuši svinīgo solījumu, pēc piecu deputātu pieprasījuma Saeimas sēdē izsludināts divu stundu pārtraukums.

Saeimas dienaskārtībā vēl Ministru kabinets paziņos par savu pilnvaru nolikšanu. Ministru kabineta locekļi pēc valdības atkāpšanās turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima izteikusi uzticību jaunajam Ministru kabinetam. Līdz ar 11. Saeimas sanākšanu izbeidzas 10. Saeimas pilnvaras.

Zariņam solījumu izdodas nodot tikai ar sesto mēģinājumu, arī citiem deputātiem ķibeles

Pavisam nelāgi gāja deputātam Ivaram Zariņam (SC), kuram izdevās svinīgo solījumu nodot tikai ar sesto mēģinājumu. Tiesa gan, viņš to runāja no galvas, neskatoties tekstā.

Piemēram, no Latgales Saeimā ievēlētie Zatlera reformu partijas deputāti Gunārs Igaunis un Juris Viļums solījumu deva latgaliski, tāpēc 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kas vada sēdi līdz jauna spīkera ievēlēšanai, lūdza viņus to atkārtot valsts valodā. Viļumam arī otrā reize bija kļūmīga, tāpēc solījums bija jādod trešo reizi.

Svinīgajā solījumā vārdus sajauca vai nepareizi izrunāja vairāki tautas kalpi - Jānis Ādamsons (SC), Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Valdis Liepiņš (ZRP), Aleksandrs Sakovskis (SC), kuriem vajadzēja solījumu atkārtot, kas arī veiksmīgi izdevās.

Neveicās arī deputātam Kārlim Seržantam (ZZS), kurš vispirms kļūdaini nolasīja svinīgo solījumu, bet, to lasot otro reizi, atkal vairākas reizes kļūdījās, un Āboltiņa, nespēdama valdīt smieklus, viņu izlaboja. Tomēr tautas kalps galu galā veiksmīgi solījumu pabeidza, un tas trešo reizi nebija jālasa.

Ārkārtas Saeima

Šovasar referendumā nolēma atlaist 10. Saeimu. Jaunā parlamenta vēlēšanas notika 17. septembrī.

No "Saskaņas centra" (SC), kas Saeimā kopumā ieguvis 31 mandātu, Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlēti Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Artūrs Rubiks, Boriss Cilevičs, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Mirskis, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Irina Cvetkova, Igors Meļņikovs, Sergejs Potapkins, Ņikita Ņikiforovs un Igors Zujevs.

No SC saraksta Vidzemē Saeimā ievēlēti Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs, Viktors Jakovļevs un Aleksandrs Sakovskis, Latgalē - Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Jeļena Lazareva, Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Jakimovs, Vladimirs Nikonovs un Marjana Ivanova-Jevsejeva, Kurzemē - Valērijs Agešins un Andrejs Elksniņš, bet Zemgalē - Vitālijs Orlovs, Ivars Zariņš un Vladimirs Reskājs.

No Zatlera reformu partijas (ZRP) tika ievēlēti 22 deputāti, Rīgā ievēlēti Edmunds Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Inga Bite, Valdis Liepiņš, Vidzemē - Valdis Zatlers, Romualds Ražuks, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Jānis Upenieks, Guntars Bilsēns, Latgalē - Juris Viļums un Gunārs Igaunis, Kurzemē - Inese Lībiņa-Egnere, Inita Bišofa, Jānis Junkurs un Edmunds Demiters, savukārt Zemgalē - Klāvs Olšteins, Jānis Ozoliņš, Inga Vanaga un Viktors Valainis.

Seši ZRP biedri pamet partiju dienu pirms jaunās Saeimas sanākšanas

Taču svētdien seši no viņiem - Olšteins, Siliņa, Rusiņš, Upenieks, Valainis un Junkurs - paziņoja, ka izstājas no ZRP un veidos neatkarīgu deputātu grupu. Līdz ar to ZRP frakcijā palikuši 16 deputāti.

No 20 mandātus Saeimā ieguvušās "Vienotības" Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlēti Andris Vilks, Ojārs Ēriks Kalniņš, Andrejs Judins, Ilze Viņķele, Andris Buiķis un Inguna Rībena, Vidzemē - Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Dzintars Ābiķis, Edvards Smiltēns, Latgalē - Aleksejs Loskutovs un Jānis Lāčplēsis, Kurzemē - Solvita Āboltiņa un Janīna Kursīte-Pakule, bet Zemgalē - Atis Lejiņš, Dzintars Zaķis un Jānis Reirs.

No nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, kura Saeimā būs pārstāvēta ar 14 deputātiem, Rīgā ievēlēti Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ilmārs Latkovskis un Dāvis Stalts, Vidzemē - Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš un Kārlis Krēsliņš, Latgalē - Inese Laizāne, Kurzemē - Gaidis Bērziņš un Dzintars Kudums, bet Zemgalē - Imants Parādnieks un Vineta Poriņa.

Savukārt no Zaļo un zemnieku savienības, ko Saeimā pārstāvēs 13 deputāti, Rīgas saraksta Saeimā ievēlēti Raimonds Vējonis un Kārlis Seržants, no Vidzemes - Jānis Dūklavs, Ingmārs Līdaka un Iveta Grigule, no Latgales - Jānis Klaužs un Rihards Eigims, no Kurzemes - Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča, Jānis Vucāns, bet no Zemgales - Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš un Uldis Augulis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu