Parakstiem par krievu valodu nepieciešams pusmiljons

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parakstu vākšanas nodrošināšanai grozījumu Latvijas Republikas Satversmē ierosināšanai par krievu valodu kā otro valsts valodu nepieciešami 435 060 lati, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Attiecīgu finanšu pieprasījumu Centrālā vēlēšanu komisija Finanšu ministrijai ir iesniegusi šonedēļ, 19.oktobrī.

No pieprasītās summas 287 902 lati nepieciešami vēlēšanu komisiju un parakstu vācēju atalgojumam, 69 358 lati - darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksām, 77 800 lati - saimnieciskajiem izdevumiem, tajā skaitā parakstu vākšanas lapu, informatīvo plakātu, pasu spiedogu izgatavošanai, informatīvā tālruņa pakalpojumam, pasta sūtījumiem uz parakstu vākšanas vietām ārvalstīs, vēlēšanu komisiju sakaru un transporta pakalpojumu apmaksai, kā arī finanšu audita un arhīva pakalpojumiem. Šajā summā iekļauta arī 30 000 latu rezerve neparedzētiem gadījumiem.

Jau ziņots, no 1.novembra līdz 30.novembrim notiks parakstu vākšana par likumprojektu, kas paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu.

Parakstu vākšana bija jāizsludina, jo likumprojekta iesniegšanu Saeimā pirmajā parakstu vākšanas kārtā ir atbalstījuši 12 533 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi. Lai būtu jāorganizē 30 dienu parakstu vākšana visā valstī, Satversmes grozījumu projektam nepieciešams ne mazāk kā 10 000 vēlētāju atbalsts.

Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" parakstu vākšanas vietas Latvijā noteiks pašvaldības. Parakstu vākšanas vietas iekārtojamas katrā republikas pilsētā vai novadā ar tādu aprēķinu, lai uz 10 000 vēlētāju būtu vismaz viena parakstu vākšanas vieta. Parakstu vākšanas vietas tiks izveidotas arī ārvalstīs.

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, kuri parakstīšanās brīdī būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase.

Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" tiks iesniegts Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu