Aizsardzības ministra amata kandidāta Arta Pabrika biogrāfija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziņu aģentūra LETA publicē Ministru prezidenta amata kandidāta un līdzšinējā valdības vadītāja Valda Dombrovska (V) nosauktā aizsardzības ministra amata kandidāta Arta Pabrika (V) biogrāfiju.

Pabriks dzimis 1966.gadā. Viņš ir politikas zinātnes doktors, grādu ieguvis Orhūsas universitātē Dānijā 1996.gadā. 1992.gadā beidzis Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultāti vēstures specialitātē. 1994.gadā Pabriks darbojies kā vieslektors Orhūsas universitātē, bet 1996.gadā bijis vieslektors LU.

1996.gada augustā Pabriks kļuvis par rektoru Vidzemes augstskolā. 1998.gadā kļuvis par Latvijas Politologu asociācijas biedru.

1998.gada aprīlī parakstījis Tautas partijas manifestu. 2000.gada jūlijā kritizēts presē, ka, uzstājoties kā politologs, neesot bijis objektīvs, jo ir Tautas partijas biedrs.

2002.gadā Pabriks darbojies Vidzemes augstskolā kā asociētais profesors, bijis Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra pētnieks un kļuvis par Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes locekli. Tā paša gada oktobrī Pabriks kandidējis 8.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas (TP) saraksta. Novembrī ievēlēts Tautas partijas valdē.

2004.gada martā ieguvis 8.Saeimas deputāta mandātu uz laiku, kamēr viņa partijas biedrs Atis Slakteris pilda aizsardzības ministra pienākumus. Tā paša gada martā ievēlēts par Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju, kā arī iecelts par Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāru.

2004.gada jūnijā kandidējis Eiropas Parlamenta vēlēšanās no TP saraksta. Mēnesi vēlāk TP izvirzījusi ārlietu ministra amatam, jo Rihards Pīks (TP) ievēlēts Eiropas Parlamentā.

2004.gada jūlijā Saeima iecēla Pabriku ārlietu ministra amatā Induļa Emša (ZZS) valdībā, kurai Saeima novembrī izteica neuzticību, nenobalsojot par 2005.gada valsts budžeta projektu. 2004.gada decembrī ārlietu ministrs Aigara Kalvīša (TP) valdībā.

2006.gada aprīlī ievēlēts par Vidzemes augstskolas profesoru uz sešiem gadiem. 2006.gada oktobrī kandidējis 9.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas saraksta.

2006.gada oktobrī ievēlēts par 9.Saeimas deputātu.

2006.gada 7.novembrī Saeima iecēla Pabriku ārlietu ministra amatā Aigara Kalvīša (TP) valdībā.

2007.gada oktobrī Pabriks atkāpies no ārlietu ministra amata un mēnesi vēlāk atjaunoja Saeimas deputāta mandātu. Šajā laikā viņš nolēmis arī pamest Tautas partiju. 2009.gada martā Pabriks ievēlēts partijas "Sabiedrība citai politikai" valdē, kur amatu ieņem joprojām.

2010.gada 2.oktobrī Pabriks ievēlēts par 10.Saeimas deputātu no apvienības "Vienotība" (V) saraksta. Savukārt 2011.gada 17.septembrī Pabriks ievēlēts par 11.Saeimas deputātu no tā paša V saraksta. Pabriks kopš pagājušā gada rudens līdz pat šim brīdim pilda aizsardzības ministra pienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu