Pieaug nelegālais metāllūžņu tirgus Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz ar pievienotās vērtības nodokļa izmaiņām darījumos ar metāllūžņiem un augsto metāllūžņu cenu pasaules biržās oktobrī Latvijā metāla zādzības kļuvušas īpaši nekaunīgas.

Tikmēr metāllūžņu pieņēmēju skaits aug. Licences Ekonomikas ministrijā izņēmušas vairāk nekā 250 firmas. Ja vēl pieskaita vairākus simtus nelegālo pieņemšanas punktu, tad nelielā Latvija izrādās metāllūžņu lielvalsts. Kamēr metāllūžņu kompānijas lepojas ar pieaugošo eksportu, izrādās, ka uz Turciju un Indiju tiek izvesta liela daļa no mūsu valstī sazagtā metāla.

Metālu zog neiedomājamās vietās

Pēdējā laikā metālzagļi kļuvuši īpaši bezkaunīgi. Nesen notika mēģinājums nozagt ūdens sūkni Juglā. Neilgi pirms ūdens sūkņa zādzības 160 metru platībā tika notīrītas Salu tilta margas. Vainīgie nav atrasti. Oktobra vidū dzelzs vārti tika aiznesti no Andreja Upīša memoriālā muzeja Skrīveros. Savulaik tos ielika par Eiropas fondu un pašvaldības naudu. Arī šis gadījums pagaidām nav atklāts. Ne mazāk šokējoša zādzība Liepājā - tur nakts laikā Ziemeļu kapos Oskara Kalpaka piemiņas vietā nozagti 23 burti. Minētie gadījumi ir tikai spilgtākie. Policijas atskaitēs tagad nav dienu, kad neparādītos melno un krāsaino metāllūžņu zādzības.

Kanalizācijas vāku un aizsargrežģu zādzības vairs nevienu nepārsteidz. Bet kapu krustu zādzības ir jau nekaunības kalngals. Zagtas mantas pamatā nonāk nelegālajos punktos, kas augstās metāla cenas dēļ gatavi uzņemties risku un vest metālu uz Lietuvu vai kādu citu valsti. Pēc ekonomiskās krīzes un metāla pieprasījuma pasaules tirgos metāllūžņu tirgus Latvijā ir atdzīvojies.

Pārkāpumos pieķertie turpina "strādāt"

Krustpils ielā - pieci metāllūžņu pieņemšanas punkti. Viens no tiem nelegālais, kur pārkāpumu protokols sastādīts jau pirms pāris nedēļām. Punkts darbību turpina, vien ieraugot filmēšanas kameru, Mercedes džips ātri brauc prom.

Žurnālistu eksperimentā kādā uzņemšanas punktā par atvestajiem metāllūžņiem naudu sola pēc pāris stundām, tādēļ žurnālisti dodas uz Pērnavas ielu. Jautājums, kur metāllūžņi iegūti, vai nav zagti, – neizskan. Uz vietas žurnālisti saņem 10 latus divdesmit santīmus. Desmit santīmi par kilogramu.Tas ir pārkāpums, jo uz vietas pieņemšanas punktā skaidrā maksāt nedrīkst. Saskaņā ar likumu nauda metāllūžņu nodevējam jāpārskaita uz bankas kontu.

Skaidrs, ka nevienam no šo punktu pastāvīgajiem apmeklētājiem nav nedz konta, nedz arī pases. Tādējādi metāllūžņu punktus policija varētu sodīt vai katru dienu. No vairāk nekā trīsdesmit pēdējā laika noziegumiem policijai izdevies atklāt pusi. Tam, ka viņi netiek galā ar metāla zagļiem, policija nepiekrīt - lielāka atbildība esot jāuzņemas pašvaldībai.

Metāllūžņus eksportē

Tikmēr metāllūžņu eksports no Latvijas pieaug. Pērn uz Turciju aizveda 120 000 tonnu metāllūžņu, turpretī šogad desmit mēnešos uz Turciju aizceļojuši jau 165 000 tonnu. Arī kopējais daudzums desmit mēnešos ir par trešdaļu lielāks nekā pērn.

Lielākie spēlētāji metāllūžņu biznesā ir kompānijas; "Tolmets" peļņa pērn bijusi trīsarpus miljoni latu. Igauņiem piederošā "Cronimet" ar vadību Vācijā 2010. gadā norāda neto ienākumus no metāllūžņu pārdošanas 7 653 745. Tīrā peļņa - 100 tūkstoši. Skandināviem piederošās "Kuusakoski" tīrā peļņa - 217 tūkstoši.

Ceturtais lielākais - Sanekss, viens no kura īpašniekiem ir ofšora kompānija, gada pārskatā uzrāda 31 951 lata peļņu

"Tolmets" atzīst, ka līdz ar straujo būvniecību Ķīnā un citur Āzijā interese par visu veidu metālu ir liela. Tieši varš un tā izstrādājumi augstās cenas dēļ kļuvuši interesanti organizētās noziedzības pasaulei – to savā pētījumā secinājusi Somijas valsts televīzijas YLE žurnāliste Minna Knus. Latvijas tirgus ir pārāk mazs, lai te organizētā noziedzība pārņemtu melnā vai krāsainā metāla pieņemšanu. Atsevišķi noziedznieki gan apvienojas un specializējas tieši krāsaino metālu zagšanā. Taču pamatā noziegumi, zogot metālu, ir sadzīviski vai arī kā pēdējā laikā - kļūst nekaunīgi un vērienīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu