Circene lauku slimnīcām prasīs skaidrot līdzekļu izlietojumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība") otrdien sarunā ar lokālo slimnīcu vadītājiem, kuri lūguši rast valsts budžetā divus miljonus latu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai lokālajās slimnīcās un atcelt neatliekamās palīdzības kvotas, vēlēsies dzirdēt, kā iztērēti veselības aprūpei šogad papildus piešķirtie līdzekļi.

"Pavisam nesen papildu nauda jau tika piešķirta, un es patiešām gribētu redzēt, kādā veidā tā ir aizgājusi neatliekamās palīdzības sniegšanas uzlabošanai," sacīja veselības ministre un piebilda, ka pašlaik nekādus konkrētus solījumus nevar dot.

Jau vēstīts, ka lokālo slimnīcu vadītāji otrdien plāno tikties ar jauno veselības ministri Circeni un lūgt Veselības ministriju (VM) rast valsts budžetā divus miljonus latu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai lokālajās slimnīcās un atcelt neatliekamās palīdzības kvotas.

Vai jauna reorganizācija?

Ja šāds risinājums nebūs iespējams, lokālo slimnīcu vadītāji piedāvās no nākamā gada reorganizēt lokālās slimnīcas un pārtraukt tajās neatliekamās palīdzības sniegšanu un šādu pacientu stacionēšanu nopietnos akūtu slimību un traumu gadījumos, lai pasargātu lokālās slimnīcas no maksātnespējas. Līdz ar to ministrijai būtu jārod risinājums, kas turpmāk nodrošinātu neatliekamās palīdzības sniegšanu lauku reģionu iedzīvotājiem.

Pēc vairāku slimnīcu aktīviem protestiem pret nepietiekamo finansējumu neatliekamajai palīdzībai Veselības ministrija augusta beigās nolēma šim nolūkam piešķirt papildu 685 tūkstošus latu, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros.

Valdība atbalstīja kopumā 6,15 miljonu latu piešķiršanu veselības aprūpei, pārdalot finansējumu no FM budžeta parāda vadības apakšprogrammas uz VM budžetu. Lielāko daļu no valdības piešķirtās summas – 2 548 594 latus – tika paredzēts novirzīt daudzprofilu neatliekamās palīdzības stacionāriem pakalpojumu tālākai restrukturizācijai, sedzot izdevumus par dienas stacionāros un mājas aprūpē sniegtajiem plānveida un neatliekamajiem pakalpojumiem.

Savukārt mēnesi iepriekš, jūlija vidū, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Veselības ministrijai 6,7 miljonus latu, lai nodrošinātu ārstniecības iestādēm samaksu par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu