ASV vēstniecība norobežojas no lobistiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ASV vēstniecība Latvijā norobežojas no ASV uzņēmuma lobistiem, kas nosūtījuši vēstuli diviem ASV kongresmeņiem, brīdinot par it kā koruptīvām darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un cilvēktiesību pārkāpumiem Vladimira Vaškeviča aizturēšanā.

ASV vēstniecības pārstāve Kristīne Kreile, komentējot vēstuli, norādīja, ka "šie ASV lobisti ir privāta uzņēmuma pārstāvji un ASV vēstniecībai vai Valsts departamentam nav nekādu saistību ar šo uzņēmumu".

Vienlaikus viņa apliecināja, ka lobija uzņēmuma pārstāvis Dans Šomons ir ticies ar ASV vēstniecības pārstāvjiem un tikšanās notikusi pēc viņa iniciatīvas. Tās laikā viņš arī nodevis vēstules kopiju vēstniecības pārstāvjiem.

Tāpat vēstniecība nav saņēmusi "indikācijas no Vašingtonas, ka šai vēstulei varētu būt kāda ietekme uz Ziemeļu distribūcijas tīklu", uzsvēra Kreile.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ("Vienotība") trešdien Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atklāja, ka šonedēļ pie viņa ieradušies ASV uzņēmuma lobisti, iepazīstinot ar vēstuli ASV senatoram Ričardam Durbinam un kongresmenim Džonam Šimkum. Vēstījumā rakstīts, ka "taisnības un brīvības cīnītājs Vaškeviča kungs tiek netaisnīgi notiesāts, ka pret viņu vēršas valsts iestādes un korumpētais KNAB".

"Man ir sajūta, ka viņi caur šo vēstuli baida Latvijas pusi, uzskatot – ja tā ir, tad ASV ir jāapsver iespēja pārtraukt militārās un stratēģiskās aktivitātes tā saucamajā Ziemeļu distribūcijas tīklā caur Rīgu, kur amerikāņi un angļi apgādā savus karavīrus Afganistānā," sprieda komisijas vadītājs, norādot, ka to uzskata par "vienkārši nelietīgu spiedienu uz Latviju".

Lobisti pārstāv uzņēmumu "Dan Shomon, Inc.", kas nodarbojas ar padomu sniegšanu sabiedriskajās attiecībās, lobiju, konsultāciju sniegšanu politikas jautājumos un biznesa attīstību. Dans Šomons savulaik bijis toreizējā senatora Baraka Obamas kampaņas menedžeris un politiskais padomnieks no 1997. līdz 2006.gadam, kad Obama kļuva par ASV prezidentu.

Jau vēstīts, ka Rīgas Ziemeļu rajona tiesa 21.oktobrī Vaškevičam piesprieda divus gadus cietumā. Pagaidām gan viņš ir brīvībā, un sods tiks skaitīts tikai tad, ja spriedums stāsies spēkā.

Tiesa nosprieda Vaškeviču atzīt par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā. Par to viņš sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Tiesa gan viņu attaisnojusi apsūdzībās par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Šī Vaškevičam nav vienīgā krimināllieta. Ģenerālprokuratūra viņam uzrādījusi apsūdzību par to, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus.

Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā. Šo lietu Rīgas apgabaltiesa skatīs 30.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu