Izvarotajam samaksā 420 latus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Draus

Seksuālā vardarbība Latvijā ir ļoti izplatīta - trešdaļa pusaudžu saka, ka cietuši no tās. Tomēr ļoti daudz upuru par šo pazemojumu nekad nevienam nestāsta. Vēl mazāk ir to cietušo, kuri saistībā ar notikušo saņem kompensācijas no valsts.

Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) Juridiskās nodaļas juriskonsulte Renāte Jonikāne sākumā portālam TVNET pastāstīja, ka valsts kompensācijas izmaksā tīšos noziedzīgos nodarījumos cietušajiem, kas guvuši smagus, vidēja smaguma miesas bojājumus; ja cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu, iestājusies nāve vai ciests dzimumnoziegumā.

Kompensāciju var pieprasīt gada laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo.

Kompensācijā saņem līdz 600 latiem

Līdz 2013.gada 1.janvārim vienam noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apjoms ir trīs minimālās mēneša darba algas. Seksuālas vardarbības gadījumā 70% no šīs summas.

Tā kā patlaban minimālā alga Latvijā ir 200 lati, saistībā ar aizskartu dzimumneaizskaramību

cietušais kā kompensāciju no valsts saņem 420 latus.

Šo summu izmaksā mēneša laikā pēc lēmuma par kompensācijas izmaksāšanu.

Kompensācijas izmaksā biežāk

Šogad desmit mēnešos JPA pieņēmusi 65 lēmumus par valsts kompensācijas izmaksāšanu sakarā ar aizskartu dzimumneaizskaramību. Tas ir par desmit gadījumiem vai 18% vairāk nekā 2010.gada pirmajos desmit mēnešos.

Visbiežāk seksuāli aizskar tieši bērnus

Divās trešdaļās šo gadījumu kompensācijas izmaksātas saistībā ar nepilngadīgo personu dzimumaizskaršanu. Tas ir par četriem gadījumiem jeb 10% vairāk nekā pērn šai laikā.

Jonikāne kompensāciju skaita pieaugumu skaidroja ar sabiedrībā pieaugošo informētību par JPA pakalpojumu – valsts kompensācijām cietušajiem. JPA atpazīstamību ir veicinājusi arī sadarbība ar kriminālprocesu virzītājiem, kuri informē cietušos par tiesībām saņemt kompensāciju.

Bez tam kompensāciju, kad persona cietusi dzimumnoziegumā, pieaugums skaidrojams ar lielāka finansiālā atbalsta nepieciešamību cietušajiem rehabilitācijai, medicīnisko un psihologa pakalpojumu izmaksu segšanai.

Kāpēc tik daudz bērnu cietuši no seksuālas vardarbības?

Arī Tiesībsarga vecākā juriskonsulte bērnu tiesību jomā Laila Grāvere sarunā ar portālu TVNET pieļāva, ka lielais jauniešu īpatsvars, kas atzinuši, ka cietuši no seksuālas vardarbības, skaidrojams ar sabiedrības izpratnes par seksuālo vardarbību pret bērnu pieaugumu.

Iespējams, sabiedrība un tostarp bērni ir kļuvuši informētāki par bērnu tiesībām un apzinās, ka arī verbāla seksuāla aizskaršana vai seksuāla vardarbība interneta vidē ir uzskatāma par seksuālu vardarbību.

Internetā var uzlikt bezmaksas filtru.

Bērnu tiesību aizsardzības speciāliste atzina - lai bērns neciestu no seksuālas vai jebkura cita veida vardarbības, vecākiem vajadzētu pārrunāt ar bērniem potenciālos riskus, tajā skaitā interneta vidē iespējamos.

Vecākiem ir tiesības pieprasīt interneta pakalpojumu sniedzējiem uzstādīt bezmaksas filtru, kurš liedz piekļuvi interneta vietnēm, kas satur pornogrāfiska vai erotiska satura materiālus.

Pētījums varētu atklāt patiesību

Grāvere vērtēja, ka "Dardedzes" pētījuma dati, ka trešdaļa skolēnu no 14 līdz 18 gadiem cietuši no seksuālas vardarbības, varētu būt tuvu patiesībai. Piemēram, Čehijā 1995.gadā retrospektīvā pētījumā "Pink Line" atklāts, ka 30% no visām aptaujātajām meitenēm vai sievietēm un 20-25 % no aptaujātajiem vīriešiem saskārušies ar seksuālo izmantošanu.

Visbiežāk bērnus seksuāli izmanto pazīstamie.

Pēc Grāveres teiktā, pētījumi liecina, ka patiesībā bērni ir visvairāk pakļauti riskam, ka viņus seksuāli izmantos ģimenes locekļi, radinieki vai citi pazīstami pieaugušie. Tādēļ īpaši svarīgi ir, lai bērnam būtu uzticības persona, kam var izstāstīt par notikušo un kas viņam noticētu, ka tas ir iespējams.

Daudz dažādu kopīgu darbu

Lai mazinātu seksuālo vardarbību, sadarbojas ne tikai dažādas valsts un pašvaldību institūcijas, bet arī nevalstiskās organizācijas, īstenojot dažādus pasākumus.

Piemēram, vardarbības samazināšanai Latvijā ir izstrādāts Rīcības plāns nepilngadīgo aizsardzībai no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību 2010.-2013. gadam. Rīcības plānā ietverti četri galvenie virzieni, kas jāattīsta kompleksi:

1) profilakses pasākumi, sabiedrības izglītošana un iesaistīšana noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību ierobežošanā;

2) sodu politikas pilnveidošana;

3) to personu uzraudzības, ārstēšanas un resocializācijas prakses uzlabo­šana, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus pret tikumību un dzimum­neaizskaramību;

4) starpinstitucionālās sadarbības attīstīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu