Nodokļu nemaksātājiem veselības aprūpi liegs jau nākamgad

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas tikai nodokļu maksātājiem valsts budžets iegūtu 10 - 20 miljonus latu. Jauno sistēmu varētu ieviest no nākamā gada 1. jūlija, intervijā laikrakstam "Diena" atklāja veselības ministre Ingrīda Circene.

Pensionāriem un bērniem nekas nemainīsies

Viņa gan uzver, ka šī sistēma neko nemainīs bērniem līdz 18 gadu vecumam un pensijas vecuma iedzīvotājiem, jo viņi savu nodokļu daļu ir samaksājuši.

"Mēs runājam par to iedzīvotāju daļu, kas ir vecumā no 18 līdz 62 gadiem. Lielākā daļa no viņiem, protams, strādā un maksā nodokļus.

Taču Latvijā ļoti daudzi - vairāk nekā 40% - nepiedalās budžeta veidošanā, tāpēc ir jautājums - kādēļ.

Mēs, strādājot darba grupā, atlasījām nosacītos attaisnotos nemaksātājus, kas mums ir liela daļa. Tie ir reģistrēti bezdarbnieki, studenti, tie, kas mācās vēl vidusskolā virs 18 gadu vecuma, māmiņas ar bērniem, grūtnieces, invalīdi," norāda ministre.

Pats varēs maksāt

Viņa arī skaidro: "Ja darba devējs neslēdz līgumu un nemaksā nodokļus, cilvēkam tiek dota iespēja no nopelnītās naudas summas apmēram 17 latu mēnesī iemaksāt. Ja nemaksā neko - tad, kad iet pie ārsta, par plānveida pakalpojumiem jāmaksā pilna summa. Taču neatliekamā palīdzība tiek nodrošināta pilnīgi visiem neatkarīgi no [nodokļa] maksāšanas," saka Circene.

Aizbraucēji pēc medicīnas pakalpojumiem brauc uz Latviju

Uz laikraksta jautājumu, cik daudz varētu būt tādu cilvēku, kuri pārcēlušies dzīvot uz ārvalstīm un tur, iespējams, viņi maksā nodokļus, bet pēc medicīnas pakalpojumiem mēdz braukt uz Latviju, viņa norāda: "Vai tie būtu 100 vai 150 tūkstoši, tad katrā ziņā būtu godīgi, ja šie cilvēki tur saņemtu palīdzību. Tā kā es joprojām darbojos veselības aprūpē, redzu, ka man katrā pieņemšanā ir sievietes, kuras strādā Īrijā, Anglijā, Spānijā, taču pie ārsta, uz visiem izmeklējumiem un operācijām brauc uz šejieni. Taču tie, kas šeit saņem piecas vai desmit reižu mazāku algu, par viņām samaksā. Mēs gribam atbalstīt godīgo nodokļu maksātāju - ka viņš var saņemt vairāk nekā tas, kurš neiemaksā valsts budžetā savu daļu," savu pozīciju skaidro ministre.

Ministre pieļauj, ka jauno sistēmu varētu ieviest jau nākamgad

"Pirmais, kas jāizdara, – Iedzīvotāju reģistram jāiegūst papildu fails, kurā varam dabūt [nodokļu] maksāšanas faktu. Ja varam pievienot pie esošā Iedzīvotāju reģistra šo datu savākšanu [un nav jātaisa jauna programma], mēs varētu sākt [nākamā gada] 1. jūlijā," pārliecināta ir Circene.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu