SC valda nervoza atmosfēra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Saskaņas centra" (SC) deputāti atzīst, ka Saeimas lielākajā frakcijā šobrīd valda ļoti nervoza atmosfēra. Iemesls - viedokļi par to, kā balsot par grozījumiem Satversmē, ir diametrāli pretēji, ziņo Latvijas radio.

SC deputātiem atšķirīgi viedokļi

Piemēram, Igors Pimenovs neatbalsta valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai un ir gatavs atteikties no radikāli noskaņotajiem vēlētājiem, ja to šāds balsojums prasīs.

SC gan ir arī citādi domājošie, kuri rēķina atbalstītāju skaitu un saprot, ka to latviski runājošo, kuri balsoja par SC, ir krietni mazāk nekā krieviski runājošo, tādēļ politiski izdevīgāk ir saglabāt tieši šo grupu. Kā argumentu viņi izmantotu SC neņemšanu valdībā - tas esot bijis kārtējais apliecinājums, ka Latvijā nav pieprasīta integrācijas ideoloģija, un tādēļ SC ir spiests radikalizēties un ieņemt nišu, ko reiz ieņēma PCTVL.

SC sevi iespiedis stūrī

Radio aptaujātie politologi gan saka - SC pats sevi iespieda stūrī: ja nebūtu iesaistījušies parakstu vākšanas kampaņā, paraksti nebūtu savākti un situācija pēc zināma laika norimtu. Līdzīgi, kā bija pēc nacionālās apvienības centieniem savākt parakstus par valsts valodas mācīšanu skolās. Tagad SC patiešām nonācis neapskaužamā situācijā, jo jāizvēlas starp sliktu un vēl sliktāku variantu, Latvijas radio norāda NTV5 politiskais komentētājs Juris Sokolovskis.

Arī politologs Filips Rajevskis atzīst, ka SC nebūs viegli pieņemt lēmumu, jo gandrīz visi saprot, ka, atbalstot Satversmes grozījumus, viņi zaudē ne tikai latviskos vēlētājus un latviskos uzvārdus savos sarakstos, bet arī jebkādu iespēju sadarboties ar kādu latvisko partiju. Tādējādi SC šobrīd sasniedzis maksimālo vietu skaitu Saeimā un turpmāk, SC kļūstot par marginālo partiju, vietu skaits Saeimā var tikai kristies.

Rajevskis pārliecināts, ka, iespējams, SC var mēģināt mīkstināt savu balsojumu, piedāvāt kādas likuma izmaiņas un cerēt, ka vēlētāju īsā atmiņa pēc trim gadiem ļaus viņiem atgriezties turpat, kur bija pirms 11. Saeimas vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu