No RLB izslēdz Dāboliņu, bet Čaklajam aptur biedra pilnvaras

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) dome trešdien par neslavas celšanu un parādu iekrāšanu no biedrības izslēgusi līdzšinējo biedrības vadītāja vietnieci Ievu Nikoletu Dāboliņu, bet līdzšinējā vadītāja un tagadējā Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā ("Vienotība") biedra pilnvaras ir apturētas uz pusgadu.

RLB priekšsēdētāja vietnieks Aivars Smagars pavēstīja, ka biedrība arī izvērtēs iespēju vērsties tiesā pret Dāboliņu par neslavas celšanu RLB un biedru goda un cieņas aizskaršanu ārzemju latviešu presē un interneta vietnēs, kā arī prasību atsaukt nepatiesās ziņas un atlīdzināt nodarīto morālo kaitējumu.

Par viņas izslēgšanu balsojuši 22 biedri, divi bija pret, bet viens atturējās.

Tāpat RLB dome nolēma uz pusgadu apturēt bijušā biedrības priekšsēdētāja, Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā biedra tiesības. Pret to neiebilda neviens biedrs. Arī Čaklā līdzšinējā darbība tiek izvērtēta.

Smagars uzsvēra, ka Čaklais, vadot RLB, ir novedis biedrību līdz bankrota slieksnim, vēloties īstenot ieceri par hosteli, ir iznīcinājis vēsturiskās ēkas sastāvdaļu, tāpat iecerei neesot bijis biznesa plāna un nepieciešamās atļaujas.

RLB parādsaistības pašlaik ir 200 tūkstoši latu

No tā lielākā daļa jeb 150 tūkstoši latu esot par kredītu, kas ņemts hosteļa būvniecībai. No nākamā gada par kredītu hosteļa celtniecībai ik mēnesi biedrībai būs jāmaksā 10 tūkstoši latu. "Kur lai mēs tādu naudu ņemam?" retoriski vaicāja Smagars. Turklāt hosteļa būvniecība nav bijusi saskaņota ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, un pašlaik inspekcija veic pārbaudi.

Tāpat nav samaksāti rēķini ne par apkopi, ne apkuri, ne elektrību.

"Finansiālais caurums ir tāds, ka RLB varēja skaitīt dienas. Bet četru mēnešu laikā, kopš strādā jaunā vadība, finansiālā situācija tiek uzlabota. Mēs risinām pārrunas ar Rīgas domi, Kultūras ministriju, "Latvenergo", "Rīgas siltumu", banku, Valsts ieņēmumu dienestu, lai mainītu grafiku un lai varētu parādus samaksāt," pastāstīja Smagars.

Viņš Čaklajam veltīja asus vārdus, norādot, ka bijušais biedrības vadītājs RLB izmantojis kā tramplīnu, no kura sākt savu politisko darbību. Arī domē ar nožēlu secināts, ka tas ir bijis pirmais gadījums, ka cilvēks veido karjeru uz RLB rēķina, lai tiktu parlamentā.

"Čaklais ir talantīgs uz cilvēku apvārdošanu," teica Smagars.

Nav sapratis savu kļūdu

"Viens [iemesls darbības apturēšanai] ir hostelis, bet lielākais ir tas, ka viņš nesaprata savu kļūdu, ko ir izdarījis. Nu ja tev nesanāk, tad jāsaprot sava vaina, jāaiziet no vadības, bet jāpaliek par biedru un jāpalīdz visu novērst, bet šeit notika otrādi – viņš ar naidu sāka izturēties pret biedrību. Ķengāja biedrību pirmsvēlēšanu laikā," emocionāli sacīja Smagars.

Pēc viņa vārdiem, arī Dāboliņa cēlusi neslavu pret RLB ar savām publikācijām un uzvedības stilu, kā arī ņirgājusies pret RLB darbiniekiem. Tāpat viņai jāuzņemas atbildība kā bijušajai priekšsēdētāja vietniecei, kā dēļ ir nesamaksāti rēķini.

Jau vēstīts, ka RLB hosteli bija plānots iekārtot un atvērt līdz vasaras beigām, vēlākais, līdz šā gada beigām. Bija iecerēts, ka viesnīcas galvenā auditorija varētu būt RLB sadarbības partneri – kolektīvi no ārzemēm un Latvijas reģioniem, kas vēlētos uzstāties RLB un kam nepieciešama lēta apmešanās vieta Rīgas centrā.

Pārbūvēta ēka bez atļaujām

Šopavasar RLB rīkoja talkas, lai pirms hosteļa izbūves ēkas C korpusu atbrīvotu no būvgružiem, starpsienām, vecās skaņu un siltināšanas izolācijas.

Hostelī sešos stāvos apmēram 450 kvadrātmetru platībā bija iecerēts izvietot 50–100 gultu. Kādreiz tur bijuši dzīvokļi RLB ēku apkalpojošajam personālam – katrā stāvā pa vienam divu līdz triju istabu dzīvoklim.

Tā izveide ir apstājusies, un biedrības jaunā vadība bija plānojusi meklēt investoru, kas iecerēto hosteli varētu apsaimniekot.

Darbs pie hosteļa izveides Rīgas Latviešu biedrības nama sētas mājā sākās Čaklā laikā, kurš biedrību vadīja līdz šā gada jūlijam. Dienesta viesnīcas iekārtošanai tika paņemts kredīts bankā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu