Par zvēresta laušanu deputāts jāatlaiž no darba

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra

Vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku portālā "manabalss.lv" parakstījuši iniciatīvu atņemt mandātu parlamentārietim, kas pārkāpis deputāta svinīgo solījumu jeb zvērestu. Šādam deputātam ierosināts liegt turpmāk kandidēt uz Saeimu, kā arī ieņemt amatus valsts pārvaldē un pašvaldībās.

Šādu atsaucību portālā līdz šim guvusi tikai retā iniciatīva. Portāls "manabalss.lv" iepriekš pēc desmit tūkstoš parakstu savākšanas Saeimā iesniedzis divas iniciatīvas.

Iniciatīvu "Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu" portālā ievietojusi privātpersona, kas aicina pieņemt likumu, lai noteiktu konkrētu atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu. Ierosināts ar likumu noteikt, ka deputāta zvēresta laušanas gadījumā deputāts zaudē tiesības atrasties šajā amatā ar šo brīdi un nevar tikt izvirzīts kā deputāta kandidāts arī jebkad turpmāk. Ar šo brīdi viņš vairs nevar ieņemt arī citus amatus valsts pārvaldē un pašvaldībās.

Iniciatīva tapusi laikā, kad Latvijā gaidāms referendums saistībā ar Satversmes grozījumiem par oficiālu divvalodību. "Saskaņas centra" deputāts Nikolajs Kabanovs par piedalīšanos parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai sodīts ar rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Deputāts, uzņemoties pienākumus, dod svinīgo solījumu, kurā teikts - "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

BNS jau vēstīja, ka pašlaik Saeimā tiek gatavoti grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kas paredz tiesības ne mazāk kā 5000 Latvijas pilsoņiem iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kā arī paredz kārtību, kādā šāds iesniegums jāizskata.

Šādas kārtības izstrādāšanai pamatu deva internetā izveidotā iniciatīvu platforma "www.manabalss.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu