Mirstošu grūtnieci aizved uz nepareizo slimnīcu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Talsu slimnīcā ātrā palīdzība nesen nogādājusi grūtnieci ar smagām veselības problēmām, kaut gan Talsos nav dzemdību nodaļas, nav pieejams pediatrs, operāciju zālē nekas sarežģītāks jau labu laiku netiek darīts un tās personāls četros pēcpusdienā bija devies mājās, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Pievienots VI komentārs raksta beigās

Darba laiks jau beidzies

19 gadus vecā sieviete zaudēja milzums asiņu un bērniņu. Sieviete pašlaik turpina ārstēties Rīgā, un viņas pašas dzīvība vairs nav apdraudēta.

Talsu slimnīcas virsārsts Aivars Lācarus laikrakstam atzinis, ka šoreiz laikam bija izšķiroša nozīme: "Ja nebūtu sagadījies tā, ka operāciju personāls varēja atbraukt, sekas būtu vēl bēdīgākas." Darba laiks pusotru stundu jau bijis beidzies, darbinieki devušies pa mājām. Operāciju komandu tomēr izdevās ātri sasaukt kopā, triecientempā sagatavot zāli, taču pacienti nevarēja sākt operēt, kamēr neieradās ginekologs, kas tika vests no Rīgas.

Pacienti Talsu slimnīcā ieveda plkst.17.33, bet Rīgas brigāde ieradās plkst.19.18. Bērna dzīvības glābšana bijusi apšaubāma jau brīdī, kad paciente ievesta slimnīcā, taču lielās briesmās bijusi arī pati māmiņa, norāda laikraksts.

Kolēģus nevēlas kritizēt

"Kāpēc ātrā palīdzība atveda pacienti pie mums, tas ir jāvaicā viņiem," nevēloties publiski kritizēt kolēģus, jautājumu pāradresējis virsārsts. Ziņojumu Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, kuras sastāvā ir arī Talsi, viņš gan uzrakstījis: "Pieļauju, ka ātrajai palīdzībai nemaz nav izstrādāts algoritms, kā rīkoties šādā situācijā."

Lauciene, uz kurieni saņēma izsaukumu ātrā palīdzība, no Talsiem atrodas vien 12 kilometru attālumā. Tātad šī ir tuvākā medicīnas iestāde. Tā kā dzemdību palīdzība Kurzemes iedzīvotājiem tajā netiek sniegta, tātad sieviete bija jāved uz Ventspili, Kuldīgu vai Tukumu. Taču ātrāk par pusstundu neviena no tām nav sasniedzama. Tukums atrodas vistuvāk.

Augsts risks vešanai tālāk

Pie šādām izvēlēm ātrās palīdzības feldšera brigāde, konsultējoties ar dispečerdienesta dežūrārstu, tomēr pieņēmusi lēmumu vest pacienti uz Talsiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša laikrakstam skaidro: "Stāvoklis bija ļoti nopietns un ļoti augsts risks vešanai. Pacienti tika nolemts vest uz tuvāko stacionāru." Salīdzinājumu, ka ar tikpat lieliem panākumiem sievieti varēja pārvietot uz kaimiņu māju, kurā, tāpat kā Talsu slimnīcā, nebūtu pieejama nepieciešamā palīdzība, viņa uzskata par nekorektu.

Plānā teikts, ka Talsos var sniegt palīdzību

Bukša norādījusi, ka Hospitalizācijas plānā, kas nosaka ātrās palīdzības maršrutus, Talsi figurē kā pilnvērtīga neatliekamās palīdzības slimnīca, tātad pēc tajā rakstītā tā spēj paveikt vairāk nekā dzīvē. Tikmēr virsārsts Lācarus apstrīd šo apgalvojumu, jo hospitalizācijas plānā esot minēta Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Ventspilī, nevis Talsos.

Laikraksts norāda, ka apvienošanās ar Ventspili sniedz dažādus uzlabojumus, taču radikālas – pacientiem patiesi draudzīgas pārmaiņas sagaidāmas vien ar jaunās slimnīcas ēkas uzcelšanu, kas, cerams, arī atvilinās atpakaļ izklīdušo personālu. Šādā kritiskā situācijā, ar kādu pagājušajā trešdienā saskārās Talsu slimnīca, īpaši nozīmīga persona būtu dežurējošais ginekologs.

Veselības inspekcijā iesniegums par šo gadījumu vēl nav saņemts, taču ātrā palīdzība solās pati izvērtēt savu rīcību un pieņemto lēmumu pareizību vai aplamību.

Pašlaik cietusī jaunā sieviete no Laucienes turpina ārstēties Rīgā, Gaiļezera slimnīcā, kuras reanimācijā viņa tika nogādāta nākamajā dienā, un viņas dzīvībai briesmas vairs nedraud.

Veselības inspekcija sāk pārbaudi

Veselības inspekcija (VI) trešdien sākusi pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušo informāciju, ka kāda dzemdētāja ar smagām veselības problēmām nogādāta Talsu slimnīcā, kaut gan Talsos nav dzemdību nodaļas, pavēstīja VI Komunikācijas nodaļas vadītāja Madara Lao.

"Ir sākta lietas izskatīšana, taču konkrēts laiks, kad tā tiks pabeigta, tiks precizēts. Plašākus komentārus Veselības inspekcija varēs sniegt tikai pēc lietas izskatīšanas," viņa uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu