Elektrības nav 30 000 klientu; Rīgā ēkai norauj jumtu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

TVNET lasītāji otrdien aktīvi ziņo par stiprā vēja nodarītajiem postījumiem dažādās Latvijas vietās. Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informē, ka pēcpusdienā saņemti vairāki desmiti izsaukumu. Nopietni traucēta arī elektropiegāde - pēc plkst.17 pēcpusdienā bez elektrības palikuši 40 000 «Latvenergo» klientu. Aptuveni stundas laikā speciālistiem izdevās atjaunot elektrību 10 000 saimniecību.

Šodien uz Blaumaņa ielas Valmierā vējš kādu koku izgāzis ar visām saknēm, un tas uzkritis kādai automašīnai. Cilvēki šajā incidentā necieta. Stiprā vēja brāzmas otrdien ap trijiem pēcpusdienā arī norāvušas jumtu kādai ēkai Rīgā, Barona ielā. «Notikušā dēļ uz laiku tika apturēta tramvaja satiksme,» raksta Kristīne.

Rīgā pastiprinātā gatavībā

Pašvaldības atbildīgās amatpersonas un dienesti seko līdzi situācijai Daugavā un, ja ūdens līmenis sasniegs kritisku robežu, ir gatavi veikt ārkārtas pasākumus, tai skaitā iedzīvotāju evakuāciju, informēja Rīgas domes pārstāve Anna Kononova.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus, kas dzīvo plūdu apdraudētajās teritorijās, nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības glābšanas dienestā pa telefonu 112 vai arī tuvākajā pašvaldības policijas iecirknī.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (LPP/LC) padomniece komunikācijas jautājumos Liene Pētersone pastāstīja, ka ūdens līmenis Daugavā pie Andrejostas bija sasniedzis 140 centimetru atzīmi, taču pēc plkst.18 ievērojami krities. Ūdens līmenis samazinājies līdz 126 centimetru atzīmei virs normas un turpina kristies.

Nopietni traucēta elektroapgāde

Stiprā vēja dēļ otrdienas pēcpusdienā strauji pieauga atslēgumu skaits, un elektroapgāde tika traucēta vairāk nekā 40 000 jeb 4% no kopējā AS «Latvenergo» klientu skaita, informēja «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Elektroapgādes atjaunošanu montieri nepārtrauca arī vētras pastiprināšanās laikā, operatīvi dodoties uz postījumu vietām. Tādējādi operatīvo izbraukuma brigāžu speciālisti racionāli izmantoja iespēju veikt remontdarbus reģionos, kur vētras spēks kaut nedaudz samazinājās. Visātrāk vētras sekas tika novērstas valsts rietumos, kam atbilstoši vētras virzībai sekoja darbi Vidzemē un valsts austrumos. Šobrīd intensīvākie elektroapgādes atjaunošanas darbi norit Latgalē - Daugavpils, Rēzeknes, Balvu un Ludzas apkārtnē. Pateicoties operatīvai darbībai, stundas laikā tika novērsti vairāk nekā 10 000 avārijas atslēgumu, samazinot to skaitu līdz 30 000.

AS «Sadales tīkls» operatīvai darbu veikšanai pārgrupē savus spēkus no mazāk skartajiem reģioniem uz šobrīd svarīgākajām darbu vietām, kā arī mobilizē papildspēku vienības. Ņemot vērā postījumu dinamiku un apmērus, šodien AS «Sadales tīkls» ir izsludinājusi masveida bojājumu situāciju (MBS). Tā stājas spēkā, ja ir liels traucējumu skaits vidējā sprieguma un zemsprieguma elektroietaišu lietotāju elektroapgādē, kurus nav iespējams novērst, izmantojot elektroiekārtu atbildīgās Ekspluatācijas nodaļas personālu, atbilstošajā reģionā izvietoto remontceltniecības struktūru un piesaistīto darbuzņēmēju resursus 24 stundu laikā.

Glābējiem darba pilnas rokas

Glābēji šodien līdz plkst.19.30 kopumā saņēmuši 57 ar vētras postījumiem saistītus izsaukumus, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

Lielākais izsaukumu skaits bijis laika posmā no plkst.15 līdz 17, kad glābēji saņēmuši 51 lūgumu pēc palīdzības saistībā ar stiprā vēja izraisītām problēmām. Visbiežāk izsaukumi saņemti no iedzīvotājiem Rīgā un Rīgas reģionā. Šembele atzīmēja, ka šodien neesot bijis neviens zvans no Kurzemes reģiona. Pēc plkst.17 saņemti atsevišķi zvani no Latgales iedzīvotājiem.

Pārsvarā glābēju palīdzība bijusi nepieciešama, lai novāktu uz ceļa braucamās daļas nokritušus kokus, bet atsevišķos gadījumos zvani bijuši arī par pārrautiem trolejbusa vadiem, kā arī bojātiem jumta pārsegumiem. Piemēram, Brīvības ielā 188 ap plkst.15 ēkai norauts jumts 200 kvadrātmetru platībā.

Rīgā, Mazajā Nometņu ielā, šodien kādai automašīnai uzkritis koks. Saņemta arī informācija, ka Dzirnavu un A.Čaka ielas krustojumā no ēkas jumta krīt ķieģeļi, bet no ēkas Nīcgales ielā - akmeņi un jumta fragmenti.

Nīcgales ielā no mājas balkona krītošs loga rāmis ir sabojājis trīs automašīnas, savā tvitera kontā informēja VUGD.

Uz brauktuvēm nogāzušies koki

Latvijas Valsts ceļu Satiksmes informācijas centrs visas dienas garumā turpina saņemt informāciju par nolauztiem kokiem un zariem, kas traucē satiksmi pa valsts ceļiem. Ir nodarīti bojājumi arī satiksmes organizācijas līdzekļiem. Šodien saņemti aptuveni 30 zvani, pārsvarā no Vidzemes, bet informācija nāk no visiem Latvijas reģioniem.

AS «Latvijas autoceļu uzturētājs» ziņo, ka visas dienas garumā turpinās intensīvs darbs stiprā vēja radīto bojājumu likvidēšanā - brauktuves tiek atbrīvotas no vēja nolauztajiem kokiem, zariem un satiksmes organizācijas līdzekļu atjaunošanā.

Stiprais vējš varētu norimt šonakt, taču līdz tam jārēķinās, ka uz ceļiem var tikt sagāzti nolauztie koki un to zari, var tikt nodarīti bojājumi arī satiksmes organizācijas līdzekļiem - ceļa zīmēm, apgaismes stabiem un luksoforiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu