TV3 īpašnieks nopērk LNT

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Starptautiskais raidorganizāciju koncerns «Modern Times Group» (MTG) parakstījis vienošanos par AS «Latvijas Neatkarīgā televīzija» (LNT) iegādi, liecina paziņojums MTG mājaslapā. Darījuma summa patlaban netiek atklāta.

(Ziņa papildināta ar mediju ekspertes A.Rožukalnes viedokli.)

Latvijā raidošo telekanālu «TV3», «3+» un «TV6» īpašnieks MTG paziņojis, ka panācis vienošanos par visas LNT grupas iegādi, iegūstot telekanālus LNT, TV5 un «Latvijas Mūzikas kanāls».

MTG meklē iespējas stiprināt pozīcijas

MTG prezidents Hanss Holgers Albrehts norādījis, ka MTG nemitīgi meklē iespējas stiprināt pozīcijas esošajos tirgos, kā arī meklē iespējas jaunos tirgos.

«LNT kanālu portfolio papildinās mūsu piedāvājuma klāstu, ko esam attīstījuši 14 gadu garumā, kā arī šis darījums mums ļaus skatītājiem piedāvāt vēl

daudzveidīgāku un kvalitatīvāku programmu klāstu latviešu un krievu valodā.

Tā kā reklāmas tirgus stabilizējas, esam gatavi turpināt investēt Latvijā un Baltijas reģionā,» uzsvēra Albrehts.

Pagaidām nerunā par konkrētiem plāniem

TV3 sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone portālam TVNET sacīja, ka pagaidām esot pāragri spriest, kā darījums ietekmēs LNT un TV3 darbību, pārraides un skatītājus.

Svarīgi, ko teiks konkurences uzraugi

Vairāk informācijas par šiem jautājumiem varētu būt pēc Konkurences padomes lēmuma, kas varētu būt pēc vairākiem mēnešiem.

Arī darījuma summa patlaban netiek atklāta.

Par satura izmaiņām telekanālos varēs lemt pēc KP lēmuma

Arī MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš norādīja, ka par satura izmaiņām televīzijas kanālos «TV3» un LNT varēs lemt pēc Konkurences padomes lēmuma. MTG patlaban gatavo dokumentus par abu kompāniju apvienošanos, un paredzams, ka dokumenti KP tiks iesniegti šonedēļ.

«Lai KP izvērtē darījumu un izsaka viedokli, ar kādiem nosacījumiem varam turpināt darījuma īstenošanu,» sacīja Ozoliņš.

Vaicāts, kā patlaban savstarpēji konkurējoši televīzijas kanāli - «TV3» un LNT - darbosies pēc apvienošanās, MTG vadītājs Baltijas valstīs sacīja, ka par to varēs domāt pēc tam, kad savu lēmumu un ieteikumus būs sniegusi KP. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka apvienošanās darījums netiek veikts šaurā tirgū.

«Konkurenci tirgū veido arī sabiedriskā televīzija ar diviem kanāliem un konkurences tirgu plaši veido kanāli no Krievijas. Līdz ar to nevar runāt par darījumu, kas notiek šaurā tirgū, jo skatītājiem pieejami no 50 līdz 100 televīzijas kanālu. Turklāt Latvijas skatītāji daudz laika pavada gan ārvalstu, gan pašmāju mediju grupu kanālos,» uzsvēra Ozoliņš.

Konkurences padome lēmumu var pieņemt pēc 4 mēnešiem

Darījums jāapstiprina Konkurences padomei. Tās vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova portālam TVNET sacīja, ka pagaidām padomē vēl nav iesniegts paziņojums par uzņēmumu apvienošanos.

Tiklīdz padome to saņems un pārliecināsies, ka tas ir atbilstošs visām prasībām, konkurences uzraugi sāks darījuma analīzi.

Maksimālais laiks, kurā Konkurences padome var pieņemt lēmumu šai lietā, ir četri mēneši. Teorētiski lēmums var tikt pieņemts arī ātrāk.

Trīs iespējamie lēmuma varianti

Kabanova skaidroja, ka

šajā gadījumā iespējami trīs lēmuma varianti.

Pirmais - Konkurences padome uzņēmumu apvienošanos var atļaut, jo uzskata, ka tā nekaitē konkurencei.

Otrais - padome apvienošanos var aizliegt, jo uzskata, ka tā var nodarīt būtisku kaitējumu konkurencei.

Trešais - konkurences uzraugi var atļaut apvienošanos, taču vienlaikus uzņēmumiem būtu jāievēro saistošie noteikumi, lai novērstu kaitējumu konkurencei.

Mediju eksperte: tā ir ļoti pozitīva ziņa

Mediju eksperte Anda Rožukalne telefonsarunā ar TVNET norādīja, ka MTG paziņojums par vēlmi iegādāties LNT ir vērtējams kā ļoti pozitīva ziņa: «Pirmkārt, tas ir ceļš, lai atrisinātu LNT milzīgās finanšu problēmas un kompānijas tālāko pastāvēšanu. Otrkārt, lai arī samazinās īpašnieku skaits pašmāju raidīto mediju vidū, tomēr MTG kompānija ir tāda, kuras stratēģijas kvalitāte un līdzšinējā darbība liek sacīt tikai pozitīvus vārdus par kvalitāti un atbildīgumu.»

Rožukalne norāda, ka abu kompāniju galvenie kanāli (LNT un TV3) centušies konkurēt par vienu un to pašu auditoriju, kā arī ļoti līdzīgu formātu un televīzijas šoviem. Tāpat īpašnieku maiņa ir pozitīva zīme attiecībā uz ziņām, jo TV3 ziņas var lepoties ar neatkarīgu saturu un lielāku daudzveidību, kamēr LNT nereti cenšas dramatizēt notiekošo.

LTV pieļauj kanālu apvienošanas iespēju

Tikmēr Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots izteicies - iespējams, ka pēc tam, kad MTG būs parakstījis vienošanos par LNT iegādi, varētu notikt kāda Latvijas komerctelevīziju kanāla slēgšana.

«Pēc Uzņēmumu reģistra datiem, gan «TV3», gan LNT strādā ar zaudējumiem, tāpēc pieļauju, ka nākotnē varētu notikt arī komerctelevīziju skaita optimizācija. Tiesa, to nevar droši prognozēt, jo jāzina komerctelevīziju īpašnieka plāni - vai plānots attīstīt visus kanālus. Es domāju, ka uzturēt visus kanālus būs grūti un MTG gribēs atgūt ieguldītās investīcijas, tāpēc kāda kanāla slēgšana vai kanālu apvienošana ir iespējama,» sacīja Kots.

Mediju eksperte: LNT nevar lepoties ar neatkarīgu ziņu saturu

Mediju eksperte Anda Rožukalne vērš uzmanību uz to, ka darījums ir uztverams kā pozitīva ziņa un vieš cerības, ka LNT savu ziņu saturā varētu kļūt par neatkarīgu televīziju gluži kā TV3.

Mediju eksperte Anda Rožukalne telefonsarunā ar TVNET norādīja, ka MTG paziņojums par vēlmi iegādāties LNT ir vērtējams kā ļoti pozitīva ziņa: «Pirmkārt, tas ir ceļš, lai atrisinātu LNT milzīgās finanšu problēmas un kompānijas tālāko pastāvēšanu. Otrkārt, lai arī samazinās īpašnieku skaits pašmāju raidīto mediju vidū, tomēr MTG kompānija ir tāda, kuras stratēģijas kvalitāte un līdzšinējā darbība liek sacīt tikai pozitīvus vārdus par kvalitāti un atbildīgumu.»

Rožukalne norāda, ka abu kompāniju galvenie kanāli (LNT un TV3) centušies konkurēt par vienu un to pašu auditoriju, kā arī ļoti līdzīgu formātu un televīzijas šoviem. Tāpat pēc viņas domām īpašnieku maiņa ir pozitīva zīme attiecībā uz ziņām -

TV3 ziņas var lepoties ar neatkarīgu saturu un lielāku daudzveidību, kamēr LNT nereti cenšas dramatizēt notiekošo.

LNT strādā ar zaudējumiem

2010.gadā telekompānija LNT strādāja ar 809 129 latu zaudējumiem, kas, salīdzinot ar 2009.gadu, samazinājušies par 28%. LNT zaudējumi 2009.gadā bija 1,12 miljoni latu.

Telekompānijas apgrozījums 2010.gadā samazinājies par 165 624 latiem un kopumā bija 7,98 miljoni latu. 2008.gadā LNT strādāja ar peļņu 154 939 latu apmērā, un tā apgrozījums bija 11 miljoni latu.

Pirms tam telekompānijas LNT īpašnieks bija AS «Neatkarīgie nacionālie mediji», kuras padomes priekšsēdētājs ir telekompānijas LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis.

Pērn populārākais kanāls bija «TV3», kam veltīti 13,6% no visa televīzijas skatīšanās laika, savukārt LNT atrodas otrajā vietā ar 12,7% skatīšanās laika daļu, liecina sociālo un mediju pētījumu aģentūras «TNS Latvia» apkopotā informācija.

LNT jaunais īpašnieks - starptautisks koncerns

MTG ir starptautisks raidorganizāciju koncerns, kura galvenā darbības joma ir televīzija. MTG ir viens no lielākajiem bezmaksas un maksas televīzijas raidītājiem Skandināvijā, Baltijā un Krievijas lielākā neatkarīgā televīzijas tīkla akcionārs. MTG raida bezmaksas televīzijas kanālus desmit Eiropas valstīs un maksas kanālus 21 Eiropas valstī. MTG vada arī vienu no lielākajiem komerciālo radio tīkliem Ziemeļeiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu