Arī pamestu un traucējošu BMW X6 aizvelk prom

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Kas notiek ar automašīnām, ko evakuē par neatļautu stāvēšanu vai pamešanu uz ielas, trotuāriem un vārtrūmēs? Lai to noskaidrotu, portāls TVNET piedalījās kāda pamesta auto evakuācijā. Sasistais «Audi», neviena neaiztikts, pie daudzdzīvokļu mājas Lokomotīves ielā bija nostāvējusi vairākus mēnešus. Speciālisti to aizvilka līdz speciālai stāvvietai, kur nereti nonāk arī jaunās un dārgās mašīnas, piemēram, «Porsche» un BMW X6.

Kā notiek evakuācija?

Tieši precīzi norunātajā laikā pie automašīnas piebrauc «Rīgas satiksmes» vilcējautomobiļa vadītājs Mārtiņš Druva un galvaspilsētas pašvaldības policijas pārstāvis.

Pirms sasistā «Audi» evakuācijas abi novērtē situāciju. Policists arī sabildē automašīnu no visām pusēm un dažādiem attālumiem. Tas vajadzīgs, jo dažkārt īpašnieki

evakuatoriem «piesien» auto skrambas un bojājumus.

Viņi apgalvo, ka mašīnas sašvīkātas evakuācijas laikā, taču šīs fotogrāfijas parasti liecina, ka mašīnas sabuktētas un saskrambātas vēl pirms evakuācijas.

Šoferis, kurš ar auto evakuāciju nodarbojas gandrīz sešus gadus, stāsta, ka līdz šim evakuācijas laikā nav nācies kādu auto sabuktēt. «Mums ir pilna materiālā atbildība,» Druva saka un tieši tāpēc evakuācijas laikā rīkojas ļoti uzmanīgi. Piepalīdzot policistam, viņš cenšas neaizskart arī blakus novietoto mašīnu.

Ko darīt, ja evakuācijai paredzētā mašīna ir pārāk tuvu citiem auto?

Tad evakuatoriem nākas braukt citā laikā vai arī sazināties ar blakus stāvošo transportlīdzekļu īpašniekiem. Tāpat evakuāciju ziemā apgrūtina sniega sablīvējumi un intensīva snigšana.

Tā kā īpašnieks nebija izrādījis interesi par šo automašīnu arī pēc brīdinājumiem, to nolemts evakuēt uz speciālu autostāvvietu
Tā kā īpašnieks nebija izrādījis interesi par šo automašīnu arī pēc brīdinājumiem, to nolemts evakuēt uz speciālu autostāvvietu Foto: Felicija/TVNET

Pēc situācijas novērtēšanas, par kuru policists pa rāciju paziņo arī Operatīvās vadības centram, seko auto uzkraušana. Rīkojoties ātri un pārdomāti, abi darbinieki to veic aptuveni desmit minūtēs. Tālāk auto tiek nogādāts uz speciālu stāvvietu Vestienas ielā.

Tur vienkopus atrodas ne tikai šādas pussasistas un pavecas automašīnas, bet arī jaunas, dārgas un glaunas mašīnas. Stāvvietas darbinieki zina stāstīt, ka

uz stāvvietu atvilkts arī trīs dienas vecs «Jaguar».

Tāpat te bijušas «Porsche», BMW X6 un citu jaunu modeļu mašīnas.

Šos auto traucējošās vietās šoferi visbiežāk neatstāj ilgi, bet gan īslaicīgi, piemēram, lai ieskrietu veikalā vai kādā iestādē.

Taču, lai arī vadītājiem bieži šķiet, ka viņi auto neatļautā vietā bija pametuši tikai dažas minūtes, visbiežāk laiks ir krietni ilgāks.

Pamestās mašīnas dēļ vairāku desmit minūšu laikā Rīgas centrā var izveidoties pamatīgs satiksmes sastrēgums, traucējot arī sabiedriskā transporta kustību.

Tādās situācijās operatīvi iesaistās evakuatori, gādājot par traucējošā auto aizvilkšanu un ceļa atbrīvošanu.

Savukārt Rīgas «guļamrajonos» evakuatoriem bieži jāstrādā ar veciem, pamestiem auto, ar kuriem pabraukt dažkārt nav vairs iespējams.

Stāvvietā esošie vraki pēc laika tiek utilizēti.

Auto evakuācijas laikā netiek atvērtas auto durvis: “Mums iekšā mašīnā nekas nav jādara.”
Auto evakuācijas laikā netiek atvērtas auto durvis: “Mums iekšā mašīnā nekas nav jādara.” Foto: Felicija/TVNET

Interesanta esot mašīnu īpašnieku reakcija, kad viņi uzzina par evakuēto auto. Daudzi dusmojas, jo evakuācija un stāvvietas izmantošana ir dārga.

Par katru evakuācijas kilometru jāmaksā 1,96 Ls,

bet viena stāvvietas stunda pirmajā diennaktī maksā 1,22 Ls. Sākot ar otro diennakti, ir jāmaksā 30 santīmu stundā.

Stāvvietā esot arī mašīnas, kas nav savāktas kopš 2005.gada (!). Varat paši izrēķināt, cik liela summa būs jāmaksā šo auto īpašniekiem, ja viņi nolems atnākt pakaļ savām pamestajām mašīnām! Rēķini būs iespaidīgi.

Tie būtu ne tikai daži simti latu, ko stāvvietas darbinieki min kā lielākās summas, kas viņiem maksātas.

Līdzās daudzajiem dusmīgajiem vadītājiem uz stāvvietu nāk arī ļoti priecīgi auto īpašnieki.

Citi priecājas, ka auto nav nozagts.

Neatrodot mašīnu iepriekš noliktajā vietā, auto īpašnieki mēdzot satraukties, ka tā nozagta.

Lai attaisnotu savu rīcību, nometot auto, šoferi evakuatoriem mēdz stāstīt dažādus “pekstiņus”
Lai attaisnotu savu rīcību, nometot auto, šoferi evakuatoriem mēdz stāstīt dažādus “pekstiņus” Foto: Felicija/TVNET

Vienlaikus ir šoferi, kuri bēdājas, ka auto nav nozagts, bet gan ir aizvilkts uz stāvvietu. Piemēram, kāds vīrietis bija iedevis savu dārgo mašīnu meitenei, kura to atstāja neatļautā vietā, un tādēļ to evakuēja. Meitene, sabijusies par pazudušo mašīnu, nebija to vairākas dienas pateikusi vīrietim.

Pēc tam vīrietis bija nospriedis, ka mašīna nozagta.

Vīrietis paguvis sapriecāties, ka nebūs jāmaksā līzings par mašīnu.

Tādēļ, uzzinot, ka mašīna tomēr atrodas «Rīgas satiksmes» stāvvietā, vīrietis nebija priecīgs.

Vairums auto īpašnieku dusmojas par auto evakuāciju. Evakuatoriem nākas uzklausīt arī rupjus vārdus
Vairums auto īpašnieku dusmojas par auto evakuāciju. Evakuatoriem nākas uzklausīt arī rupjus vārdus Foto: Felicija/TVNET

Lai arī daļa šoferu pakaļ savam spēkratam atnāk pēc ilgāka laika, ir apzinīgie, kuri pēc auto ierodas tai pašā dienā pēc dažām stundām.

Labākajā gadījumā neapzinīgie šoferi pasaka paldies evakuatoriem un stāvvietas darbiniekiem, bet ziedus un šampanieti gan neviens nav atnesis...

Jāpiebilst, ka stāvvietā automašīnas visu laiku apsargā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu