Pie Ministru kabineta pret ACTA protestē 300 cilvēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Pirmdienas pusdienlaikā pie Ministru kabineta ēkas notika protests pret Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (ACTA) un tā ratificēšanu Latvijā. Uz protestu pret līgumu, kas izraisījis plašus iedzīvotāju protestus visā Eiropā, ieradās vairāk nekā 300 cilvēku. Viens protestētājs tika aizturēts.

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

Policija maskas dēļ aiztur protestētāju pret ACTA

Protestētāji ir pārsvarā gados jauni cilvēki. Spriežot pēc tā, ka daļai ir līdzi arī skolas mugursomas, protestā piedalās arī skolēni. Demonstranti sagatavojuši plakātus. Vairākiem protestētājiem ar leikoplastu aizlīmēta mute, tādējādi raksturojot ACTA ierobežojošo darbību, vēl citi uzvilkuši baltas «Anonymous» sejas maskas, kādas bijušas vērojamas pret ACTA vērstajos protestos arī citās valstīs (šo masku ideja aizgūta no filmas «V for Vendeta», taču tā kļuvusi par simbolu cīņai pret brīvības ierobežošanu internetā, tāpat to aktīvi izmanto starptautiskās hakeru apvienības «Anonymous» biedri). TVNET novēroja, ka policija protesta dalībniekiem maskas no sejām lika noņemt.

Policija šodien pie Ministru kabineta ēkas aizturējusi kādu protestētāju.

Aizturētais cilvēks bija «Anonymous» maskā. Policisti skaidroja, ka aizturētais cilvēks vairākkārt brīdināts. Protestētājs aizturēts tādēļ, ka nav noņēmis masku. Protesta akcijas rīkotāji iepriekš aicināja cilvēkus pasākuma laikā neizmantot maskas, jo to aizliedz likums.

Izraisa protestētāju sašutumu

Notikušais izraisīja lielu protestētāju sašutumu, kuri policijas rīcību novērtēja, skaļi ūjinot un bļaujot. Aizturētais tika aizvests uz policijas mikroautobusu.

Pēc šī starpgadījuma pasākuma rīkotāji pārējiem dalībniekiem megafonā norādīja, ka protestētāji nākuši cīnīties par likumīgajām tiesībām un ka nevajag pārkāpt likumu. «Negribam, lai kādu aiztur,» norādīja viens no rīkotājiem programmētājs Danko Aleksejevs. Klātesošie tika aicināti noņemt maskas un nolikt tās nost.

Sanākušie izkliedza pret ACTA vērstus saukļus un aicināja no ēkas iznākt kādu Ministru kabineta pārstāvi. Uzrunas skanēja gan latviešu, gan krievu valodā.

Plakātos teikts: «Stop ACTA», «Lielais brālis tevi vēro», «Vai tiešām jāliek dziļāk pakkalaa?» (apspēlējot Latvijas autortiesību aģentūras AKKA/LAA nosaukumu) un citi.

Bažas par privātuma zudumu

Kāds TVNET uzrunāts protestētājs, 20 gadus vecs students Andris, norāda, ka galvenās sanākušo bažas saistītas līdz ar ACTA draudošo privātuma zudumu internetā. «Cilvēka izspiegošana internetā bez tiesas rīkojuma, manuprāt, ir pretkonstitucionāla un ir pretrunā jebkādiem civiltiesiskas sabiedrības likumiem pasaulē,» viņš saka.

«Es nevarēšu sarakstīties ar saviem draugiem un draudzenēm, nedomājot, ka kāds kādā policijas kantorītī to visu lasa.»

Jau ziņots, ka protests šodien pieteikts no plkst. 13 līdz 15. Organizatori iepriekš plānoja, ka uz protestu varētu sanākt vairāk nekā 400 cilvēku, lai paustu neapmierinātību ar interneta brīvības ierobežošanu.

«Mums nepatīk šī vienošanās un tas, ka tā parakstīta visas Latvijas vārdā. Visi saka, ka tā ir laba vienošanās un likumdošanā nekas nemainīsies, bet tā nav! Daži teikumi esošajos likumos daudz ko maina un ir bīstami. Tiek apgalvots, ka viss, kas līdz šim bija legāls, arī turpmāk paliks legāls, bet autortiesību likums ir likums, ko laiku pa laikam zinot vai nezinot pārkāpj ikviens, tāpēc šis arguments nedarbojas. Viss, kas nebija legāls, kļūs vēl nelegālāks, par to draudēs sods, cilvēkus varēs izspiegot,» iepriekš uzsvēris akcijas organizators programmētājs Danko Aleksejevs.

Ministrs iepauzē ACTA ratifikāciju

Jau ziņots, ka Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars 26.janvārī valdības vārdā parakstīja «Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu starp ES un tās dalībvalstīm, Austrāliju, Kanādu, Japānu, Korejas Republiku, Meksikas Savienotajām Valstīm, Marokas Karalisti, Jaunzēlandi, Singapūras Republiku, Šveices Konfederāciju un Amerikas Savienotajām Valstīm» jeb ACTA.

Minēto nolīgumu iniciēja Japāna 2007.gadā, tas paredz izveidot visaptverošu starptautisku ietvaru efektīvākai viltotu un pirātisku preču tirdzniecības ierobežošanai un izskaušanai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts 8.februārī paziņoja, ka apturējis Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma ratifikācijas procesu. Ministrs sola plašāk informēt sabiedrību par šo dokumentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu