Aktivizējušies leģionāru atceres dienas pretinieki (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tuvojoties Latviešu leģionāru atceres dienai, 16.martam, Rīgas domē saņemti vairāki jauni pieteikumi ar pasākumiem. Aptuveni 200 cilvēku šajā dienā gatavojas organizēt gājienu, lai paustu pretēju attieksmi leģionāru piemiņas godinātājiem.

Kā ziņots, jau janvāra vidū pašvaldībā bija pieteikti trīs pasākumi - organizācija «Daugavas vanagi» un tās Limbažu nodaļa bija pieteikusi gājienu uz Brīvības pieminekli, leģionāru atceres pasākumos piedalīsies arī tā sauktie pērkonkrustieši. Patlaban Rīgas domē pieteikti jau septiņi pasākumi.

Kā acīja Drošības policijas (DP) priekšnieka palīdze Kristīne Apse - Krūmiņa, DP 16.martā strādās pastiprinātā režīmā, veicot risku analīzi par iespējamiem apdraudējumiem sabiedriskajai kārtībai.

Biedrība «Autonoma darbība» iesniegusi pieteikumu organizēt «antifašistisku gājienu» no Strēlnieku laukuma līdz Brīvības piemineklim. Plānots, ka tajā piedalīsies ap 200 cilvēku.

Pasākuma pieteicējs Igors Ludišs paskaidrojuma rakstā norādījis, ka gājiena mērķis ir «pierādīt Eiropai, ka, pretēji vairākos politiķos un Rietumu preses pārstāvjos valdošajam uzskatam Latvijas Republika nav valsts ar lojālu attieksmi pret fašismu.» Ludišs laika trūkuma dēļ pagaidām nepaskaidroja, kādas aktivitātes biedrības dalībnieki ieplānojuši 16.martā, taču norādīja, ka pasākuma mērķis ir paust pretēju nostāju leģionāru piemiņas godinātājiem.

Kārtējo akciju 16.martā pieteicis arī antifašists Uldis Freimanis, lai pieminētu «Baigā gada staļinistisko upuru piemiņu» - viņš Brīvības laukumā pie «Laimas» pulksteņa vēlas organizēt piketu, kas notiks vienlaikus ar «Daugavas vanagu» gājienu no plkst.11 līdz 14. Freimanis plāno pulcēt aptuveni desmit domubiedrus.

Savukārt biedrība «Apvienība pret nacismu» 16.martā pieteikusi divus pasākumus - no plkst.8.45 līdz 9.15 aptuveni 20 cilvēku dosies uz Brīvības pieminekli, lai noliktu tur ziedus, bet pēc tam no plkst.10 līdz 13 plāno organizēt aptuveni 100 cilvēku sapulci Brīvības pieminekļa laukumā pie Bastejkalna.

Kā ziņots, 16.martā no plkst.10 līdz 13 gājienā no Doma laukuma pa Zirgu ielu cauri Līvu laukumam un tālāk pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim plāno doties aptuveni 100 cilvēki no «Daugavas Vanagu» Limbažu nodaļas.

«Daugavas Vanagi Latvijā» jau 2009.gadā šajā dienā pieteikušies doties identiskā gājienā no plkst.11 līdz 14, un plānots, ka tajā piedalīsies ap 300 cilvēku, kas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un plānojuši nelielu sapulci.

Savukārt pērkonkrustieši gājienā no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim dosies no plkst.10 līdz 12, plānots, ka tajā piedalīsies 50 cilvēku.

Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis norādīja, ka pasākumi pieteikti likumā noteiktajā kārtībā, taču to izskatīšana notiks pēc tam, kad pasākumu pieteikšanas termiņš - 10 darba dienas pirms notikuma - būs beidzies. Par atļaujām vai ierobežojumiem pasākumu organizatori jāinformē ne vēlāk kā piecas darba dienas pirms plānotā pasākuma.

16.marta pasākumu mērķis ir latviešu leģionāru pieminēšana. Gājiena laikā «Daugavas Vanagi» tradicionāli dodas gājienā no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, kur noliek ziedus.

Leģionāru atceres dienā tradicionāli aktivizējas arī tā saucamie antifašisti, kas aicina nepieļaut latviešu leģionāru godināšanu.

Lai izvairītos no sadursmēm, drošības apsvērumu dēļ pērn Rīgas dome visus pasākumus 16.martā aizliedza, taču dienu pirms plānotajiem notikumiem tiesa šo aizliegumu atcēla.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu