Ģimenei atsaka maksāt GMI pabalstu «ātrā kredīta» dēļ (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kurzemē, Tāšu ciemā kāda ģimene iedzīvojusies likstās vētrā izgāzta dzīvokļa loga dēļ. Paņēmuši tā saukto ātro kredītu, lai logu salabotu. Taču par saņemto kredītu šī ģimene ar diviem bērniem noklusējusi sociālā dienesta darbiniekiem. Kad aizņēmums nāca gaismā, ģimenei tika atteikts izmaksāt garantēto minimālā ienākuma – GMI pabalstu, pirmdien informēja LNT raidījums «Tautas balss».

Ciemā dažas mājas un darba nav

Nelielajā Tāšu ciemā dzīvo Dzintara un Baibas ģimene, kurā aug divi mazi bērni. Sieviete atklāj, ka priecājas par to, ka vīrs nelieto alkoholu, nekaujas un, cik vien spēj, gādā par ģimeni.

Šajā ciemā ir tikai pāris mājas un darba neesot. Pagastam piederošās daudzdzīvokļu mājas esot nolaistas līdz kliņķim. Vienā no tādām dzīvo arī Dzintara ģimene. Ne velti kādudien istabā izgāzies logs.

«Tie logi bija tādi, ka vienu gadu uznāca vētra un man to logu iepūta istabā. Dabūju naglot, biju spiests ņemt kredītu,» tā savu bēdu stāstu iesāka Dzintars. Viņš aizņēmies tā saukto ātro kredītu, lai ieliktu logu, jo tuvojās ziema.

Kredītu ierindo kā iztikas līdzekli

Vienlaikus sieva Baiba bija devusies uz pagasta sociālo dienestu, lai pieteiktos GMI pabalstam. Viņas vīrs gaterī nopelna 50 latu. Tam tiek pieskaitīta vēl bērnu pabalsta nauda – 15 lati. Ar šo naudu ģimene iztiek.

Sākumā Baibai izdevies nokārtot GMI pabalsta piešķiršanu un aprēķināts, ka pienākas 130 latu pabalsts. Taču vēlāk dienests uzzinājis, ka ir paņemts kredīts. «To ieskaitīja kā iztikas līdzekli, un sievai GMI [pabalsts] vairs nepienākas,» pastāstīja Dzintars.

Dzintara sieva aiz izmisuma raudāja «Tautas balss» klātbūtnē. «Redz, kur ir mūsu lodziņš! Es nevaru parunāt... es uztraucos par bērniem, labi, ka ir brīvpusdienas,» raudot atzina Baiba. Viņa vēlas atrast darbu ar «normālu» algu. «Tad nemaz neprasītu ne GMI, nevienu palīdzību,» viņa noteica.

Vīrietis uzskata, ka pagastam vajadzēja samazināt īres maksu par to, ka ģimene ielika logu, bet tas netiek darīts. Sociālajam dienestam esot vienalga, no kurienes bankas kontā ienākuši 150 lati. Līdz ar to ģimene cerēto pabalstu nesaņems, vēstīja raidījums.

Sociālais dienests: Sieva slēpa informāciju par kredītu

Grobiņas novada domes sociālā darbiniece Iveta Gintaute norādīja: «Sieva noslēpa faktu, ka vīram vispār ir šis konts, jo tur it kā māsa bija aizņēmusies naudu šim vīram, pēc kāda laika - nākošajā mēnesī - vīrs atkal ņēma kredītu. Šo visu sieviete bija noslēpusi.»

Sociālā darbiniece uzsvēra, ka šai ģimenei ir tikai trūcīgas ģimenes statuss, proti, bez GMI pabalsta. Dzintars bija ieplānojis no savas nelielās algas un bērnu naudas, kā arī piešķirtā pabalsta pa daļai kredītu atdot. Taču tagad viņš saprot, ka ir nepatikšanas.

«Krīzes situācija ir īslaicīga, bet šai ģimenei šī situācija nav kā krīzes situācija. Tā ir gadiem - pēc pabalstiem viņi nāk kā pēc algas,» pieminēja sociālā darbiniece.

LM mudina pārsūdzēt sociālā dienesta lēmumu

Dzintars varējis rakstīt iesniegumu un lūgt logu salabot, taču par to viņš nebija aizdomājies, jo iepriekš mutiski lūdzis palīdzību, bet to neesot saņēmis. Tāpēc gribējis tikt galā paša spēkiem.

«Tautas balss» Labklājības ministrijā noskaidroja, ka Ministru kabineta noteikumi patiesi paredz, ka aizdevums skaitāms pie ienākumiem, taču tā robeža ir trausla. Katrā pašvaldībā varot izvērtēt konkrētās ģimenes situāciju un tad pieņemt lēmumu.

Dzintaram sociālās darbinieces lēmums jāpārsūdz Grobiņas novada pašvaldībā un tad jācer, ka tajā situāciju izskatīs nevis pēc likuma burta, bet atbilstoši reālajai situācijai.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu