Iedzīvotāji drīzumā var saņemt pavēsti par mobilizēšanos (514)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Ikviens Latvijas vīrietis, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir derīgs militārajam dienestam, kā arī šādu pašu vecumu sasniegušās sievietes, kuras izteikušas vēlmi kļūt par bruņoto spēku rezervistēm, jau drīzumā savās pastkastītēs var saņemt Aizsardzības ministrijas (AM) sūtītu pavēsti par mobilizēšanos.

Pievienotas divas pēdējās apakšnodaļas

Kā šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja AM politiskais direktors Jānis Garisons, rezervistu sistēmas uzskaite joprojām ir saglabāta un ministrija vēlas pārbaudīt, kā tā strādā.

Šā iemesla dēļ jau pavasarī ierobežotam cilvēku skaitam plānots nosūtīt pavēstes, lai «paskatītos, kas notiek».

Pagaidām vēl nav zināms, cik daudz cilvēku varētu saņemt šādas pavēstes, ministrija pirms tam iedzīvotājus arī brīdināšot. Pavēstēs būs lūgums vien atsaukties, nekādās mācībās nevienam nebūs jāierodas. Garisons norādīja, ka daudzi cilvēki ir pametuši Latviju, mainījuši dzīvesvietu, tādēļ nolemts pārbaudīt, cik reāli būtu iespējams izsaukt rezervistus, ja tas būtu nepieciešams.

Pavēstes saņems tikai 500 atvaļinātie NBS karavīri

Pavēstes par mobilizēšanos drīzumā saņems vien 500 atvaļinātie Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, norādīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis, precizējot iepriekš ministrijas amatpersonas sniegto informāciju.

Ziņa ir izsaukusi plašu rezonansi interneta vidē. Ministrija uzsver, ka

sistēmas pārbaudei pavēstes par atsaukšanos saņems tikai bijušie karavīri, kuri ir atbilstošā vecumā.

Turklāt fiziski viņiem nekur nebūs jāierodas, vien viņiem pieņemamākajā veidā - telefoniski vai elektroniski - būs jāatsaucas.

Atvaļināts pulkvedis, bijušais NBS komandieris Dainis Turlais (LPP/LC) pauda viedokli, ka sistēma rezervistu uzskaitei nemaz nepastāv. Viņš uzsvēra, ka sistēma pastāv tikai tad, kad katrs mobilizējamais zina, kur viņam nepieciešamības gadījumā jāierodas un kur viņš dienēs. Mobilizācijas plāniem jābūt jau gataviem uz papīra ar aizpildītiem uzvārdiem, ko katrs darīs, uzsvēra Turlais. Viņš, lai gan bijis armijas komandieris, nezina savu vietu mobilizācijas gadījumā.

Mobilizēšanās nav brīvprātīga kustība

«Likums nav sistēma, tas ir pienākums,» sacīja Turlais, atzīmējot, ka šīs sistēmas nav, tādēļ arī nav ko pārbaudīt. Viņš arī uzskata, ka anketu nosūtīšana ar jautājumu, vai cilvēks ir gatavs būt rezervists vai nē, ir padumja. Mobilizēšanās nav brīvprātīga kustība, norādīja Turlais. Ja cilvēks ir reģistrēts kā rezervists, tad pēc pirmā izsaukuma viņam jāierodas konkrētā vietā, skaidroja Turlais.

Vaicāts par viņa viedokli, kādēļ tieši šajā laikā jāveic šāda sistēmas apzināšana, Turlais atzina, ka «kādreiz jau viss notiek pirmo reizi».

Tas, ka tieši tagad AM ir nolēmusi apzināt rezervistu sistēmas funkcionēšanu, ir sakritība un

jebkādas aizdomas, ka šī aktivitāte tiek veikta saistībā ar referenduma rezultātiem, ir jānoraida,

sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

«Tā ir tikai sakritība,» uzsvēra ministrs. Viņš sacīja, ka rezervistu apzināšana bija šā gada ministrijas plānos, bet referendums bija visai neplānots, tāpēc būtu muļķīgi tagad atcelt ministrijas iepriekšējos darba plānus. Šai anketēšanai neesot nekāda politiska pamatojuma, bet gan tikai tehniskais.

Mobilizācijas gadījumā var tikt iesaukts aktīvajā dienestā

Militārā dienesta likums nosaka, ka rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas pilda dienestu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervē, bet rezervists ir Latvijas pilsonis, kas ieskaitīts NBS rezervē un mobilizācijas gadījumā var tikt iesaukts aktīvajā dienestā.

Rezerves karavīru un rezervistu reģistrāciju, uzskaiti un iesaukšanu aktīvajā dienestā veic NBS rezerves uzskaites struktūrvienības Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Rezerves karavīri atrodas NBS rezervē līdz šajā likumā dienestam armijā rezervē noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai. Savukārt rezervisti atrodas NBS rezervē līdz 55 gadu vecuma sasniegšanai.

Rezerves karavīram un rezervistam ir pienākums paziņot NBS rezerves uzskaites struktūrvienībai pēc savas dzīvesvietas par izbraukšanu no Latvijas uz laiku, kas ilgāks par sešiem mēnešiem, kā arī par savas dzīvesvietas maiņu. Mobilizācijas gadījumā rezervistiem un rezerves karavīriem jāizpilda NBS rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktais.

Izmaksās tik, cik vēstuļu sūtīšana

Pabriks pastāstīja, ka kopumā plānots nosūtīt «pāris simtu pavēstu», lai izzinātu, kā sistēma strādā, vai tajā ir kādas kļūdas. Runājot par izmaksām, tās nebūšot nekādas lielās, vien tik, cik maksā izsūtīt vēstuli Latvijas teritorijā, atzīmēja ministrs.

Tāpat šai anketēšanai esot saistība ar vairākām koncepcijām, kas patlaban ir izstrādes stadijā, piemēram, Zemessardzes koncepciju.

Komentāri (514)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu