Bērns 8 gadus dzīvo dzīvoklī - nav vests ārā un uz skolu (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķekavā jau astoņus gadus kādā dzīvoklī māte izmitina savu bērnu un neved viņu ārpus mājas, tajā skaitā arī uz skolu. Par šo situāciju LNT raidījumu «Tautas balss» informējusi dzīvoklī mītošās astoņus gadus vecās meitenītes krustmāte. Kā izrādās, bērnam aizvien nav deklarēta dzīvesvieta Latvijā, tādēļ Ķekavas pašvaldības atbildīgās institūcijas par meitenītes eksistenci neko nav zinājušas.

Krustmāte mudinājusi māti atjēgties

Bērna krustmāte par meitenītes eksistenci raidījumam «Tautas balss» pavēstījusi pa tālruni. Viņa pati esot vairākkārt bērna māti mudinājusi atjēgties un nedarīt tam pāri, taču – bez rezultātiem.

Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas raidījums devās uz Ķekavu, uz sievietes norādīto adresi, lai noskaidrotu situāciju. Ierodoties pie dzīvokļa durvīm, aiz tām nebija sadzirdama ne skaņa. Kā atzina kāds kaimiņš, viņš mazo esot redzējis. Bērns ir invalīds – liliputs.

Bērns tiek pilnvērtīgi aprūpēts

Par saņemto informāciju no bērna krustmātes «Tautas balss» informējusi arī Ķekavas bāriņtiesu un sociālo dienestu, kas devās uzmeklēt māti un apmeklēja ģimeni.

Ķekavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieks Gints Krauja atzina: «Mēs šo informāciju saņēmām no preses, reaģējām, pārbaudījām situāciju, kā ir. Pārliecinājāmies, ka bērnam tiek nodrošināta pilnvērtīga aprūpe no mātes puses. Nekādu apdraudējumu bērnam neredzējām.»

Bāriņtiesas speciālisti satikuši arī pašu bērnu. Patlaban sociālais dienests kopīgi ar māti meklē meitenītei atbilstošu izglītības iestādi.

Savukārt iepriekš telefonsarunā krustmāte raidījumam norādīja, ka šim bērnam netiek sniegta palīdzība. «Ir reizes, kad viņš guļ un raud, bet māte nevēršas pie ārstiem. Sociālais dienests nav izrādījis nekādu interesi, ka bērns astoņu gadu vecumā neapmeklē skolu,» viņa sacīja.

Bērnam nav deklarētas dzīvesvietas

Šobrīd meitenītei ir astoņi gadi, bet skolā viņa neiet. Raidījums uzzināja, ka Ķekavas pašvaldības Izglītības daļa par šā bērna eksistenci neko nezināja tādēļ, ka bērnam nav deklarētās dzīvesvietas ne Ķekavā, ne kaut kur citur Latvijā.

«Bērns nav piedeklarējies, nevienā no datu bāzēm viņš nav redzams, ka ir šajā vecumā un atrodas pašvaldībā, tāpēc ir šāda situācija,» tā raidījumam atzina Ķekavas novada pašvaldības izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš.

Māte bijusi neziņā, ko iesākt ar meitu

Tikmēr sociālajā dienestā skaidroja, ka māte par bērnu rūpējas. Vienīgi viņa neesot īsti zinājusi, ko darīt ar bērnu, kurš nav tāds pats kā visi citi bērni.

Māte esot baidījusies iet uz dienestu, kaimiņi par ģimeni nav sūdzējušies. Tas esot iemels, kādēļ māte ar meitu nav nokļuvušas sociālā dienesta redzeslokā.

Krieviņš pauda viedokli: «Ja vecāki pildītu Izglītības likuma pantu, ka vecāki atbildīgi par izglītības iegūšanu, tad būtu griezušies Ķekavas Izglītības daļā, jautājums tiktu atrisināts arī tad, ja bērns nebūtu deklarējies.»

Meitene drīz ies skolā

Kad bērns piedzimst, viņa dzīvesvieta jādeklarē vecākiem, jo tas nenotiek automātiski. Ja tas netiek izdarīts, tad bērns beigās nekur nav deklarēts.

«Sniedzot nepatiesas ziņas un deklarējot nepatiesu adresi, tas ir administratīvs pārkāpums, par kuru paredzēta atbildība,» uzsvēra Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes preses pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Taču, ja cilvēks vispār nedeklarē savu dzīvesvietu, to var izdarīt arī pašvaldība. Dzīvojot 19 gadus Ķekavas pašvaldībā, tā, kā izrādās, nemaz nezina par šāda cilvēka, pie tam maza bērna, eksistenci.

Patlaban līdz ar sacelto trauksmi, bērnam tiek meklēta skola un pavisam drīz meitenīte iekļausies atbilstošā sociālā vidē un apgūs zinības, šovakar vēstīja «Tautas balss».

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu