Neskatoties uz aizliegumu, Loginovs rīkojas kā vēlas (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Neskatoties uz Rīgas brīvostas valdes locekļu solījumiem, ka vērienīgais līgums par Spilves pļavu iznomāšanu netiks noslēgts, kamēr atzinumu nebūs snieguši neatkarīgi auditori un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), līgums tomēr parakstīts, šovakar vēsta LTV raidījums «De facto». Raidījums vēsta, ka līgums parakstīts šonedēļ un brīvostas valde par to, visticamāk, nav tikusi informēta.

Rīgas brīvostas valdes locekļi par vērienīgo Spilves pļavu iznomāšanas līgumu šonedēļ sprieda jau ceturto reizi. Pagājušā gada nogalē, iebilstot vien diviem locekļiem, brīvostas valde ļāva 166 hektārus brīvostas zemes iznomāt tikai pagājušogad reģistrētai kompānijai, kuras īpašnieki reģistrēti Singapūrā. Tobrīd neviens uzņēmuma patiesos īpašniekus necentās noskaidrot un vairumam valdes arī neradās šaubu par projekta dzīvotspēju.

12.februārī «De facto» atklāja, ka viens no Spilves pļavu nomnieka īpašniekiem ir pats brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Jau dažas dienas vēlāk – 15.februārī - brīvostas valde pēc kārtējās tikšanās solīja, ka līgums netiks parakstīts, kamēr nebūs skaidrs, vai Loginovs nav nonācis interešu konfliktā, un līgumu arī neparakstīs, kamēr neatkarīgi auditori nebūs pārbaudījuši iespējamo investoru plānu dzīvotspēju.

Auditori tā arī nav atrasti, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbaudi sācis pats, taču atzinumu vēl nav devis. Taču «De facto» uzzināja, ka skandalozais līgums tomēr parakstīts. Un tas noticis šonedēļ. Līgumu parakstījis brīvostas pārvaldnieka vietnieks, un var jau būt tikai sakritība - līgums parakstīts nedēļā, kad darbā atgriezies pats pārvaldnieks Loginovs.

«Pašlaik mēs gaidām šo KNAB atzinumu un atkarībā no KNAB atzinuma rīkosimies tālāk: vai nu šis līgums tiks pilnībā izbeigts, ja interešu konflikts netiks atrasts, tad mēs turpināsim vērtēt ekonomiskos apstākļus, bet pirmām kārtām mums ir jāsagaida KNAB vērtējums,» raidījumam sacīja brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC). Ameriks arī piebilda, ka šobrīd ar līgumu «nekas nenotiek» un tas «nav parakstīts».

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs it kā nezināja, ka līgums tomēr parakstīts. Tas gan ostas vadībai netraucēja vienoties, ka Loginova rīcība jālūdz izvērtēt KNAB un atzinums esot nepieciešams pēc iespējas drīz. Diemžēl šī situācija gan liek apšaubīt visas valdes spēju objektīvi izvērtēt Spilves pļavu nomas darījumu, jo visi «De facto» uzrunātie brīvostas valdes locekļi apgalvoja, ka nav zinājuši, ka līgums tomēr parakstīts.

«Līgumu nevar lauzt, jo līgums nav noslēgts. Un viens no tiem uzdevumiem, kas bija doti pēdējā sapulcē, bija tieši līgumu neslēgt. Nav neviena līguma, ir tikai valdes lēmums slēgt to līgumu, bet līgums nav noslēgts un arī netiks noslēgts, kamēr nebūs saņemti atzinumi no KNAB,» intervijā «De facto» vairākkārt uzsvēra Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs (SC).

Par līguma parakstīšanu tūlīt pēc brīvostas valdes sēdes Ušakovs uzzināja no «De facto» un TV kameras priekšā līguma parakstīšanas faktu viņam apstiprināja arī brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs: «Pamatojoties uz KNAB pieprasījumu, līgums tika parakstīts un aizsūtīts, savādāk nav līguma - nav lietas.» Pārvaicāts, vai tiešām KNAB prasījis līgumu parakstīt, Loginovs atbildēja, ka «KNABs prasa līgumu, līgums var būt tikai parakstīts. Ja viņš nav parakstīts, taču līguma nav.»

Šī situācija liek vaicāt, vai brīvostas valde maz zina, kas notiek tās saimniecībā? Acīmredzot valdes iepriekš lemtais, ka līgumu nedrīkst parakstīt, brīvostas pārvaldei nebija licies gana nozīmīgi. Taču pārsteidzošākais - neviens no astoņiem valdes locekļiem pirms sēdes tā arī nebija iedomājies pārbaudīt, kas ar līgumu notiek.

«Es to no jums uzzinu. Šajā gadījumā mums valdes sēdē šāda informācija nebija,» sacīja finanšu ministra pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ēriks Škapars (Vienotība).

Brīvostas valdes locekļi pagaidām gan nesola, ka vērtēs brīvostas pārvaldes rīcību, pretrunīgo līgumu tomēr bez saskaņojuma parakstot. Taču šāda iespēja izslēgta netiek. Tajā pašā laikā neviens no valdes locekļiem arī savā rīcībā nolaidību nesaskata.

«Man šobrīd ir grūti ticēt tam, ko jūs sakāt,» pēc brīvostas valdes sēdes sacīja tās jaunieceltā locekle, Vides un reģionālās attīstības ministra pārstāve Inga Antāne (ZRP). «Man ļoti grūti ir komentēt, es tiešām nezinu, vai ir parakstīts šāds līgums, jo man tāds nav ticis uzrādīts, es neesmu redzējusi.»

Jāpiebilst, ka nav turēts vēl kāds brīvostas valdes solījums. Februāra vidū Nils Ušakovs solīja, ka zemes nomas darījumu pārbaudīs neatkarīgi auditori. Vēl pagājušonedēļ tos nebija izdevies atrast, taču šobrīd atrasts jauns arguments, kāpēc auditorus pagaidām darījuma izvērtēšanā neiesaistīt. Brīvosta aplēsusi, ka auditoru atzinums izmaksātu pārdesmit tūkstošus latu un šādu naudu tērēt neesot lietderīgi.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu