Latvija dzimumu vienlīdzības indeksa 18. vietā (36)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvija ir 18.vietā pasaulē dzimumu līdztiesības ziņā, apsteidzot Lietuvu un Igauniju, liecina starptautiskā sociālo pētījumu institūta «Social Watch» jaunākais dzimumu vienlīdzības indekss «(Gender Equity Index 2012»), kas apkopots par 154 pasaules valstīm un izvērtē plaisu, kāda pastāv vīriešu un sieviešu vienlīdzības jomā.

Papildināts viss teksts

Sieviešu un vīriešu līdztiesības ziņā Igaunijai atvēlēta 19.vieta. bet Lietuvai - 23.vieta pasaulē.

Pasaules mērogā vislielākā dzimumu vienlīdzība saskaņā ar pētījuma datiem ir Norvēģijā, kurai seko Somija un Islande. Pirmajā desmitniekā ierindojas arī Zviedrija, Dānija, Jaunzēlande, Spānija, Mongolija, Kanāda un Vācija.

Savukārt vislielākā dzimumu nevienlīdzība valda Afganistānā, Jemenā un Čadā.

Visaugstāko novērtējumu Latvija pētījumā ir saņēmusi dzimumu līdztiesībā pēc izglītības kritērija - 1 punktu. Sieviešu līdztiesība pēc ekonomiskās aktivitātes kritērija Latvijā novērtēta ar 0,81 punktu, bet pēc sieviešu līdztiesības politikā un uzņēmējdarbībā Latvija ieguvusi 0,51 punktus. Kopējais iegūto punktu skaits ir 0,77 punkti.

No lielākajām ekonomikām Krievijai dzimumu līdztiesības indeksā piešķirta 30.vieta, ASV - 49.vieta, Ķīnai - 80 vieta un Japānai - 106.vieta.

Visi rādītāji valstīm apkopoti skalā no 0 līdz 1, kur 0 ir sliktākais, bet 1 ir labākais rezultāts.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu