Finanšu piramīdas pārstāvji vēlas legalizēties Latvijā (104)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Latvijas Uzņēmuma reģistrā iesniegts pieteikums dibināt jaunu biedrību – «MMM 2011 KLUBS» - kuras mērķis būs nodarboties ar finanšu piramīdu popularizēšanu, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga». Valsts iestādes ir bezspēcīgas, lai atteiktu organizācijas reģistrēšanu.

Pieteikuma iesniedzēji ir Krievijas iedzīvotāja Sergeja Mavrodi sekotāji. Mavrodi kļuva slavens 90.gados, kad viņa firma MMM radīja finanšu piramīdu, pēc kuras sabrukšanas naudu pazaudēja 25 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Mahinatoru notiesāja un ielika cietumā. Pirms gada Mavrodi atgriezās, lai veidotu jaunas shēmas. Šoreiz shēmas ir virtuālas – visas naudas operācijas notiek internetā.

Brīvi reklamējas visā Rīgā

Kopš rudens MMM interneta lapai ir arī latviskā versija. Piramīdas slavinošas reklāmas izlīmētas daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās, pieturās. Milzīga reklāma uzslieta arī uz Krasta ielas.

Līdz šim neticami izdevīgo darījumu solītāji Rīgā darbojās pagrīdē. Nu nolēmuši legalizēties un Uzņēmumu reģistrā iesniegts pieteikums dibināt jaunu biedrību – «MMM 2011 KLUBS». Tās rīkotāji Aļona Lavrova un Jaroslavs Lihačs biedrībā sola nodarboties ar finanšu piramīdu popularizēšanu Latvijā. Kā topošās biedrības juridiskā adrese norādīts dzīvoklis Rīgas pievārtes ciematā Skultē.

Norādītajā adresē «Nekā personīga» sastapta Maksimu, kurš sevi dēvēja par biedrības dibinātāju pārstāvi un pastāstīja, ka tuvākajās dienās būs gatavs arī birojs Marijas ielā 2a.

Cilvēkus sāks konsultēt jau nākamnedēļ

Birojs ir kiosks pretim Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai, kur kādreiz atradies kurpju veikals. Nākamnedēļ šeit sākšot konsultēt cilvēkus. Pagaidām Latvijā viņiem esot ap 100 klientu. Šoreiz piramīda noteikti nesabrukšot. Bet ja tomēr – neviens par pazaudēto naudu neatbildēs. Kā skaidro Maksims Lavrovs: «Viss notiek, uzticoties viens otram.»

Šāda morāle nešķiet pieņemama Uzņēmumu reģistram, kas biedrības «MMM 2011 KLUBS» reģistrēšanu atlicis līdz 16.aprīlim.

Uzieti caurumi Latvijas likumos

Valsts galvenais notārs Ringolds Balodis uzskata, ka biedrības dibinātājiem ir labi padomdevēji. Latvijas likumi ļauj biedrības organizēt ikvienam pilsonim. Pat ja biedrība sola veidot finanšu piramīdas, tās reģistrāciju atteikt nevar.

«Likumā konkrēti mēs paši neatradām konkrētu likuma pantu, kas mums ļautu aizliegt reģistrēt,» skaidroja Balodis.

Oficiāla reģistrēšanās nestu cilvēku uzticību

Uzņēmumu reģistrs uzskata, ka biedrības dibināšanas dokumenti cilvēkiem no MMM vajadzīgi, lai pārliecinātu savus klientus uzticēties valsts līmenī atzītai biedrībai. Lai atrastu argumentus reģistrāciju atteikt, Ringolds Balodis padomu lūdza Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Tās priekšnieks taisnojas, ka šis nav viņu lauciņš.

Komisijas uzdevums ir brīdināt iedzīvotājus par iespējamiem krāpniekiem. Pārējais ir pašu cilvēku rokās. Turklāt finanšu piramīdu veidošanu Latvijas likumi neaizliedz.

«Krimināllikumā šobrīd nav pants par finanšu piramīdu veidošanu,» skaidro FKTK vadītājs Kristaps Zakulis.

Par nepilnībām likumos ir pārsteigts finanšu ministrs. Viņaprāt muļķīgi, ja tik acīmredzamu krāpnieku shēmas valsts nevar apturēt.

Aicina likumdevējus nekavējoties lemt par finanšu piramīdu aizliegšanu

«Likumi, protams, ir prioritāri, bet jāsaprot, ka ja šāds caurums rodas, tad likumdevējam acīmredzot pēc iespējas ātrāk ir [tas] jāaiztaisa ciet,» stāsta finanšu ministrs Andris Vilks.

Likumdevēji Saeimā par finanšu piramīdu kaitīgumu līdz šim vēl neesot aizdomājušies. Tas prasot dziļāku analīzi. Budžeta un tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotības) sola – ja kāds prasīs likumus labot, par to var sākt domāt.

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu