Sprūdžs grib samazināt deputātu skaitu pašvaldībās (56)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) sācis risināt jautājumu par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, aģentūru LETA informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa.

Ministra pārstāve pastāstīja, ka deputātu skaits pašvaldībās vidēji varētu tikt samazināts par 50% un šīs izmaiņas varētu tikt veiktas līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā.

Kā norādīja Auniņa, ierosme par to, ka mazāks deputātu skaits nodrošinātu konstruktīvāku un efektīvāku pašvaldību domju/padomju darbu, sākotnēji nākusi no pašiem pašvaldību pārstāvjiem.

«Acīmredzot tieši un nepastarpināti saskaroties ar reālo situāciju pašvaldību darba organizēšanā, to pārstāvji secinājuši, ka neproporcionāli liels deputātu skaits attiecībā pret pašvaldībā dzīvojošo cilvēku skaitu sarežģī domes/padomes darbu,» skaidroja ministra pārstāve.

Vides aizsardzības un reģionālā ministrija vērš uzmanību uz dažiem skaitļiem, proti: uz diviem miljoniem Latvijas iedzīvotāju ir 100 Saeimas deputātu jeb viens deputāts pārstāv 20 000 iedzīvotāju; uz 700 000 Rīgas iedzīvotāju ir 60 Rīgas domes deputātu jeb viens deputāts pārstāv nepilnus 12 000 iedzīvotāju; bet uz 50 000 republikas pilsētu iedzīvotāju ir 15 vietējās domes deputātu jeb viens deputāts pārstāv ap 3300 iedzīvotāju.

Savukārt, piemēram, Londonā ar tās septiņiem miljoniem iedzīvotāju ik pa četriem gadiem tiek ievēlēti 25 vietējās municipalitātes locekļi jeb domnieki. «Diezin vai viņiem var pārmest nespēju tikt galā ar pilsētai aktuāliem un nozīmīgiem jautājumiem. Tas liecina, ka nevis skaits, bet kvalitāte ietekmē vietējo pašvaldību darba rezultātu,» norādīja Auniņa.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu