DP redzeslokā ir fonda «Russkij Mir» darbība Latvijā (108)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paspārnē savulaik nodibinātā fonda «Russkij Mir», neskatoties uz šķietami ārēji pozitīvajām aktivitātēm, patiesais nolūks ir nostiprināt Krievijas lomu Latvijā, konsolidēt krievu kopienu ārpus Krievijas robežām un uzturēt to saikni ar Krievijas kultūras un izglītības programmu starpniecību, kas dažkārt nesakrīt ar Latvijas integrācijas politikas nostādnēm, tā uzskata Drošības policija (DP), kura savas kompetences ietvaros seko līdzi fonda aktivitātēm Latvijā.

Fonda darbība Latvijā ir vērtējama neviennozīmīgi

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa norādīja, ka fonda aktivitātes Latvijā uzskatāmas par vienu no Krievijas tautiešu politikas sastāvdaļām, kuru formālais ārējais mērķis ir veicināt krievu valodas, kultūras un izglītības popularitāti un izplatību Latvijā.

Šobrīd Latvijā darbojas divi fonda centri - Daugavpils universitātē un Baltijas Starptautiskajā akadēmijā.

Fonda darbība Latvijā ir vērtējama neviennozīmīgi, jo tā piešķirtais finansējums nav pārskatāms. Nav zināmi tā piešķiršanas faktiskie mērķi un mērķauditorija.

Pēc DP rīcībā esošās informācijas, finansējumu saņem aktīvisti, kas uzstājas arī pret Latvijas konstitucionālajām pamatvērtībām,

sacīja DP pārstāve.

Tautiešu atbalstam Latvijā iztērējis vairāk nekā 170 000 eiro

Jau ziņots, ka «Russkij Mir» pēdējos gados dažādām iniciatīvām un tautiešu atbalstam Latvijā iztērējis vairāk nekā 170 000 eiro (119 000 latu), liecina pētījumu centra «Re:Baltica» secinātais.

Pētījums arī atklāj «Russkij Mir» finansējuma saikni ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu