Deputātiem par atlaišanu no darba samazinās kompensācijas (47)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja/Toms Norde

Valdības koalīcija pirmdien atbalstīja ierosinājumu pielāgot Saeimas deputātiem pēc pilnvaru beigām izmaksājamā pabalsta apmēru deputāta pilnvaru termiņam, žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis («Vienotība»).

Koalīcijas konceptuāli vienojās, ka deputātiem kompensāciju samazinās gadījumos, ja Saeima tiek atlaista, kā arī ja deputāts parlamentā nav nostrādājis ilgāk par sešiem mēnešiem.

Koalīcijā vienošanās nav panākta par kompensāciju diferencēšanu atkarībā no tā, cik sasaukumos deputāts bijis ievēlēts, piebilda Dombrovskis.

«Vienotības» frakcijas deputāti pērn iesniedza grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredzēja kompensācijas apmēru deputātiem aprēķināt pēc Saeimā nostrādātā laika, bet triju mēnešu kompensāciju algas apmērā maksāt tikai gadījumos, ja tautas kalps strādājis divos Saeimas sasaukumos pēc kārtas.

Saeimas deputāts, kura pilnvaru termiņš ir vismaz seši mēneši, bet nepārsniedz vienas Saeimas pilnvaru laiku, turpmāk saņems pabalstu vienas mēnešalgas apmērā. Pabalstu divu mēnešalgu apmērā rosināts piešķirt deputātiem, kuri parlamentā nostrādājuši vairāk nekā vienu Saeimas sasaukumu, bet nepārsniedz divu Saeimas pilnvaru laiku. Savukārt, ja deputāts savus pienākumus nepārtraukti pildījis vairāk nekā divus Saeimas sasaukumus, pabalsta apmērs sasniedz trīs mēnešalgas.

Likumprojektā arī paredzēta vienreizējā pabalsta samazināšana līdz vienas mēnešalgas apmēram tiem Saeimas deputātiem, kuru mandāts izbeidzas tādēļ, ka tiek atjaunots mandāts deputātam, kurš to nolicis uz laiku.

Pašlaik likumā paredzēts vispārīgs noteikums, ka Saeimas deputāts, kurš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā.

Iepriekš Zatlera Reformu partijas sagatavotie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredzēja, ka Saeimas atsaukšanas vai Saeimas atlaišanas gadījumā deputāts, kura mandāts beidzas līdz ar attiecīgās Saeimas pilnvarām, nesaņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā. Šis priekšlikums atbalstu neguva.

Kompensāciju jautājums kļuva aktuāls pēc 10.Saeimas atlaišanas.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu