Ar grilētu gaļu uzmanieties! (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/xflorida/TVNET kolāža

Līdz ar pavasari arvien biežāki kļūst brīvdabas pasākumi, kuru neatņemama sastāvdaļa parasti ir gaļas grilēšana. Tomēr Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības vadītāja Laila Meija intervijā portālam TVNET vērš uzmanību, ka šis gaļas pagatavošanas veids nav veselīgākais, un min citus ieteikumus, ko vajadzētu ņemt vērā, gatavojot un ēdot gaļu.

Ieteicama daudzveidība

Uz jautājumu, kādu gaļu no veikalu plašā klāsta vislabāk izvēlēties, viņa atbildēja: «Mēs parasti nezinām, kur gaļa audzēta, ar ko lopiņš barots. Jebkura gaļa būs labāka, ja dzīvnieks būs audzis svaigā gaisā, dabūjis saules gaismu, ēdis labu ēdienu.

Taču, pērkot gaļu veikalā, mums nav šādu datu un tāpēc nav ieteicams ilgstoši lietot viena veida gaļu. Ēdot dažāda veida gaļu, mēs sadalām gan riskus, gan palielinām labumu klāstu.

Piemēram, nevajadzētu visu laiku ēst tikai cūkgaļu vai tikai liellopa gaļu. Ieteicams lietot arī putna gaļu.»

Ēdīsim biežāk pākšaugus!

Sarkano gaļu nevajadzētu ēst katru dienu. P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāja kā optimālu gaļas ēšanas biežumu minēja divas trīs reizes nedēļā. Noteikti

nevajadzētu divas reizes dienā ēst milzīgus gaļas klučus.

Uzturā vajadzētu iekļaut arī cita veida olbaltumvielas, tostarp olas, zivis, pākšaugus, kas Latvijā ļoti bieži tiek aizmirsti.

«Tie ir ļoti vērtīgs olbaltumvielu, salikto ogļhidrātu un daudzu bioloģiski aktīvu vielu avots. Pākšaugos ir daudz šķiedrvielu, un tie lēni uzsūcas. Turklāt pākšaugi ir salīdzinoši lēti.

Lai arī pupas un zirņi ir viens no tradicionālajiem Latvijas ēdieniem, mūsdienās cilvēkiem šķiet, ka pupu vārīšana aizņem daudz laika. Es mēdzu teikt, ka īstenībā pupas izvārās pašas.»

Tāpat divas reizes nedēļā vajadzētu lietot zivis. Olbaltumvielas regulāri jāuzņem arī ar biezpienu, sieru un citiem piena produktiem.

Taukainos gabalus nelietosim

Vēl dietoloģe vērsa uzmanību, ka gan piesārņojums, gan

ar barību uzņemtie iespējamie hormoni vairāk uzkrājas dzīvnieku taukos un ādā,

nevis liesajā gaļā. «Ja mēs ēdam vistu bez ādas un taukiem, samazinām risku saņemt sliktās vielas.»

Uzmanīgi ar grilēšanu

Vislabākie gaļas pagatavošanas veidi ir vārīšana, sautēšana un sutināšana. «Ja gatavojat gaļu cepeškrāsnī vai uz grila, centieties to neapdedzināt, jo sadegušajā slānī veidojas kancerogēnas vielas. Jebkurš sadedzināts produkts, tostarp gaļa, būs kaitīgs cilvēkam!»

Uzmanīgiem jābūt ar gaļas grilēšanu, kas īpaši iecienīta pavasaros un vasarās. Ja izvēlaties gaļu grilēt, svarīgi to neapdedzināt melnu.

Gaļas grilēšana ir pozitīvi vērtējama tādā ziņā, ka parasti uz grila nonāk salīdzinoši liesa gaļa un tā netiek papildināta ar miltu-olas «mētelīti» un cepta lielā tauku daudzumā, kā tas ir karbonādēm. «Tā gaļa izveidojas par daudzām kalorijām bagātu ēdienu, kas bieži vien nemaz nav vajadzīgs.» Grilētas gaļas marinādes parasti ir salīdzinoši liesākas.

Kancerogēnas vielas grilēšanas procesā veidojas arī no dūmiem, kas tauku sadegšanas laikā grilējot nonāk gaļā. Lai mazinātu to slikto iedarbību, ieteicams lietot folijas starpslāni starp gaļu un grilu. Pati folija arī var dot piesārņojumu, ja saskaras ar ēdienu.

«Gaļu nekādā gadījumā nevajag sadedzināt, tā jāgatavo maigi. Turklāt gaļu nevajadzētu ēst ļoti ātri un lielos daudzumos. Pa vidu vajadzētu apēst gana daudz sakņu, lai gaļa būtu kā piedeva.

Nevajadzētu ēst tonnām gaļas un pa vidu vienu mazo tomātiņu.

Pēc pareiza uztura principiem vajadzētu būt otrādi.

Gaļai jāaizņem tikai ceturtā daļa šķīvja

Jaunākajās uztura speciālistu rekomendācijās ieteikts pusi šķīvja piepildīt ar saknēm, dārzeņiem un augļiem (dārzeņiem jābūt vairāk nekā augļiem), ceturto daļu ar saliktajiem ogļhidrātiem (rīsiem, griķiem, makaroniem, kartupeļiem, miežu putraimiem u.c.) un tikai ceturto daļu ar gaļu vai zivīm.

«Gaļai jāaizņem tikai ceturtā daļa no šķīvja, nevis jāizplešas pa trīs ceturtdaļām porcijas.»

Vai var ēst jēlu gaļu?

To drīkst, taču tad vajadzētu būt drošam par gaļas kvalitāti un labākajā gadījumā arī izcelsmi.

«Jāatceras, ka jēlai gaļai ir ievērojami lielāks infekciju risks.

Tāpat jāzina, ka termiski apstrādātas gaļas olbaltumvielas uzsūksies labāk nekā no jēlas gaļas.

No veselības viedokļa nav nekādu lielu motīvu, lai ēstu jēlu gaļu.

Arī dzelzi un citas minerālvielas saņems no termiski apstrādātas gaļas, mazinās tikai ūdeni šķīstošo vitamīnu daudzums, bet tos uzņem ar citiem produktiem.»

Vai cilvēks var iztikt bez gaļas?

«Jā, cilvēks var iztikt bez gaļas. Ja cilvēks tā vietā ēd piena produktus, zivis, olas, pākšaugus, nebūs nekādu problēmu. Nevar teikt – ja cilvēks ir veģetārietis, viņam noteikti būs veselības problēmas. Tā noteikti nav patiesība. Bieži vien veģetārieši ēd daudz veselīgāk nekā gaļas ēdāji.

Taču ne vienmēr. Piemēram, ir veģetārieši, kuri neēd gaļu, bet tā vietā izvēlas neveselīgus cepumus un konfektes, kuros ir kaitīgās transtaukskābes. Taču šādi gadījumi nav tipiski. Parasti veģetārieši ir diezgan zinoši par pareizu uzturu un tādēļ viņiem nav svarīgo vielu trūkuma.»

Veģetāriešu organisms var adaptēties jaunajam uztura režīmam, un tāpēc

veģetārieši augu valsts dzelzi var uzsūkt daudz labāk nekā gaļēdāji.

Turklāt veģetārieši ir dažādi, piemēram, daži neēd gaļu, zivis, bet citi nelieto nekādus dzīvnieku izcelsmes produktus.

Ar hormoniem audzētās vistas?

Runājot par daudzu cilvēku bažām, ka vistas gaļa varētu būt kaitīga, jo putni baroti ar hormoniem, Meija norādīja, ka uzskata to par iespējamu, jo vistas tiek izaudzētas «nedabīgi ātri», taču viņai nav oficiāli apstiprinātu datu. "Protams, laukos augušu vistu gaļa un olas būs daudz labākas nekā mākslīgi audzēti putni.»

Turklāt teorētiski šīs pašas vielas iespējamas arī citu dzīvnieku gaļā.

Tāpat viņa noraidīja Latvijas sabiedrībā iesakņojušos mītu, ka cūkgaļa ir slikta gaļa. Patiesībā tā ir diezgan ieteicama un laba gaļa, protams, ja vien bieži neēdat treknus gabalus.

Ar desām uzmanīgi!

Ja vien iespējams, speciāliste ieteica labāk iegādāties svaigu gaļu un tad pagatavot to pašiem, nevis pirkt dažādus gaļas pārstrādes produktus, piemēram, desas un spēcīgus kūpinājumus, žāvējumus.

Ar to regulāru ēšanu saistās palielināts vēža, kā arī sirds-asinsvadu slimību risks.

Drīzumā portālā TVNET varēsiet lasīt ārstes viedokli par desām un citiem gaļas izstrādājumiem.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu