SAB: Saeimā ievēlēta partija, kas finansēta no ārvalstīm (163)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viena no 11.Saeimā iekļuvušajām partijām priekšvēlēšanu laikā ir saņēmusi finansējumu no ārvalstīm, kas ir aizliegts, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Panorāma» pavēstīja Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Informācija nodota Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurš pārbauda partiju finanses. Kažociņš neatklāja, kura no partijām vai partiju apvienībām tā ir.

«Atbilde ir - jā, mēs to atklājām. Un informācija tika pārbaudīta, tā ka informācija ir pavisam droša,» sacīja Kažociņš, atbildot uz jautājumu, vai 11.Saeimā ir ievēlēta partija, kas saņēmusi finansējumu no ārvalstīm.

Likumdošana atļauj nevalstiskajām organizācijām saņemt finansējumu no ārvalstīm, bet politiskas partijas to nedrīkst. Summas neesot milzīgas. SAB ir arī zināms, kā no ārvalstīm saņemtā nauda tikusi izmantota.

«Ja piemēram, mēs, kā tas ir bijis, konstatējam, ka kāda politiska partija saņem palīdzību, pārkāpjot vēlēšanu likumu 11.Saeimas vēlēšanu laikā, tad šo informāciju mēs nododam tālāk KNAB, lai viņi izdomā, ko ar to varētu darīt un tiesībsargājošās organizācijas varētu veikt savu darbu,» sacīja SAB vadītājs.

Viņš gan norādīja, ka likumdošana, kas paredz kriminālatbildību par šādu pārkāpumu, stājās spēkā pēc 11.Saeimas vēlēšanām. «Svarīgi, lai tie, kas ir bijuši saistīti, saprastu, ka tas nav pieņemami, un nākotnē tādos gadījumos varētu būt kriminālprocess,» uzsvēra Kažociņš.

Pēc 11.Saeimas vēlēšanām parlamentā iekļuva «Saskaņas centrs», Zatlera Reformu partija, «Vienotība», Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība.

Tiesa,

tikai «Saskaņas centra» Saeimas frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam 11.Saeimā netika izsniegta atkārtota pielaide valsts noslēpumam, radot aizdomas par SC priekšvēlēšanas kampaņu patieso finansējumu, apjomu un avotiem.

Komentāri (163)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu