Bērnudārzu problēmu risināšanai novirzīs 23 miljonus (58)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Valsts nākamajā gadā plāno pārņemt pirmsskolas iestāžu pedagogu algu izmaksu, kas varētu prasīt 23 miljonus latu gadā, bet apmaiņā pret to pašvaldībām būs jānodrošina visiem bērniem vieta bērnudārzā, žurnālistiem trešdien paziņoja premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība»).

Debates bijušas vētrainas

«Valsts paredz atjaunot dotāciju pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kas atbrīvo pašvaldībām līdzekļus problēmas risināšanai. Ietekme uz valsts budžetu tiek prognozēta 23 miljoni latu,» par Demogrāfisko lietu padomes lēmumu informēja premjers.

Diskusijas, lai nonāktu pie šāda risinājuma, valdības vadītājs novērtēja kā vētrainas.

«Debates bija ļoti vētrainas, jo pašvaldībām un dažādām organizācijām viedokļi būtiski atšķīrās,» atzina premjers.

Valdībā vēl notiks diskusijas, kur finansējumu iegūt. Pēc premjera norādītā, tas būs politisks lēmums un nozīmēs atbalstu valsts definētajai prioritātei ‒ demogrāfijai, jo nereti vecākus no bērnu radīšanas atturot problēmas ar bērnudārziem.

«Skaidrs ir tas ‒ ja lemjam par papildu finansējums piešķiršanu, tas būtiski samazina manevra iespēju finansējuma piešķiršanai citām vajadzībām un arī ierobežojumus uz iespējamo nodokļu samazināšanu. Šajā gadījumā tā ir politiska izšķiršanās, bet, ja uzskatām, ka demogrāfiskā situācija pašlaik ir prioritāte, šis ir viens no neatliekamākajiem jautājumiem.

Bērnudārza pieejamība sistemātiski parādās kā viena no būtiskām problēmām,

kas nereti vecākus, kas to piedzīvojuši ar vienu bērnu, attur no nākamo bērnu radīšanas,» klāstīja premjers.

Vislielākās rindas - Rīgā

Padomes sēdē šodien panākta vienošanās uzlikt par pienākumu pašvaldībām nodrošināt nepieciešamās vietas bērnudārzos, lai neveidotos rindas. Kā norādīja Ministru prezidenta ārštata padomniece Sarmīte Ēlerte (V), patlaban vislielākās bērnudārzu rindas veidojas Rīgā un Pierīgā.

Pēc Ēlertes domām, šodien panāktā vienošanās sniegs ļoti būtisku uzlabojumu un ievērojami mazinās rindas bērnudārzos jau nākamgad.

Amatpersonas uzskata, ka šis lēmums var panākt ļoti būtisku uzlabojumu. Pašvaldību ziņā būs lemt par iespējām, kā visefektīvāk risināt bērnudārzu rindu problēmu.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu