Turpmāk lietosim lielos burtus nosaukumos (67)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija atbalstījusi ieteikumus par lielo burtu lietošanu nosaukumos, informēja VVC pārvaldes vecākā referente Iveta Hamčanovska. Piemēram, Latvijas Republika, Apvienotie Arābu Emirāti, Galējie Ziemeļi, Frankfurte pie Mainas, Heresa de la Frontera, Karalienes Modas Zeme, Padomju Sociālistisko Republiku Savienība, Trešais Reihs un citus.

Ieteikumi ir valodnieču Velgas Laugales un Dzintras Šulces pētījuma «Lielo burtu lietojums latviešu valodā: ieskats vēsturiskajā izpētē, problēmas un to risinājumi» pielikums.

Ar lielo sākumburtu raksta visus nosaukumā ietilpstošos pilnnozīmes vārdus valstu un atsevišķu teritoriju nosaukumos, piemēram, Latvijas Republika, Apvienotie Arābu Emirāti, Galējie Ziemeļi, Frankfurte pie Mainas, Heresa de la Frontera, Karalienes Modas Zeme un citus.

Tāpat ir jāraksta arī bijušie valstu saliktie nosaukumi, piemēram, Padomju Sociālistisko Republiku Savienība, Trešais Reihs, Kijevas Krievzeme utt. Arī pasaules, reģiona vai valsts mērogā unikālu organizatorisku veidojumu nosaukumos, piemēram, Latvijas Banka, Sarkanais Krusts, Latvijas Republikas Saeima, ir jālieto lielie sākumburti.

Astronomijā lietotajos nosaukumos, piemēram, Lielie Greizie Rati, Dienvidu Zivs, Piena Ceļš, visi vārdi jāraksta ar lielo sākumburtu.

Visu vārdus ar lielo sākumburtu raksta arī laikrakstu un žurnālu nosaukumos, liekot tos pēdiņās vai rakstot kursīvā, piemēram, «Latvijas Avīze», «Medības. Makšķerēšana. Daba».

Ar lielajiem sākumburtiem jāraksta divvārdu augstāko mācību iestāžu nosaukumi, ja pirmais komponents ir vietvārds, piemēram, Latvijas Universitāte, Rēzeknes Augstskola, Daugavpils Universitāte.

Ordeņu nosaukumos visus vārdus raksta ar lielo sākumburtu, izņemot vārdu ordenis, piemēram, Triju Zvaigžņu ordenis.

Ar lielo sākumburtu raksta pirmo vārdu aiz īpašvārda, proti, personvārda vai vietvārda iestāžu nosaukumos, kuros izmantots valsts vai reģiona nosaukums, piemēram, Latvijas Republikas Ministru kabinets, Latvijas Mākslas muzejs, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācija, kā arī izglītības iestāžu nosaukumos, piemēram, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Ukraiņu vidusskola.

Tādi paši nosacījumi attiecināmi arī uz dažu svinamu dienu nosaukumiem, piemēram, Latvijas Republikas Proklamēšanas diena.

Ar lielo sākumburtu raksta pirmo vārdu aiz īpašvārda nosaukumos ar vārdiem valsts, pasaules, republikas, tautas, starptautiskais, centrālais, nacionālais, olimpiskais, piemēram, Latvijas Valsts standarts, Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Tautas sporta asociācija.

Ar lielo sākumburtu nosaukumā raksta pirmo vārdu - ievadītājvārdu - svētku, atceres un atzīmējamo dienu nosaukumos, piemēram, Starptautiskā sieviešu diena, Vecgada diena, Mirušo piemiņas diena, dažādu organizāciju un iestāžu nosaukumos, piemēram, Rīgas dome, Dabas aizsardzības pārvalde, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Hipotēku banka, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Tāda pat rakstība jāievēro arī ģeogrāfiskos nosaukumos, piemēram, Baltijas jūra, Doles sala, Somu līcis, kā arī fabriku, akciju sabiedrību, sporta klubu un komandu nosaukumos, liekot pēdiņās vai rakstot kursīvā, piemēram, «Latvijas pasts», «Liepājas metalurgs», «Rīgas zieds», futbola komanda «Balvu vilki».

Tikai pirmajā vārdā lielo sākumburtu raksta arī apbalvojumos un goda nosaukumos, piemēram, goda zīme «Par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā», medaļa «Par sprāgstošu priekšmetu iznīcināšanu». Tāpat rakstāmi arī grāmatu, filmu, gleznu vai citu mākslas darbu, kā arī pasākumu un dažādu preču nosaukumi, piemēram, Noras Ikstenas romāns «Vīrs zilajā lietusmētelītī», izstāde «Mirkļa zieds», konfektes «Sārtais vētrasputns».

Augu šķirņu nosaukumus liek vienpēdiņās un ar lielo sākumburtu raksta tikai pirmo vārdu, piemēram, rododendru šķirne 'Babītes sarkanais'.

Ar lielo sākumburtu daudzpakāpju nosaukumos raksta katras struktūrvienības nosaukuma ievadītājvārdu, piemēram, Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta pārvaldes Specializētā tenisa sporta skola.

No citām valodām pārņemtajos netulkotajos vai atveidotajos nosaukumos jālieto oriģinālvalodas sākumburti, piemēram, «Longman Group Limited», izdevniecību nosaukumos, piemēram, «Molodaja gvardija», preses izdevumu nosaukumos, piemēram, «Argumenti i fakti», ģeogrāfiskajos nosaukumos, piemēram, Novaja Zemļa, augu valsts nosaukumos, liekot vienpēdiņās, piemēram, ābeļu šķirne 'Belorusskaja maļinovaja'.

No citām valodām pārņemtajos tulkotajos nosaukumos sākumburti jālieto atbilstoši latviešu valodas pareizrakstības normām, piemēram, Pasaules Hokeja asociācija, Vītauta Dižā Universitāte.

Valodnieces norāda, ka ar reliģiju saistīto nosaukumu pareizrakstības normēšanā ir jāpanāk vienošanās starp lielākajām konfesijām Latvijā. Pagaidām problemātiskos vairākvārdu nosaukumus varētu rakstīt, ievērojot tradīciju un novēršot pārspīlētu lielo burtu lietošanu, piemēram, Latvijas Baptistu draudžu savienība, Latvijas Apvienotā metodistu baznīca. Daļā nosaukumu jāievēro normatīvajos avotos akceptētā rakstība, piemēram, Jaunā Derība, Lielā Piektdiena, Svētā Mise, Svētais Vakarēdiens, Svētais Gars.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu