Deputāti aicinās «Mozaīku» atteikties no praida (108)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti šodien nolēma aicināt lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu parādes organizētājus atteikties no iecerētā pasākuma Rīgas centrā.

Saskaņā ar atbalstīto lēmuma projektu deputāti vērsīsies arī pie Rīgas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR), lūdzot izvērtēt iespēju «novērst pāridarījumu sabiedrības vairākumam, reliģijai, morālei un demokrātijai».

Domnieki uzskata, ka pašvaldībai vajadzētu izmantot arī likumā «Par sapulcēm, gājieniem un piketiem» paredzētās tiesības izdot saistošos noteikumus par sapulču, gājienu un piketu rīkošanas kārtību un norisi atsevišķās vietās. Komitejas deputāti bija vienisprātis, ka Rīgas administratīvajā teritorijā nepieciešams aizliegt homoseksuālisma propagandu.

Pašvaldības Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē šodien skatīts Rīgas pilsētas Kristīgo draudžu kolēģijas atzinums, kurā tā kategoriski iebilst pret praida rīkošanu Vērmanes dārzā «kā cilvēka cieņu aizskarošu, morālās vērtības degradējošu netikumības publisku propagandu».

Kristīgo organizāciju pārstāvji uzskata, ka pieteiktais pasākums ir antikonstitucionāls, jo ir pretrunā ar Satversmes 110. un 116.pantu, pārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktās normas un saskaņā ar likumu «Par sapulcēm, gājieniem un piketiem» nav pieļaujams, lai aizsargātu sabiedrības veselību un tikumību, kā arī citu cilvēku tiesības un brīvības. Pašvaldībai ir tiesības aizliegt praidu kā citu cilvēku tiesību apdraudošu un tikumības graujošu pasākumu, norāda kolēģijas locekļi.

Iepazīstoties ar kolēģijas atzinumu par «Mozaīkas» «radikālo aktīvistu» iecerēto pasākumu, komitejas deputāti konstatēja, ka šāds gājiens nav pieļaujams, jo tajā geji, lesbietes un transseksuāļi publiski izrāda savu seksuālo orientāciju, kas, domnieku skatījumā, traktējams kā agresijas akts pret sabiedrības vairākumu. Agresijas upuriem ir tiesības aizstāvēties, vienojās pašvaldības politiķi.

«Nedz Latviju, nedz Rīgu nedrīkst piemeklēt Sodomas liktenis. Tas nav tikai Dieva sods, tā ir arī vērtību sistēmas sabrukšana un demogrāfiska katastrofa, ko popularizē lesbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas un viņu draugi,» teikts komitejas priekšsēdētāja Daiņa Turlā sagatavotajā lēmuma projektā, ko šodien atbalstīja deputāti.

Domnieks Gundars Ābers («Demokrātiskie patrioti») gan iebilda, ka Sodoma nav gluži mūsdienīgs termins un diezin vai tās piesaukšana ir saprātīgs arguments, kas jāiekļauj kāda lēmuma pieņemšanā. Viņš piebilda, ka joprojām notiek aktīvi strīdi par to, vai Jēzus bija Dieva dēls un vai Sodomas pilsētu nenopostīja dabas katastrofa.

Komitejas deputāts Jānis Šmits (GKR), kurš ir arī Kristīgo draudžu kolēģijas priekšsēdētājs un biedrības «NoPride» vadītājs, tomēr uzskata, ka praids ir ļoti sāpīga problēma jau kopš 2005.gada un domei, tāpat kā valstij, trūkst konkrēta rīcības plāna šādām situācijām. Šmits uzskata, ka seksuālās minoritātes Latvijā netiek diskriminētas, jo tām netiek liegtas Satversmē paredzētās pamattiesības uz izglītības iegūšanu, veselības aprūpes saņemšanu un tamlīdzīgi. Formulēt savas prasības un attīstīt savstarpējās attiecības šie cilvēki varot arī slēgtās konferencēs prom no sabiedrības acīm, savukārt gājiens ir organizēta pārvietošanās ar nolūku izteikt idejas un viedokļus, un tā jau ir propaganda, domā deputāts.

Šmits apgalvoja, ka daudzi rīdzinieki ir uztraukušies, ka gājiens ierobežos tādas cilvēku pamattiesības kā pārvietošanās brīvība. «Šāda veida pasākumi bloķē satiksmi, tiek iesaistīti drošības spēki. Daudzi 2.jūnijā nolēmuši pastaigāties pa centru ar ģimenēm, līdz ar to tiek smagi aizskartas viņu pārvietošanās un bērnu tiesības,» klāstīja Šmits.

Neiecietīgu un noliedzošu attieksmi pret praida organizēšanu Rīgā pauda arī citi komitejas deputāti. Jānis Atis Krūmiņš («Demokrātiskie patrioti») vīpsnāja, ka gājiens, tāpat kā pornogrāfiska satura filmas, būtu pieļaujams tikai nakts stundās, kad bērni jau guļ. Šmits savukārt rosināja uzaicināt seksuālo minoritāšu pārstāvjus nodemonstrēt savu mīlestību citiem, jo viņam kā precētam vīrietim un trīs bērnu tēvam neesot skaidrs, kā šādas attiecības iespējamas. Vienlaikus deputāts atzīmēja, ka baznīca vienmēr esot iecietīga pret tiem, kas no homoseksuālisma «nāves grēka» mēģina atbrīvoties.

Kā ziņots, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība «Mozaīka» iesniegusi Rīgas domē pieteikumu ar ieceri 2.jūnijā Vērmanes dārzā rīkot praidu, kurā varētu piedalīties ap 650 cilvēku no Latvijas un ārvalstīm.

Lēmums par praida atļaušanu vai aizliegšanu būs jāpieņem Rīgas izpilddirektoram Jurim Radzevičam (GKR). Tas tiks darīts, kad tuvosies pasākuma norises laiks.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu